Inspirace

Znáte základní pravidla stolování? Hodí se je znát a nejen o Vánocích

Od   | 

Ať už se chystáte na pracovní schůzku, luxusní večeři s někým blízkým, nebo máte doma slavnostní večeři, chcete se jistě vyhnout nějaké trapné situaci během stolování. I když je dnes etiketa trochu volnější než dřív, stále by se na určitou noblesu dbát mělo a zejména tehdy, když jde o výjimečnou situaci. Jaká jsou základní pravidla stolování?

Vánoční tabule je dokonalý příklad slavnostní večeře. Zdroj: Canstockphoto

 

Parní trouba Fagor – záruka zdravého vaření

 

Proč je důležitá etiketa během stolování?

Odborníci na etiketu vám samozřejmě řeknou, že tato pravidla byste měli dodržovat stále. I doma při běžném jídle a učit to také své děti. Jenže kdo to dnes dělá a chce se svazovat pravidly u sebe doma, kde si má odpočinout od běžných starostí a užít si večer s blízkými. Na vhodné chování u stolu si ale dávejte pozor hlavně:

  • v restauraci vyšší třídy,
  • během pracovního pohovoru,
  • při jednání se zákazníkem,
  • na schůzce,
  • na slavnostní hostině, jako je například svatba.

Když se seznámíte se základní etiketou, vyhnete se nechtěným faux pas a neuvedete sebe, své hostitele, případně i číšníky do rozpaků. Během nějaké obchodní schůzky vás nevhodné chování může stát i místo. Stolování trénujte klidně doma s rodinou. Jednou za čas udělejte výjimečnou hostinu a dodržujte veškerá pravidla. Tento nácvik se vám koneckonců hodí i na Vánoce.

 

Odsavač par, který vzduch v místnosti i dezinfikuje. Kam pro něj?

 

Správně připravený stůl

Slavnostní stůl musí slavnostně vypadat. Měli byste vědět, kam dát skleničky, kolik připravit talířů, nebo jak uložit příbory. Určitě si připravte ubrus, můžete využít i běhoun a podložky pod talíř. Doma se nebojte vzorů ani barev, když se vám líbí. Jestliže zvete vzácné hosty, volte něco decentnějšího. Nebojte se ani bílých barev. Na hostinu v uvolněném boho či rustikálním stylu využijte klidně běhouny. Doprostřed postavte vázu s květinou. Neměla by bránit ve výhledu na druhou stranu stolu. Stejně tak rozestavte svíčky, aby nepřekážely výhledu.

Dále přichází na řadu talíře. Chcete-li mít prostřený stůl jako profesionálové, použijte podkladový talíř, který je celou dobu na stole. Umisťuje se na něj ubrousek a pokládá talíř s aktuálním chodem či prázdný, který čeká na servírování jídla. Příbory určitě znáte. Vidličky mají své místo na levé straně, nůž a lžíce vpravo. Nad talířem se nachází moučníková vidlička s hroty směřujícími doprava. V opačném směru položte dezertní vidličku. Příbory mají být položené tak, aby k prvnímu chodu byl příbor na vnější straně talíře. Postupně se lidé dopracovávají směrem k talíři. Ovšem nikdy by vedle sebe neměly ležet víc jak tři kusy. K pití připravte maximálně tři sklenice: na vodu, na víno červené a bílé.

Důležitou součástí jsou podkladové talíře. Zdroj: Canstockphoto

Příchod a usednutí ke stolu

Do restaurace má vejít nejdříve muž a až po něm žena. V tomto případě jde o starou tradici, kdy měl muž za úkol chránit ženu před případným nebezpečím. O bitky v historii nebyla právě nouze. Dnes už to samozřejmě tak nutné není, ale je to hezký zvyk. Přijďte dovnitř všichni společně, protože tak zjednodušíte usazování. V luxusnější restauraci vás pravděpodobně uvede k vašemu stolu číšník. Ten také pomáhá dámám usednout, případně tuto funkci zastoupí muž, pokud tam obsluha zrovna není.

Tip: Na soukromých oslavách a slavnostnějších akcích si zjistěte předem, zda je u stolu zasedací pořádek, ať si nesednete špatně.

K slavnostně prostřenému stolu zasedněte všichni společně. Zdroj: Pexels

Přichází přípitek

K přípitku se má používat pouze víno a sekt, v případě sklenic s jinými nápoji je jen pozvedněte. Sklenice se při připíjení drží za stopku a důležitý je pohled z očí do očí. Pokud někdo pronesl přípitek na vaši počest, je na místě poděkovat, ale k pití byste se připojovat neměli. Nezbytná je čistota skla. Všechny skleničky pečlivě vyleštěte, aby na nich nebyly otisky nebo šmouhy.

 

Látky ve stylu glamour vnesou do domova luxus a eleganci. Kam pro ně?

 

Používáte správně příbory?

Slavnostní večeře má obvykle více než jen jeden chod a k tomu jsou potřeba odpovídající příbory. Jako první si vezměte ten, který je nejdál od talíře. Může se stát, že vás hostitel vyzve, abyste si některý z nich ponechali na další chod. Samotný příbor držte tak, abyste v ruce svírali dvě třetiny horní části. Konce tlačte do středu dlaně. Zápěstí se nemá dotýkat stolu. Vidlička patří hroty dolů, ovšem existují některé výjimky u různých jídel. To lze uchopit vidličku jako lžíci a nemusíte mít ani nůž. Jde hlavně o čínská jídla, rizoto či těstoviny.

Příborem můžete také ukázat, zda ještě budete či nebudete jíst, zda vám chutná nebo chcete přidat. V případě pauzy od jídla dejte příbor na talíř hrotem a ostřím k sobě. Rukojetě mají jít od sebe. Vytvoříte tím v podstatě písmeno A. Příbory složené napříč vedle sebe znamenají, že jste dojedli. Pokud vám chutnalo, dejte příbory vodorovně vedle sebe. Nechutnalo vám? Odložte příbor tak, že má zkřížené hroty s ostřím směrem k sobě a rukojeti míří od sebe (vzniká písmeno V). Máte ještě hlad? Pokládejte je křížem a rukojetě co nejvíce rozevřete.

Na stůl nepatří lokty, ale lehce se opírat můžete. Zdroj: Pexels

Ubrousky, ulamování chleba a používání párátek

Na stole se může nacházet také pečivo. Z toho vždy ulamujte jen potřebná sousta, někdy vám pomůže nabrat na vidličku jídlo, ke kterému nepotřebujete nůž. Rozhodně byste chlebem nebo jiným pečivem neměli vytírat talíř. Uvízlá sousta mezi zuby vyndáte snadno párátkem. Ovšem pozor, nemělo by to být u stolu, ale na toaletě. Důležitou součástí stolování jsou ubrousky. Látkový rozložte na kolena, abyste chránili oblečení před znečištěním. Ubrousek použijte na otírání úst během jídla a po jídle ho pak dejte na talíř tak, aby skvrny a zašpinění byly schované uvnitř. Myslete na to, že papírové ubrousky nepatří na kolena. Slouží jen k otírání.

Tip: Z ubrousku snadno vytvoříte i působivou dekoraci, například vkusnými kapsičkami, kam zasunete příbor, můžete je ovázat stužkou a doplnit větvičkou. Někdo vytváří doslova umělecká díla v podobě labutě či květu. Na ozdobu se lépe hodí látkové ubrousky než papírové.

Ubrousky mají různé funkce, třeba i estetickou. Zdroj: Canstockphoto

Správné chování u stolu

Na závěr je tu správné chování u stolu. Měli byste sedět rovně a nemít překřížené nohy. Když se vrátíme ke kořenům, tak tradiční etiketa praví, že ženy mají mít nohy u sebe, muži je mohou mít lehce rozkročené. Lokty nepatří na stůl a velký prohřešek je, když se během jídla dotýkáte lokty někoho jiného či do něj dokonce strkáte. Jíst nezačínejte dřív, dokud nemají všichni u stolu svá jídla. Nezapomeňte mít vypnutý telefon a snažte se ho nevyndávat ani k nakouknutí. Když vám upadne pod stůl kousek jídla, rozhodně se pro něj neohýbejte. Jezte dál, jako by se nic nestalo.

Těstoviny jezte pomocí vidličky a lžíce. Ta poslouží jako vhodný manévrovací prostor, zatímco vidličkou nabíráte těstoviny. Nezapomeňte také na různé projevy, které s jídlem souvisí. Hlasité mlaskání, žvýkání apod. nejsou určitě vhodné, ač v některých kulturách jde o výraz nejvyšší úcty k hostitelům, u nás to tak není. Stejně jako není vhodné mluvení s plnými ústy. Naopak lehká konverzace u stole je žádoucí, ovšem vyhýbejte se raději třaskavým tématům (politika, náboženství).

Zdroj: Etiketa od A do Z, Správné stolování pro začátečníky, westwing.cz

Fotogalerie:

 

Trendy jsou světla s přírodními prvky, třeba mechem. Kam pro ně?

 

 

 

u


You must be logged in to post a comment Login