Kuchyně

Vybíráme odsavač par

Od   | 

Každá nová moderní kuchyně by měla být dnes vybavena odsavačem par. Bez něj to zkrátka nejde. Jejich výběr bývá ale často podceňován a přitom nám mohou velmi usnadnit a zpříjemnit čas strávený při vaření. Podstatný je především vhodný výkon a s tím související jeho správné umístění do ideální výšky nad varné centrum a samozřejmě i hlučnost a možnosti provedení. Zde je několik parametrů, na které byste měli při výběru pamatovat.

Vnější odtah nebo recirkulace?

Odsavače par lze obecně rozdělit na dva typy. Ty, které odvádějí pachy z kuchyně rovnou ven pomocí vnějšího odtahu a ty, které fungují na principu recirkulace. Pokud je to možné, vždy zvolte vnější odtah a to hned z několika důvodů. Zajistíte si větší výkon (pachový filtr u recirkulace snižuje výkon až o 20%), větší bezpečnost (všechny zplodiny se odvádí mimo kuchyni), tišší provoz a finanční úsporu (není potřeba měnit pachové filtry). V případě, že není možné odsavač par napojit do komína, šachty nebo vyvést přímo přes zeď ven, přichází v úvahu recirkulace. Pro tuto možnost je potřeba odsavač par vybavit uhlíkovým filtrem, který pohltí aromatické složky (vůně, pachy) a vyčištěný vzduch vhání zpět do místnosti. Je třeba pamatovat, že filtr je nutné zhruba po 3-6 měsících (dle intenzity užívání) vyměnit za nový. I v případě vývoje pachových filtrů směřujeme ke zvyšování komfortu zákazníka. K některým modelům Franke odsavačů par nabízíme tzv. filtr s dlouhou životností. Tento filtr je po nasycení možné 5-8 x umýt v myčce nádobí, což zákazníkovi přinese časovou i finanční úsporu.

Minimální vzdálenost od varné desky

Odsavač par musí být nejčastěji nainstalován minimálně 65 cm a maximálně 75 cm od varné desky, a to kvůli bezpečnosti a správné funkci. U tzv. šikmých komínových odsavačů par je možné díky konstrukci snížit vzdálenost od varné desky až na 45 cm.

Výkon a hlučnost

Při výběru odsavače par se zaměřte na výkon a hlučnost. Tyto parametry jsou důležité zejména pro správnou funkci, ale také pro komfortní užívání. Pro dokonalé odvětrávání je doporučen takový výkon, který zajistí výměnu vzduchu v daném prostoru 10 × za hodinu. Proto musí objem přiváděného vzduchu nebo výkonnost odsavače par odpovídat objemu místnosti × 10.

Správné použití odsavače par

Odsavač je nutné zapnout minutu před tím, než začnete vařit, aby se vytvořil proud vzduchu, který napomůže k lepšímu nasátí par do odsavače. Nezapomeňte zavřít dveře a okna, pokud je odsavač v provozu. Nižší rychlosti jsou určeny pro vaření, které vyvolává pouze slabou vůni (zápach) a páry, jako je např. vaření těstovin a omáček. Vyšší rychlosti jsou určeny pro smažení, pečení nebo při vaření více jídel najednou. Po skončení vaření nechte ještě odsavač asi 5 min. zapnutý, nebo použijte funkci „doběh“, aby páry a vůně (zápachy) byly náležitě odsáty.

Možnosti provedení

Konkrétní provedení odsavače může být komínové, resp. nástěnné nebo do rohu, dále ostrůvkové, určené do volného prostoru a v poslední době stále více rozšířené vestavné provedení, které lze instalovat do stropu, do

pracovní desky nebo zabudovat do skříňky. Řada odsavačů par disponuje i různými praktickými funkcemi. Kromě nastavení stupně výkonu je to i možnost trvalého odvětrávání, štěrbinové odsávání, dálkového ovládání atd.

Trendy a inovace

Vývojáři se v současné době zaměřují na zvyšování uživatelského komfortu a ergonomii. Šikmé nástěnné odsavače nabízí mnohem větší, přehlednější a ergonomičtější prostor pro práci při vaření. Nové vestavné ostrůvkové odsavače par – výsuvné z pracovní desky nebo integrované přímo ve varné desce, změnily zcela design ostrůvkového pojetí kuchyňských sestav. Staly se velmi nenápadnými, ale jejich funkce v kuchyni je nenahraditelná. Kuchyně bez odsavače par není plnohodnotně vybaveným prostředím moderního uživatele.

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login