Kuchyně
Jak ušetřit čas při vaření aneb i do kuchyně vneste řád
Jednou z podstatných položek určujících cenu kuchyně je vnitřní vybavení skříněk. Nešetřete na něm. Promyslíte-li ho do posledního detailu, pak vám rozhodně ušetří čas při vaření a nervy při hledání i toho nejmenšího a samozřejmě nejdůležitějšího kuchyňského pomocníka. Jak vnitřní prostor kuchyňských skříněk efektivně navrhnout a čím vybavit?
V kuchyni je důležité mít vše po ruce a vědět, kam přesně pro konkrétní věc sáhnout. K tomu naštěstí existují praktické vnitřní třídiče, které při organizování vnitřního prostoru kuchyňských skříněk skvěle pomohou.
Ve výšce očí
Nádobí a kuchyňské potřeby, které potřebujete každý den je ideální ukládat ve výšce očí. Patří sem zejména nejčastěji používané nádobí, příbory nebo kořenky. Příbory vždy roztřiďte do třídiče přímo pro příbory, ve kterých jednoduše sáhnete po vidličce či noži. Na trhu navíc najdete i boxy, do kterých přehledně uložíte a oddělíte například talíře, misky, nebo pánve.
Jste-li ochotni do třídičů investovat, zvolte kovovou variantu, kterou lze jednoduše umýt i v myčce nádobí.
Praktické zásuvky
Zásuvky obohacené praktickými vložkami, které mají vylisované přihrádky se staly trendem posledních let. V nápadech se meze nekladou, a tak si sami můžete vybrat z několik modelů, počtu přihrádek i jejich velikostí. Do takto zařízených zásuvek můžete vyskládat oblíbené kořenky, které budou vypadat uklizeně, uspořádaně a navíc budete přesně vědět, kde se která nachází. Vybírat můžete z klasického plastového provedení, ale také z dřevěného či kovového, který představuje luxusnější variantu.
Žádné pevné police, ale pouze výsuvné zásuvky
Při návrzích vnitřního vybavení kuchyně zapomeňte na pevné police. Nahraďte je výsuvnými zásuvkami, díky kterým přehledně uvidíte obsah ukrytý až vzadu. Hluboké zásuvky používáme ne velké nádobí, v některých případech je výhodné je rozčlenit. Nejjednodušším pomocníkem je pořídit praktické třídící systémy speciálně do hlubokých šuplíků a v nich pak oddělit dózy, nádobí, menší hrnce vše podle použití.
Nezapomeňte na osvětlení zásuvek, které se zapne i vypne při otevření/zavření.
Do skříněk u země a do dolních skříněk je nejvhodnější umístit trvanlivé potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze a nemusí být uskladňovány v chladu. A protože je každá potravina balena jinak a v jiných rozměrech, je ideální si pořídit dózy, do kterých lze jednoduše potraviny přesypat a takto uschovat. Nejenže získáte v potravinách větší přehled, ale zároveň úschovné prostory budou při otevření vypadat mnohem lépe a uspořádaněji.
Magický roh kuchyně
Dříve byl roh kuchyně považován za mrtvé místo, ale s trochou snahy lze i tento prostor efektivně využít. Variant uspořádání do kuchyňských rohů je několik a lze vybírat z nejrůznějších mechanismů, velikostí i tvarů. Mezi neoblíbenější provedení patří roh s výsuvnými koši, které lze ze skříněk jednoduše vysunout a které zaplní celý roh. Další praktickou variantu představuje tyč připevněna uprostřed rohu, na které jsou umístěny otočné úložné plochy, díky kterým se jednoduše dostanete i k věcem umístěným v zadní části. Tato varianta se doporučuje kombinovat i s výsuvným systémem.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login