Kuchyně
Velká kuchyně? I zde platí pravidla!
Patříte mezi ty, kterým se poštěstilo disponovat velkým prostorem pro kuchyni? I tak si musíte dávat pozor na pár pravidel, která byste měli dodržovat tak, abyste velký prostor využili co nejefektivněji.
Dopřejte si velký pracovní prostor
Pracovní plocha patří mezi nejdůležitější část kuchyně. Proto pokud máte možnost pracovní prostor co nejvíce rozšířit, udělejte to! Dopřejte si třeba hned několik pracovních ploch. Standardní desky, které jsou součástí spodních skříněk, doplňte o ostrůvek, který může stát samostatně v prostoru. Jeho velikost i tvar určuje rozměr místnosti. Ten může být navíc navržen s barovým pultem, případně může být jeho součástí jídelní stůl. Ostrůvkem zároveň rozšíříme i úložný prostor. Mnohdy je do ostrůvku začleněna také menší chladnička na nápoje, případně i vinotéka. Má-li ostrůvek dostatečný rozměr, pak do něj může být zakomponována i varná a mycí zóna. Ideální šíře takového ostrůvku 240 cm, přičemž počítejme, že mezi varnou deskou a dřezem by mělo být alespoň 60 cm volné pracovní plochy. Nejmenší ostrůvek, jaký si můžete pořídit, by měl mít alespoň 120 cm na šířku a 80 cm na hloubku, výška je shodná s kuchyní, tedy 85 až 105 cm.
Na spotřebiče nebuďte skoupí
Díky velké kuchyni máme možnost instalovat také větší množství spotřebičů. Ty by měly být umístěny tak, aby k nim byla dobrá dostupnost od pracovní linky, kde se suroviny a potraviny připravují. Obecně se doporučuje, aby myčka byla v těsné blízkosti dřezu, výška pečicí trouby je ideální mezi 90 až 110 cm, doporučená výška mikrovlnné trouby je ve výšce očí, maximálně ale 150 cm od podlahy. Do velké kuchyně se vejde takzvaná americká lednice, případně si můžete pořídit chladničky dvě.
Vejde se i prostorný jídelní stůl
Kuchyňský stůl umístěný přímo v rozlehlé kuchyni je skvělou zónou pro sešlost s rodinnými příslušníky i přáteli. Dopřát si můžete stůl, ke kterému se vejde alespoň šest osob, případně i víc. Obecně platí, že standardní šířka stolové desky je 80 cm a každý stolující by měl mít v ideálním případě 60 cm, ale celkem pohodlně se nají i na místě širokém 45 cm.
Pracovní trojúhelník platí i tady
Způsob, jak jsou v kuchyni odděleny a rozloženy zóny, by měl vycházet z logiky prací, abychom se v kuchyni při vaření zbytečně nenachodili. I tady je důležité myslet na umístění chladničky, sporáku a dřezu, které v ideálním případě umisťujeme v těsné blízkosti, do takzvaného pracovního trojúhelníku. Jeho celkový obvod by neměl přesáhnout délku osmi metrů.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login