Inspirace
Vybíráte novou chladničku? Promyslete pár parametrů, ať vyberete pro vás tu nejlepší
Chladnička je dnes tak samozřejmé zařízení, že nikoho ani nenapadne, že to mohlo být jinak. Možná se právě chystáte nahradit starý model novým nebo vybavujete domov a vybíráte tu nejlepší z nejlepších. Jakou zvolit a co by pro vás mělo být stěžejní při výběru?
Při výběru chladničky hraje roli počet osob v domácnosti, kam ji chcete umístit, zda do bytu, velkého domu nebo na chatu. Velmi důležitá je energetická třída, která určuje spotřebu energie, její velikost, zda preferujete vestavnou nebo volně stojící. Třešničkou na dortu jsou pak různé technologie, které mohou z obyčejné chladničky udělat neobyčejného pomocníka.
Klasická nebo vestavná?
Vestavnou chladničku volíme obvykle tehdy, když chceme mít celou kuchyň v jednotném stylu a stavíme novou nebo rekonstruujeme starou. Ušetří prostor v kuchyni a co se týká funkcí, rozdíly oproti volně stojící chladničce nejsou. Obě varianty mají k dispozici mrazničku, můžete ale zvolit pouze chladničku nebo pouze mrazničku. Rozdíl je ale v ceně a vnitřním objemu. Vestavné jsou ve většině případů dražší a nabízí menší vnitřní prostor.
Americká lednice patří do velkého prostoru
Obvyklou volbou je lednice kombinovaná, která má chladící část a mrazící část. Hodí se pro větší rodiny, které chtějí mít všechno při ruce a rovnou 2 v 1. Mají nízkou spotřebu elektrické energie a dají se koupit za velmi dobrou cenu. Jednodvéřové chladničky nebo také monoklimatické nemají mrazák. Ten si musíte pořídit zvlášť, jestliže po něm toužíte. Jsou volbou v domácnostech, které nemají prostor pro umístění kombinovaného modelu, nebo pro ty, kdo chtějí mít mrazák a ledničku zvlášť vedle sebe. Někdy takovou kombinaci zvolí i lidé, kteří by chtěli americkou lednici, ale nedostanou ji do bytu (například z důvodu úzkého schodiště apod.). Úspěch v poslední době sklízejí také americké ledničky s dvoukřídlími dveřmi, kde je chladící a mrazící část oddělená. Přídavnou funkcí je oblíbený výrobník na led nebo možnost čepovat si studenou vodu přímo z chladničky. Tuto funkci už dnes nabízí i některé klasické kombinované modely.
Vyznejte se v energetickém štítku
Jedním z nejdůležitějších parametrů je dozajista spotřeba elektřiny. Údaje o tom, jak je váš vybraný spotřebič úsporný či nikoliv, se dočtete v energetickém štítku. Ten byl od března 2021 pozměněn a to, co platilo dříve, nyní už neplatí. V současné době jsou nejúspornější chladničky a mrazničky ve třídě A. Nejméně úsporné pak spadají do kategorie G. Stále se ještě můžete u některých modelů setkat se starým označením, například A+++. Jde o doprodej kusů, které se již nevyrábí a mají výjimku. Nezapomeňte se podívat i na roční spotřebu uvedenou v kW/rok. Jde ovšem jen o orientační číslo a skutečné hodnoty mohou být odlišné.
Dalšími údaji je užitný objem, který nám říká, kolik potravin by se do lednice mělo vejít. Zajímat by nás měla i hlučnost, protože každý chce co nejtišší chladničku. Od března 2021 se udává nejen hlučnost v dB, ale také třída emise hluku na stupnici od A do D. U nejmodernějších modelů míra hlučnosti nepřesahuje 47 dB.
Rozměry chladniček a vnitřní rozložení
Někdo rozměry neřeší a jiný je považuje za stěžejní, protože nemá místa nazbyt. Při přeměřování prostoru myslete také na to, že chladnička musí mít kolem sebe pár centimetrů místa kvůli cirkulaci vzduchu. Doporučené odstupy jsou obvykle uvedené v návodu k použití. Většina chladniček umožňuje změnit otevírání dveří. To se může hodit ve chvíli, kdy zjistíte, že místo pro vaši ledničku je sice super, ale vadí vám otevírání dvířek. K přístroji je vždy přiložený návod, kde je přesně popsáno, jak dveře přehodit.
Vnitřní uspořádání rozhodně není u všech modelů stejné. Počet poliček se pohybuje od tří do pěti a ideální variantou jsou různě přenastavitelné police z tvrzené skla, které se jen tak nerozbijí. Dole je obvykle jeden nebo dva šuplíky. V jednom je u modernějších modelů nulová zóna ideální pro maso a nad ní šuplík pro skladování zeleniny a ovoce (BioFresh, Fres Zone, VitaFres). Potraviny v těchto zásuvkách neosychají, udrží mnohem déle potraviny čerstvé, a to i u těch, které mají kratší dobu trvanlivosti.
Jaké funkce může mít vaše chladnička?
Moderní chladničky nabízí velké množství nejrůznějších funkcí, které dělají i z takového „obyčejného“ zařízení neobyčejné. Technologické vychytávky pomohou udržet jídlo déle čerstvé, ušetří energii a usnadní práci.
- Funkce NoFrost: zabraňuje tvorbě námrazy za pomoci suchého vzduchu a ventilátoru. Tím odpadá nutnost pravidelně odmrazovat vnitřek lednice. Podobně funguje také Low Frost nebo Smart Frost.
- SuperFrost: tato funkce zajistí rychlé zmrazení. Jakmile se tak stane, přepne se zpět do normálního provozu. Pokud potřebujete něco rychle a šetrně zmrazit, aby neutekly všechny vitamíny, využijte tuto možnost.
- MultiAirflow, Twin coolin a DoorCooling: systémy, které mají na starosti plynulou a rovnoměrnou cirkulaci vzduchu, chlazení a ochranu potravin před náhlými změnami teplot a vlhkosti.
- Oddělená regulace: chladnička má oddělený termostat pro lednici i mrazák. To umožňuje nastavení teplot zvlášť pro chladničku a zvlášť pro mrazák. Výhodou je, že když zrovna nebudete mít nic v mrazáku, nebo naopak pojedete na dovolenou a nechcete mít zbytečně zapnutou lednici, můžete jednu z částí vypnout.
- SuperCool: funkce, která rychle sníží teplotu a udrží potraviny čerstvé ve chvíli, kdy do chladničky dáváte velký nákup, který naruší její stabilní teplotu.
- Nulová zóna: speciální zásuvka, kde je teplota kolem nuly a je ideální pro potraviny, které se rychle kazí. Standardně jde o syrové maso, ryby, ovoce či zeleninu.
- Antibakteriální ochrana: pokud nechcete mít lednici plnou mikroorganismů, je taková ochrana rozhodně žádoucí.
- Chytrá lednička: SMART chytré řešení zvolí všichni, kdo milují inteligentní domácnost s nejmodernějšími vymoženostmi. Pořiďte si i takovou chladničku a můžete jí ovládat klidně na dálku jen pomocí mobilního telefonu a aplikace.
Na závěr nezapomeňte na pár rad. Lednice by neměla stát nikdy blízko radiátoru nebo na slunci. Je zbytečné ji otevírat každých pět minut. Zbytečně zvyšujete její spotřebu. Dole skladujte potraviny, které rychleji podléhají zkáze a potraviny, které využíváte často, dejte do horních polic, ale ve výšce očí. Nepřeplňujte svou chladničku a nedávejte do ní jídlo, které tam nepatří (rajčata, brambory, cibule apod.). Aromatické potraviny by měly být uzavřené v nádobách, protože jejich aroma bude cítit po celé lednici a dostane se i do potravin.
Fotogalerie
You must be logged in to post a comment Login