Technika v domácnosti
Zavařování je s multifunkční parní troubou hračka. Předkládáme 5 snadných kroků, jak na to!
Každá správná hospodyňka v zimě nedá dopustit na vlastní zásoby zavařenin. Zkuste letos něco nového a připravte si kompot nebo marmeládu v multifunkční parní troubě.
Díky páře odhalíte skutečný chuťový potenciál potravin, které běžně konzumujete. Příprava pokrmů v multifunkční parní troubě totiž vždy zvýrazní přirozenou chuť každé ingredience. Vaření v páře navíc uchovává všechny vitaminy, stopové prvky i živiny potravin. Pokrmy pak není třeba výrazně solit či kořenit, dokonce není potřeba ani přidávat tuky. Pára vylepší každou surovinu a je skvělým pomocníkem dokonce i při zavařování.
Jak postupovat při zavařování?
1. Když se dáte do zavařování, vždy umístěte plech na pečení na nejnižší možnou polohu roštu. Do něj nalijte půl litru vody a postavte sklenice. Tímto malým trikem bude v troubě ideální vlhkost. Zavařovací sklenice naplňte rovnoměrně a pečlivě je uzavřete. Vkládejte je tak, aby se žádné navzájem nedotýkaly.
2. Důležité je používat pouze sklenice k zavařování určené. Nepoužívejte však sklenice se šroubovacím nebo bajonetovým uzávěrem. Všechny sklenice by také měly být stejné velikosti.
3. Měkké ovoce jako jsou jahody, borůvky nebo maliny zavařujte při teplotě 160-170 °C po dobu 35-45 minut od doby, kdy začne tekutina ve sklenicích perlit.
4. Stejně tak připravujte i peckoviny jako hrušky, švestky nebo kdoule. Jediným rozdílem je to, že po 35-45 minutách od začátku perlení snížíte teplotu multifunkční parní trouby na 100 °C. Zavařeniny pak necháte po dobu 10-15 minut mírně dojít.
5. Většinu nejběžnějších druhů zeleniny, jako je mrkev, okurka, kedlubna, hrášek a chřest je potřeba zavařovat v parní troubě déle než ovoce. Sklenice s nakládanou zeleninou nechte v troubě při teplotě 160-170 °C po dobu jedné hodiny. Mrkev a všechny druhy nakládané zeleniny nechte poté v troubě při 100 °C po dobu 10 minut ještě dojít. Kedlubny, hrášek a chřest nechte o dalších 10 minut déle.
You must be logged in to post a comment Login