Inspirace
Venkovní kuchyně: jak, z čeho a kde
Tři věci mi v městském bytě chyběly – zahrada, na ní bazén a v altánu kuchyňský kout. Když děti vylétly z hnízda, byt jsme s manželem prodali a odstěhovali se za město do domu, který tohle všechno měl. Dobrodruzi, říkali o nás známí. Tehdy jsem nechápala proč. Odcházíme přece do ráje.
Dům jsme koupili v květnu, zahrada byla posekaná, túje vyplety, bazén vyčištěný, zkrátka ráj. Netrval dlouho, maximálně do dalšího víkendu. Při pohledu z terasy, tehdy po nastěhování, se mi kombinace zelené zahrady a modré barvy vody zdála tak úchvatná. Myslím, že to bylo naposledy, co jsem na té terase seděla, alespoň co mi paměť sahá. Když nesekám trávu, pleju túje. Kde se tam ten plevel furt bere v tom suchu? Když nedělám ani to, čistím bazén. Poté, co voda několikrát zezelenala, jsem pochopila, že koupání v něm je jen za odměnu. A venkovní kuchyně? V té je v létě mnohem větší horko než v chladném domě. Přesto bych ji nedala.
Velké vaření raději doma
Jak často budete ve venkovní kuchyni vařit, bude asi hodně individuální. Sama jsem od velkého vaření venku celkem rychle upustila, přesto ji nezatracuji. Ale využívám ji spíš, když se sejde víc lidí, pak je opravdu k nezaplacení. Pozor si dejte, kam ji umístíte. Rozhodně by tam už kolem poledne měl být stín. Měli byste něco málo vědět o světových stranách, ale hlavně jak je orientovaná vaše zahrada. Je to trochu hlavolam, protože kuchyně by neměla stát v místě největšího poledního žáru, ale zároveň blízko domu a v centru dění. Rovněž byste to neměli mít do vnitřní kuchyně přes celou zahradu. Máte-li dvorek dvě stě metrů čtverečních, neřešte to.
Na prostoru nešetřete
Venkovní kuchyni si lze pořídit samostatně a ani v takovém případě na ni nepotřebujete stavební povolení, nebo ji vsuňte do již vybudovaného altánu, případně s ní počítejte už v plánech stavby.
Aby se vám tu dobře pracovalo, měla by mít minimálně 3 x 4 metry. Já osobně dávám přednost zastřešené a ideálně kryté i z boku. Ale není to podmínka. Odstíněná může být třeba jen pergolou, hezké jsou zídky, které osazenstvu dodají útulný pocit. K odstínění se od okolí, poslouží i venkovní rolety. Ostatně ty vám udělají skvělou službu i jako clona proti slunci.
U luxusních a moderních kuchyní se k jejich stavbě využívají i skleněné panely, které lze otevřít, nebo naopak zavřít, když je chladno nebo prší. V takto zařízených kuchyních už nechybí běžné spotřebiče, které by v těch otevřených dlouho nepřežily.
Cihly i dřevo
V tuzemsku nejčastěji vídáme altány zděné. Cihly jsou snadno dostupné, navíc je taková stavba trvanlivá. Oblíbené jsou i kamenné, kterou si nejspíš zvolí milovníci rustikálního stylu, nebo ti, jimž nedělá dobře velké teplo. Kamenná stavba totiž alespoň pocitově působí chladivým dojmem. Její údržba je navíc velmi jednoduchá, stačí ji občas omýt tlakovou vodou. U dřevěné konstrukce se nejčastěji používá smrk či borovice, ale s povrchovou úpravou, lepší, ale dražší variantou je exotické dřevo. Velmi oblíbený je i styl Provence, kdy nábytek je v rustikálním stylu.
Sporák propojený s udírnou
Do venkovní kuchyně si pořiďte sporák s litinovými potýnkami a propojte ho s udírnou. Možná jste nevěděli, že v udírně můžete péct maso stejně jako v troubě. Naprostou delikatesou je maso, které pečete a udíte zároveň. Nezapomeňte ovšem postavit komín. Samozřejmostí by měla být přivedená voda a dřez se zabudovaným odpadem.
Jaký nábytek do venkovní kuchyně pořídíte, bude záležet kromě vkusu a vašich finančních možnostech i na tom, jestli je otevřená, nebo jestli ji lze zcela uzavřít. Běžné kuchyňské linky by zimu venku nejspíš nepřežily, proto by kuchyňský nábytek měl být postavený z lícových cihel, tzv. klinkerů, které jsou mrazuvzdorné a nenasákavé. U uzavřených lze využít i běžný kuchyňský, ale samozřejmě i jakýkoli jiný nábytek. Takže, pokud jste už posekali trávu, zvítězili nad plevelem a vyčistili bazén, můžete si pozvat známé a něco dobrého jim uvařit. Počasí už tomu docela přeje.
Fotogalerie:
Jak si snadno vylepšit kuchyni doma
You must be logged in to post a comment Login