Zahrada

Vypěstujte si rajče divoké a ochutnejte předchůdce klasických rajčat

Od   | 

V poslední době se spousta z nás velmi ráda vrací k tomu léty osvědčenému či tradičnímu. Žádnou výjimkou nejsou ani zahrádkáři a nadšení pěstitelé, kteří se opět  začínají  věnovat pěstování původních odrůd, jejichž kouzlo a často i větší odolnost u nich vítězí na plné čáře. Výborným příkladem takové osvědčené původní rostliny je právě i rajče divoké. Vyzkoušíte, jak chutná?

Rajče divoké je bujné, odolné a dostane vás svou intenzivní chutí. Zdroj: Canstockphoto

Domorodec mezi rajčaty

Rajče divoké, lilek bedrníkolistý, též rybízové rajče – to vše se skrývá pod latinským názvem Solanum pimpinellifolium. Tato doslova obyčejná odrůda rajčete pochází z dalekého Ekvádoru a Peru. Má typicky velmi drobné, kulaté či protáhlé plody červené nebo žluté barvy, které jsou ještě menší než plody běžně dostupných cherry rajčátek. Jedno rajče váží okolo 1 g a velikostí připomíná spíš rybíz. Tuto skutečnost ale vyvažuje množství, jež se na jedné houževnaté rostlince urodí. 

Kam pro záclony, závěsy a ostatní textilní dekorace?

 

Výhod má hned několik

Jak již bylo zmíněno výše, plody divokých rajčat jsou velmi drobné, takže se na první pohled může zdát, že jejich pěstování se nemusí vyplatit. Opak je pravdou – těchto rajčátek se na jedné rostlině urodí nespočet a navíc k jejich nasazení dochází postupně, díky čemuž budete mít dostatek čerstvých rajčat po celou vegetační sezónu. Další předností je intenzivní, plná a sladká chuť, nádherná vůně, šťavnatost i snadná sklizeň, kdy stačí vijan obsypaný malými plody pouze ustřihnout. Mezi hlavní výhody divokých rajčat zcela určitě patří téměř naprostá bezúdržbovost, kdy není ani potřeba rostliny zaštipovat, a zvýšená odolnost proti plísni bramborové, která je pro klasická rajčata často devastační.  

Vijany není potřeba zaštipovat, jak bývá zvykem u klasických rajčat. Zdroj: Pixabay

Pěsto¨vat rajče divoké zvládnete levou zadní

Divoká rajčata můžeme klasicky předpěstovávat přibližně od poloviny března do dubna. Na venkovní stanoviště je pak umisťujeme po zmrzlých, tedy po 15. květnu. Dle zkušeností nadšených pěstitelů se tato rajčata v následujících letech na stanovišti udržují takzvaným samovýsevem, což znamená, že nová rostlina vyroste ze semínek nesesbíraných rajčat v minulém roce. I když už máme květen, můžete si divoká rajčata zkusit předpěstovat i nyní, avšak je potřeba počítat s pozdější úrodou.

I když už máme květen, můžete si divoká rajčata zkusit předpěstovat i nyní, avšak je potřeba počítat s pozdější úrodou. Zdroj: Canstockphoto

Sazenice poté na záhon vysazujeme do sponu cca 100 x 50 cm. Pokud ale zvolíme spon hustější, dojde k zapojení výsadby, díky čemuž nebude mít plevel šanci a půda si lépe udrží vláhu. Jistou nevýhodu pak představuje hůře proveditelná sklizeň. Divoká rajčata můžeme tedy pěstovat jak bez opory, tak i naopak s oporou – jsou totiž schopná se vyšplhat až do výšky 1,5 m i více.

Méně náročný způsob pěstování představuje to bez opory, jehož nevýhodou je ale zahnívání a plesnivění plodů vespod keříčku. Tomu se při pěstování na opoře lze bezpečně vyhnout, navíc rajčata rychleji dozrávají a posléze se i lépe sklízejí. Vhodnou oporu může představovat například síť na okurky či nějaká obyčejná treláž apod.

Osvědčené odrůdy

V současné době již není dostupná pouze jedna odrůda divokého rajčete, ale hned několik. I když jich samozřejmě ani zdaleka není tolik jako u rajčete klasického. Nejlepší zkušenosti jsou s těmi s červenými plody, které jsou na rozdíl od těch žlutých odolnější i vzrůstnější. K nejoblíbenější a nejchutnější odrůdě pravděpodobně patří rajče divoké červené. Dokonale sladkou chutí vás omámí odolná odrůda Hawaian Currant, White Currant, Matt’s Wild Cherry, Rote Murmel i rajče divoké žluté. Sladkokyselou chutí a odolností vůči alternariové skvrnitosti se zase vyznačuje rajče divoké klokaní. 

Hodí se pro přímou konzumaci, vaření i sušení. Zdroj: Pixabay

Rajče divoké a jeho využití

Stejně jako klasická rajčata, tak i rajčata divoká jsou vhodná k přímé konzumaci i vaření. Jejich sladká a výrazná rajčatová chuť prý dokonce neodolá ani ti, kteří běžně rajčata odmítají. Drobný plod se navíc skvěle vyjímá v salátech i na jednohubkách. Jsou výborná také sušená. 

Zdroj info: Zahradní architektka Alexandra Kuklová, Zelenina v zahrádce, Pěstujeme zeleninu: Zn. Úspěšně!

Fotogalerie:

 

Jaký radiátor do koupelny?

 

 


You must be logged in to post a comment Login