Inspirace
Využijte sílu přírody a vyrobte si domácí sirup nebo med z pampelišek, levandule či šeříku
Příroda je naše bohatství. Využijte její potenciál a vyrobte si sirupy nebo med, které skvěle chutnají, dodají vám energii a jsou zdravé. A co je největší výhoda? Nestojí vás to skoro nic. Stačí jen nasbírat šeřík, pampelišky nebo třeba levanduli dřív, než vám odkvetou.
Pro naše předky bylo naprostou samozřejmostí využívat všech darů přírody. Pěstovali si svou zeleninu a ovoce, chovali dobytek, sbírali bylinky a rostlinky. Nemusíte si kupovat rukolu, když lístky pampelišek chutnají stejně dobře. Na co cukr, když med vyrobený z pampelišek sladí možná ještě lépe. Zapomeňte na nezdravé šťávy z obchodu a vyrobte si vlastní domácí voňavý sirup.
Jak sbírat?
Když se vydáte sbírat jakékoliv byliny, pamatujte na to, že nemůžete brát žádné chráněné. Jsou vzácné a podle toho se k nim musíte chovat. Vyhýbejte se rostlinám, které rostou podél polí, kde byly vystaveny hnojivům a postřikům. Rostlinky se nemají před použitím prát ve vodě, jinak přijdou o cenný pyl.
Při výrobě budete možná váhat, zda vařit, nebo vyrábět za studena. Rozdíl je hlavně v trvanlivosti. Když výsledný produkt převaříte, připravíte se o část vitamínů a léčivých látek, ale zase vám vydrží do příštího roku. Na druhou stranu studená metoda zachovává všechny zdravé látky, ale vydrží jen chvilku.
Med z pampelišek
Ingredience:
- 4 hrníčky květů pampelišky (smetánky lékařské)
- 4 hrníčky vody
- 3 plátky citronu
- ½ vanilkového lusku (nedává každý)
- 2 a ½ hrníčku třtinového cukru
- hrst čerstvých lístků meduňky (nemusí být)
Postup:
- Květy sbírejte za denního světla, když jsou v plném květu. Dejte je nejdříve na mřížku nebo prkénko, aby vylezli broučci, kteří v nich bývají, nebo je na pět minut namočte do studené vody.
- Umístěte pampelišky do hrnce spolu s vodou, plátky citronu a vanilkou, popřípadě meduňkou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 30 minut vařit. Sundejte hrnec z plotýnky, zkontrolujte, zda je celá směs pod vodou, přikryjte utěrkou a nechte louhovat do druhého dne.
- Druhý den přefiltrujte přes plínku nebo jinou vhodnou látku. Musí vám zůstat jen čistá tekutina. Tu dejte vařit, přidejte postupně cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak snižte teplotu a nechte sirup vařit tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované hustoty. To trvá i několik hodin.
Šeříkový sirup
Ingredience:
- 4 hrníčky květů šeříku (vybírejte opravdu hezky rozkvetlé a vezměte jich víc, než si myslíte, že budete potřebovat)
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky cukru
- šťáva z citronu
Postup:
- Natrhané květy dobře oklepejte, vyberte případný hmyz – nechte chvíli ležet na lince a broučci sami vylezou. Květy se snažte neoplachovat.
- Otrhejte jednotlivé kvítky. Nalijte do hrnce vodu, nechte trochu ohřát a přisypte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přiveďte k varu a přidejte otrhané lístky šeříku. Po chviličce vaření stáhněte plamen a nechte lehce probublávat 10 až 15 minut.
- Sundejte z tepla, zakryjte a nechte odpočívat. Po tuto dobu dodávají šeříky sladkou chuť a vůni do sirupu. Protože se jedná o jemnou květinu, může dostat šťáva tu pravou chuť až třeba za 8 hodin.
- Hotový sirup přeceďte a nalijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte v ledničce.
Tip: Pravidelně sirup ochutnávejte. Po třech hodinách se vytvoří jemná chuť. Po osmi hodinách louhování je patrná květinová intenzita, která se pak sníží, jakmile přidáte sirup do nápojů. Neměla by být extrémně silná.
Levandulový sirup
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce levandulových květů
- 2 hrnky třtinového cukru
- 1 hrníček vody
- šťáva z citronu
- Všechny ingredience vložte do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí cukr.
- Vařte asi 15 minut, pak stáhněte z ohně a nechte louhovat. Po vychladnutí dobře přeceďte.
- Nalijte do uzavíratelné sklenice a dejte do lednice. Vydrží v ní asi 14 dnů. Hodí se skvěle do nejrůznějších nápojů.
Tip: Z tohoto receptu vznikne hodně sladký sirup a je ho něco přes jeden hrníček. Pokud chcete více, není nic jednoduššího než množství ingrediencí navýšit dle potřeby.
Bezový sirup
Ingredience:
- bezové květy
- 4,5 l vody
- 1,5 kg třtinového cukru
- lžička kyseliny citronové
- 4 citrony
Postup:
- Svařte si den předem vodu, nechte vychladnout a do vody naložte květy. Ty samozřejmě dopředu prohlédněte, aby v nich nezůstal žádný hmyz. Přidejte nakrájené plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou.
- Druhý den přeceďte a pořádně vymačkejte, ať nepřijdete ani o kapku šťávy. Tekutinu poté převařte s cukrem a šťávou ze zbývajících citronů. Nezapomeňte ochutnat a případně dochutit (trochou cukru nebo citronu).
- Sirup nalijte do lahví, které musí být řádně vysterilizované, aby v nich nebyly žádné bakterie a nic, co by mohlo sirup poškodit. Rychle se pak zkazí. Víčka po umytí přetřete čistým alkoholem. Lahve pak zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Tip: Nezapomeňte dbát opravdu na naprostou čistotu. Vše vyvařené, čisté a vydezinfikované alkoholem. Jen tak se sirup nezkazí.
You must be logged in to post a comment Login