Kuchyně
Venkovská kuchyně: zapomeňte na strohé nerez dřezy i baterie
Venkovské kuchyně mají specifický styl a klasické nerezové dřezy jim moc nesluší. Mnohem lepší volbou mohou být dřezy třeba bílé, hnědé nebo dokonce zlaté. A nemusíme podotýkat, že baterie k nim by měla mít stejný kabát.
V kurzu jsou barevné dřezy
Na popularitě získávají barevné dřezy, to proto že se skvěle hodí do venkovské kuchyně, která z velké části bývá dřevěná a nezřídka kdy je tento přírodní materiál kombinovaný s barvou. Nejčastěji to je žlutá vanilková, bílá slonová kost, nechybí kávové odstíny a odvážnější si dovolí fialově levandulovou, peprmintově zelenou, ledově modrou a nejnověji pak matně černou. Právě k těmto všem odstínům se barevné dřezy dokonale hodí.
Jejich podstatnou výhodou je stálobarevnost, materiál je probarvený v celé tloušťce, takže případné drobné poškození není tolik znát, jako když se zničí pouhá barevná povrchová úprava. Materiál je velice odolný, nejsou na něm vidět téměř žádné skvrny od vody a vodního kamene. Je nepoškrábatelný a je výrazně lehčí než kámen, materiál je stálý v čase. Některé materiály jsou antibakteriální, podobně, jako nerez. Povrch je většinou dokonale odolný proti skvrnám, a tak se nemusíte bát ani něžné bílé, která často venkovský styl kuchyně krásně zjemní. Teplotní odolnost bývá okolo 280 °C. V odstínech, které výrobci kompozitních dřezů nabízejí, seženete i ladící baterie, a to v pákovém i retro kohoutkovém provedení. Prioritou je pravidelné odstraňování vodního kamene, stačí běžný ocet a pak dočištění speciální pastou.
Chcete-li barevný dřez, pak můžete zvolit i nerez, na který je speciální povrchovou úpravou PVD nanášena barva. Vybírat můžete z nejrůznějších odstínů zlaté, měděné, stříbrné apod., které se nanášejí rovněž na kuchyňské baterie. Pokud tedy nedáte na nerezový dřez dopustit, volte zajímavý tvar a neotřelou povrchovou úpravu, ideálně v teplých tónech.
Keramické dřezy probouzí nostalgii
Pokud byste venkovský výzor kuchyně podpořili raději tvarem, než barvou, lze doporučit klasickou bílou keramiku. Dokonale vypadá a její zaoblené linie podpoří přívětivý výzor kuchyně. Keramika je odolná vůči hodně vysokým teplotám, vyšším než nerezové dřezy. Vcelku slušná je i odolnost proti nárazům. U hodně těžkých hrnců však přeci jen musíte dát pozor na manipulaci, abyste si nerozbili glazuru. K nostalgicky vypadajícímu keramickému dřezu se většinou nehodí běžná tuctová jednoduchá baterie, větší parádu uděláte s nějakou zdobnější, tvarově zajímavější, s oblými liniemi. Velice se hodí klasická kohoutková baterie. Seženete i takovou, která je doplněna keramickými prvky, takže vše dokonale ladí.
Kdo chce luxus, chce žulu
Další možností jsou dřezy z přírodního kamene. Bývají nejčastěji žulové a naprostá většina je jich vyráběna na zakázku. Nelze je poškrábat ani zničit běžnými vysokými teplotami. Jsou velice drahé, ale s očekávanou životností desítek let.
Baterie podtrhne vzhled mycího centra
Nedílnou součástí každého dřezu je i baterie. Její vzhled se do venkovské kuchyně přímo vybízí s kohoutky, ale nemusí tomu tak být, přestože toto řešení evokuje bývalá léta. Zvolit můžeme i pákovou nebo bezdotykovou variantu a venkovské vzezření můžeme evokovat pomocí zvolených materiálů a jejich povrchů. Kromě keramických prvků, na páce nebo kohoutcích, můžeme zvolit kartáčovaný, patinový nebo jiný povrch. Odstín přizpůsobujeme vzhledu dřezu. V kurzu je měděná barva, dále zlatá, červeno-zlatá a další odstíny nejrůznějších kovů.
Fotogalerie:
Nerezový, nebo barevný dřez?
You must be logged in to post a comment Login