Kuchyně
Využijte kuchyňský ostrůvek na maximum a pořádně si zavařte
Zařizujete zbrusu novou kuchyňskou sestavu a pořád si nejste jisti, jestli do ní zakomponovat i kuchyňský ostrůvek? Za nás rozhodně ano! Nejen že vypadá skvěle, ale lze ho zároveň využít jako praktický doplněk do každé kuchyně. Jaké jsou jeho možnosti?
Základním pravidlem je mít prostornou místnost, kam kuchyňský ostrůvek vměstnáme. Jedinou nevýhodou této kuchyňské součásti je, že se zpravidla do miniaturních prostorů nevejde. Odborníci doporučují ponechat volné místo okolo ostrůvku alespoň 120 centimetrů, ale v případě prostorové nouze si vystačíte i s devadesáti centimetry. Je důležité dbát spíše na to, aby najednou bylo možné otevřít protilehlá dvířka, aniž by o sebe dřela. Zvažte také, jak budete ostrůvek využívat. Nabízí se využití jako odkládací plocha, místo pro varné a mycí centrum i jako jídelní stůl.
Zvolte správný tvar a velikost ostrůvku
Tvar ostrůvku vychází z prostorových možností, mezi nejoblíbenější patří obdélník nebo čtverec, v menším prostoru oceníme díky absenci ostrých rohů ovál. Odvážnější mohou zvolit ostrůvek v trojúhelníkovém tvaru a majitelé prostorné kuchyně si mohou dopřát ostrůvek ve tvaru písmene „U“. Tento typ si můžete nasměřovat, kam chcete, a získat tak originální a neokoukaný pohled na kuchyni, ale i z kuchyně. Zatímco rozměr nám vyjde s ohledem na dané možnosti, výšku ostrůvku určuje jeho využití. Standardní je výška zhruba mezi 80 – 110 centimetry. Pokud v něm bude zabudované varné centrum, pak je potřeba mít ostrůvek nižší. Pokud do něj chcete zakomponovat mycí centrum, pak by měla být pracovní deska naopak vyšší. Zároveň přihlédněte k tomu, zda kuchyňský ostrůvek budete chtít využít také jako jídelní stůl. Při výběru můžete jednotlivé části výškově upravovat, ovšem dovolí-li to jeho rozměr.
Je libo jídelní stůl či barový pult?
Ostrůvek může zastat jídelní stůl. Tehdy k němu vyberte pohodlné jídelní židle a rozhodně regulujte výšku stolové desky tak, abyste se u jídla zbytečně nehrbili nebo naopak nestáli. Nezapomeňte, že deska určená pro stolování může samostatně navazovat na pracovní a může mít rozdílnou výšku. Pokud se rozhodnete pro barový pult, zvolte k němu výškově stavitelné barové židle, které umožní zasunout nohy pod barovou desku.
Ostrůvek s varným a mycím centrem je v módě
Další skvělou možností je také ostrůvek, na kterém je umístěno varné a mycí centrum, což představuje skvělé řešení, protože okolo máme dostatek odkládací plochy. Předem je třeba počítat s tím, že k ostrůvku bude třeba přivést elektřina a voda. Je-li ostrůvek samostatnou částí kuchyně, pak je bude nutné přivést v zemi. Je-li ostrůvek přisazen ke stěně, je možné rozvody vést ve zdi. Při volbě varné desky je třeba zvolit kvalitní ostrůvkovou digestoř, která se umísťuje do stropu. Předem si však ověřte, že strop digestoř bez problémů udrží. Nebo zvolte ostrůvkový odsavač par,který vyjíždí z desky, případně varnou desku s integrovanou digestoří.
Úložný prostor a odkládací plocha nadevše
O tom, že v dnešní době není úložného prostoru nikdy dost, není pochyb. Ruku na srdce, kdo z nás by neocenil alespoň kousek místa, nebo nějakou skříňku navíc? Pokud ostrůvek disponuje varným či mycím centrem, nemusíte se obávat, že nenajdete místo pro zabudování úložného prostoru. Kombinovat můžete klasické komody, otevřené police, či zásuvky. Milovníci vína jistě ocení i zabudovanou vinotéku v čele kuchyňského ostrůvku. Kromě úložného prostoru získáme díky kuchyňskému ostrůvku také rozšířenou odkládací a pracovní desku.
Důležité rozměry
Nejmenší ostrůvek má rozměry 120 cm na šířku a 80 cm na hloubku.
Ostrůvek potřebuje alespoň 90 cm volného místa okolo, abyste mohli normálně fungovat. Lepší je ale ponechat okolo prostor zhruba 110 – 120 cm.
Výška ostrůvku by měla být stejná, jako výška kuchyně. Pohybuje se tedy okolo 90 cm.
Mezi varným a mycím centrem by mělo být minimálně 60 cm, aby nám zbylo místo na odkládání nádobí. Protože je ale volné místo mezi varným a mycím centrem nejvíce frekventované, neuškodí nechat rozestup i 90 až 110 cm.
Jsou-li otevírány skříňky proti sobě, potřebujeme průchod 100 -120 cm.
Pro pohodlné posezení potřebujeme 65 – 70 cm pro sedícího a 80-90 cm na odsunutí židle. Pokud se za sedícím prochází je třeba 100-110 cm, abychom o nic nenaráželi.
Odsavač par by měla být umístěn minimálně 70 cm nad ostrůvkem.
Fotogalerie:
Na návštěvě ve vydařené kuchyni
You must be logged in to post a comment Login