Inspirace
Tamarind jako zajímavá pokojovka, která umí předpovědět počasí
Pokud jste příznivci pěstování neobvyklých, na druhou stranu však nenáročných interiérových rostlin, bude pro vás tamarind tím pravým. Sice ve většině případů nezaplodí, ale rozhodně vás potěší svým neotřelým vzhledem a možná i nevšední schopností, díky které má blízko k naší rosničce.
S přívlastkem indický, ale z Afriky
Tamarind indický, latinským názvem Tamarindus indica, je stálezelený tropický strom dorůstající až do výšky 20 m, jehož domovinou je trochu paradoxně Afrika. Patří do stejné čeledi jako nám dobře známý hrách či jetel, tedy do čeledi bobovitých (Fabaceae), a je jediným druhem rodu Tamarindus. Má drobné květy světle žluté barvy s červeným žíháním podobné orchidejím, listy jako akát a podlouhlé plody vzhledem blízké luskům fazolí. Ty mají uvnitř jedlou dužinu, která svou sladkokyselou chutí připomíná švestku. V každém plodu se nachází 10 až 12 semen s poměrně dobrou klíčivostí, tudíž z jednoho plodu můžete získat hned několik rostlin. V současnosti se hojně pěstuje v tropech po celém světě, nejvíce však v Indii.
Začínáme
S pěstováním můžete začít buď pořízením již vzrostlé rostlinky v květináči, kterou často není tak jednoduché sehnat, nebo zakoupením semínek či celého plodu, z něhož je posléze získáte. Jestliže jste se rozhodli pro zdlouhavější variantu, tedy pěstování tamarindu ze semene, bude potřeba mu k úspěšnému startu trochu pomoci. Proto semínka nejdříve umístěte do misky, zalijte teplou vodou o teplotě kolem 50 °C a nechte namočená přibližně jeden den. Tvrdý obal povolí a vy ho tak snadněji budete moci opatrně narušit třeba pilníkem nebo nožíkem. Po této fázi už můžete přistoupit k sázení a čekat přibližně měsíc než se začne něco dít. Pokud byste ale chtěli klíčení urychlit, je možné semena macerovat po dobu 10 minut v kyselině sírové (95 %). Po tomto procesu je však nezapomeňte pořádně opláchnout.
Připravená semena se vysévají do hloubky cca 5 mm a do běžného substrátu pro pokojové rostliny, který lze případně ještě vylehčit pískem. Pak už je stačí jen mírně přihrnout, udržovat stabilní teplotu okolo 20 až 25 °C, vlhčit substrát a čekat než vyklíčí.
Pěstování
Vzhledem k tomu, že tamarind indický je teplomilná rostlina, bude mu v interiéru vyhovovat zejména teplé a prosluněné stanoviště (např. jižně exponovaný okenní parapet). Co se týká teploty, tak čím výše se vyšplhá, tím lépe se mu bude dařit. Všeobecně ale platí, že 25 až 30 °C je ideál. Běžně mu však stačí i 20 °C a v zimě nejméně 12 °C. Dvouleté a starší rostliny lze navíc bez problému letnit na balkoně, terase nebo zahradě. Vadit mu bude průvan a mrazíky.
Zálivku je potřeba realizovat pravidelně a nejlépe odstátou vodou. Pozor byste si měli dát, a to především u mladých rostlin do 1 roku, na přelití a naopak přeschnutí substrátu. Starší tamarindy už tak choulostivé nejsou a zejména nedostatek vody snášejí velmi dobře. Během léta je potěšíte také občasným rosením. Přihnojovat ho můžete klasickými hnojivy pro pokojové rostliny. Během vegetační sezóny, hlavně od května do září, je možné hnojit až jedenkrát týdně, ale v zásadě nejsou v tomto směru tyto rostliny nijak zvlášť náročné a z míry je nevyvede ani nárazové doplnění výživy. Přesazování provádějte na jaře a nezapomeňte, že substrát by měl být kyprý, propustný a písčitohlinitý.
Tamarind lze v pokojových podmínkách úspěšně pěstovat jako klasickou interiérovou rostlinu, ale také bonsai. V přirozeném prostředí sice jeho výška zpravidla přesahuje 10 m, ale v interiéru dorůstá do 1 m, maximálně 2 m.
Může plodit?
K tomu, aby tamarind zaplodil, potřebuje po celý rok teploty okolo 30 °C a dostatek světla, z čehož vyplývá, že by jej bylo během zimy nutné přisvěcovat. Samozřejmě vývin plodů možný je, ale navození přirozených podmínek k jejich správnému růstu se u nás celkem finančně prodraží, takže ho většinou pěstujeme jen jako okrasnou interiérovou rostlinu.
Zelený meteorolog
Tamarind indický je známý také pro svou schopnost předpovídat počasí, která souvisí s jeho postavením listů. Ty se na noc zavírají a ráno zase rozevírají, a pokud se rozevřou brzy ráno, tak to prý znamená, že bude krásný slunečný den. Jestliže je to naopak a jejich rozevření je pomalejší, značí to deštivo a zamračeno. Tento um nám však spíše předvede ve svém přirozeném prostředí, nebo během letnění.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login