Články
Jak vybrat jídelní stůl do malého jídelního koutu, ale i prostorné jídelny?
Ačkoliv je mnoho států, kde rodiny tráví společný čas u jídelního stolu, v naší zemi se rozmáhá nešvar v podobě stolování u televize v obýváku; a když už u stolu jíme, tak většinou každý sám. Může za to odlišný čas, kdy přicházíme z práce či školy, ale také fakt, že si každý z nás zvykl jíst v jinou dobu. Když už ale nastane okamžik, kdy spolu usedneme ve stejnou chvíli u jednoho stolu, mělo by to být maximálně pohodlné. Nemluvě o faktu, že v současnosti trávíme všichni většinu času doma. I proto vám dnes poradíme, jak vybrat ideální jídelní stůl do své domácnosti.
Jídelní stůl by měl být funkční, ale i hezký na pohled
Jídelní stoly se v současnosti nenacházejí jen v kuchyních, ale také v samostatných jídelnách, případně v propojených prostorech, kdy se obývací pokoj, kuchyň i jídelní část nacházejí v jednom velkém a otevřeném prostoru. Výběru jídelního stolu však musíte věnovat stejné množství péče jako výběru dalších kusů nábytku domů. Jde o něco, co by mělo být nejen pohodlné, ale také hezké na pohled. I jídelní stůl se může stát stylovým doplňkem domácnosti.
Velikost stolu ovlivňuje počet členů domácnosti
Jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují výběr jídelního stolu, jsou rozměry. Ty jsou mnohem důležitější, než by se vám mohlo na první pohled zdát. U příliš malého stolu se vám nebude jíst moc příjemně, pokud bude stůl naopak designový a obrovský, budete mít problém kolem něj projít, protože bude neustále překážet (pokud nemáte dostatek místa). Nemluvě o faktu, že současné jídelní stoly nemusí sloužit pouze ke stolování, ale mohou se stát také praktickým pomocníkem – mohou mít odkládací desku zespod stolu, ale také zásuvky. Některé stoly jsou navíc rozkládací a můžete si jejich délku ovlivnit sami dle toho, zda večeříte ve třech nebo v šesti.
Výška stolu by měla být kolem 75 centimetrů
Velikost jídelního stolu je třeba přizpůsobit velikosti prostoru, v němž se bude nacházet. Každý by měl mít u stolu dostatek místa, současně by se kolem stolu mělo dát pohodlně procházet, nesmí chybět ani prostor k odsouvání židlí. Velikost jídelního stolu dále ovlivňuje také počet osob, které budou stůl pravidelně využívat. V ideálním případě zapojte trochu fantazie a počítejte s jedním či dvěma místy navíc pro případ, kdy by se k vám přidala i návštěva. Minimální rozměr pro jednu osobu je 60 × 40 cm, ideální výška stolu pro pohodlné sezení je přibližně 75 cm.
TIP: Nekupujte jídelní stůl pouze podle obrázku. Musíte totiž vyzkoušet jeho bytelnost i fakt, zda třeba část podnoží nepřekáží.
Jaké jsou tvary jídelních stolů?
Vybírat můžete ze čtyř nejčastějších tvarů: obdélníkového, čtvercového, oválného a kulatého.
- Obdélníkový jídelní stůl: Jde o nejčastější variantu, která nikdy nic nezkazí. Pokud jste doma čtyři, doporučujeme koupit stůl o minimálních rozměrech 120 × 80 cm. Pokud máte v interiéru dost místa, můžete si pořídit i větší stůl, který bude současně sloužit jako prvek oddělující obývací část od té kuchyňské.
- Čtvercový jídelní stůl: Jde o stůl, který je ideální pro soužití dvou osob (s trochou kreativity čtyř, nejde však o vhodnou variantu pro každodenní fungování).
- Oválný jídelní stůl: Tento typ stolu nemá hrany, a proto se k němu vejde více osob než ke stolu obdélníkovému, který by měl totožnou velikost. Velkou výhodou absence ostrých hran je také fakt, se tento typ stolu hodí také do domácnosti s malými dětmi.
- Kulatý jídelní stůl: Kulatý jídelní stůl je prostorově nejnáročnější, ale nemusíte pak řešit, kdo si sedne do čela a kdo ne. V případě, že si pořídíte tento typ stolu, budete pro tři až čtyři osoby potřebovat stůl o průměru kolem 100 cm, u každé další osoby navíc musíte počítat s dalšími 25 centimetry.
Základní rozměry stolové desky
Obdélníkový stůl
- Pro čtyři: 120 × 80 cm
- Pro pět: 170 × 85 cm
- Pro šest: 200 × 80 cm
Čtvercový stůl
- Pro dva: 80 × 80 cm
Kruhový stůl (podle průměru desky)
- Pro jednoho až dva: 75 cm
- Pro dva: 85 cm
- Pro tři: 95 cm
- Pro čtyři: 105 cm
- U dalších osob počítejte zhruba s dalšími 25 cm navíc
Materiál je důležitý
Deska stolu
Jídelní stoly jsou vyráběny nejčastěji ze dřeva, skla, kovu a jejich kombinací. Co se týče dřeva, používají se jak měkké jehličnaté dřeviny, tak i exotické dřevo, případně tvrdé dřevo, kam patří dub, buk, ale i jasan či ořech. S kvalitním stolem z dubového masivu neuděláte chybu nikdy – tento typ dřeviny je pevný, trvanlivý a tvrdý. I proto se z něj vyrábí také další předměty, jako jsou sudy či mlýnská kola. Ačkoliv je dřevo náchylné k poškrabání a často na něm mohou zůstat skvrny od sklenice – pokud se vám třeba vylije víno, dubový stůl je proti rýhám poměrně odolný. Nemluvě o faktu, že stůl z pravého dřeva lze vždy znovu obrousit a nalakovat. Deska jídelního stolu může být také skleněná, zde však doporučujeme vybírat z opravdu kvalitního tvrzeného skla, které se jen tak nepoškodí. Takovýto stůl však budete muset často čistit, protože na něm uvidíte každou skvrnu či otisk. Cenově nejdostupnější variantou je lamino – jeho výhoda tkví také ve variabilitě. Můžete si vybírat z různých barev i dekorů. Pozor si však musíte dávat na to, v jakém stavu jsou hrany stolu, ty nekvalitní se začnou brzy odlamovat. Nejspolehlivější jsou v tomto stoly s ABS hranami.
Konstrukce
Ideální konstrukce by měla být navrtána přímo do desky stolu, ideálem je kovová konstrukce. Díky ní bude stůl bytelný a nepoškodí se po pár letech užívání. Ačkoliv není nejhorším řešením ani lepení či šroubování podnoží, nesmíte zapomenout na fakt, že je zde riziko, že se nohy po čase vyviklají nebo vylomí.
Fotogalerie:
Jídelna – základ rodinného štěstí
You must be logged in to post a comment Login