Kuchyně
Ve venkovské kuchyni se nádobí vystavuje na odiv!
Zatímco v městské moderní kuchyni se většinou snažíme mít nádobí schované ve skříňkách a na odiv ho nevystavujeme, v kuchyni pojaté ve venkovském stylu je to právě naopak.
Kredenc je krásný základ
Na chalupě už dávnou nejíme ze starého porcelánu, který nám zbyl ze studentských let či nám ho někdo věnoval, protože ho v městském bytě už nechce. Kupujeme si totiž v obchodech hezké stylové nádobí, nebo oprašujeme slavnostní porcelán po babičkách, který je hoden každodenního užívání, ale také vystavení. Nábytek ve venkovské kuchyni či jídelně je k tomu uzpůsobený, protože to tak od pradávna bylo. V sednici stával kredenc, jehož prosklené boční či horní skříňky nabízely svůj prostor k uložení nádobí. Někdy byly v dolní části kredence i háčky k zavěšení hrnečků. A stejně to můžete udělat i dnes. Design nově prodávaných kredenců se totiž nezměnil. Populárním kusem nábytku, který také láká k výstavce nádobí, je skleník. Může být prosklený i ze všech pohledových stran, takže bude o parádu postaráno.
Hezky na očích
Základem venkovské kuchyňské sestavy jsou zdobné prvky a mimo jiné také prosklené či otevřené skříňky na hrnečky, talíře, konvičky, kořenky a další pěkné drobnosti. Za speciální a velmi zajímavou skříňku lze považovat zásobník na talíře, kdy jsou v polici napevno přidělané svislé tyčky, které slouží k zasunutí talířů. Klasikou je také kořenice se zasouvacími skleněnými nádobami na moku, cukr, koření a další potraviny.
Příhodným místem, kam také patří nádobí, je ostrůvek s otevřenými policemi či prosklenými skříňkami. Je-li nádobí opravdu pěkné a často používané, lze pro ně najít místo i v regálech stojících u zdi v kuchyni. A samozřejmě nesmí chybět větší či menší zdobně frézované a vyřezávané police připevněné na stěně. To je opět prostor pro výstavku nádobí, ale i jiných doplňků, nebo třeba i kuchařských knih. Taková police mívá také integrované háčky na hrnečky.
Co zbylo z černé kuchyně
Nápadným a zároveň i velmi atraktivním prvkem, zřejmě pozůstatkem z někdejší „černé kuchyně“, je závěsný rošt. Na jeho plochu můžete umístit hrnce a na háčky zavěsit pánve, naběračky a další všemožné kovové náčiní a nádobí. Zpravidla se tento závěs umisťuje nad varný ostrůvek nebo nad masivní stůl, slouží-li k jako pracovní místo k přípravě pokrmů.
Fotogalerie:
Jak si správně navrhnout kuchyni
You must be logged in to post a comment Login