
Zahrada
Jak správně sbírat, sušit, skladovat nebo také zmrazovat bylinky?
Máte-li záhony bylinek, pak v této době bude mít pravděpodobně jejich přebytek. A tak se nabízí otázka, jak je správně sbírat, sušit, skladovat případně i zamrazit. To je totiž klíč k úspěchu, aby se v nich udržely všechny léčivé látky.
Začínáme se sběrem
Sběr bylin si naplánujte kolem poledne, kdy je slunce nejsilnější a léčivá síla bylin je největší. Důležité je zejména sběr za sucha, aby rostliny nebyly mokré, nebo vlhké. Mokré rostliny mohou být napadené plísní, kterou si přinesete domů. Při sběru vybírejte a sbírejte pouze rostliny, které vypadají zdravě a svěže. Zvadnuté listy plné skvrn mohou být napadené buďto hmyzem, nebo nepříjemnou plísní. S sebou si přichystejte proutěný koš, nebo vzdušnou nádobu, aby se byliny nezapařily.

Bylinky musí být při sběru suché. Zdroj: Pixabay
Správné sušení
Jedině správně usušené bylinky nám nabídnou ty nejlepší léčivé schopnosti, a proto je důležité si zásady sušení opravdu pořádně nastudovat. Ještě než se do sušení pustíme, odstraníme z bylinek zbytky trávy, listů, větviček, nebo larev. Je důležité také vědět, že některé bylinky díky sušení aroma získávají a některé naopak ztrácí. Například dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, nebo majoránka při sušení začnou nádherně vonět. Naopak máta či bazalka naopak během sušení vonět přestávají.
Při sběru neotrhávej lístky, ale bylinku odstřihněte shora v první třetině
Bylinky při sušení nevystavujeme na slunce, ale naopak je sušíme na tmavém, suchém a teplém místě, které lze větrat. Využít můžete například závěsné sítě, které mají i několik pater. Sušit bylinky lze i na papíře, ovšem nikdy nesahejte po novinách. Někteří suší bylinky také ve svazcích zavěšené na šňůrku. V místnosti, kde bylinky sušíme by měla být teplota maximálně 30–45 °C.
Rychlejším usušením zůstanou bylinky více aromatické a při sušení na tmavém místě neztratí bylinka chuť, ani barvu. Suché místo zase zaručí, že bylinky nebudou plesnivět. Před sušením se nesnažte bylinky oplachovat, jelikož by mohli začít hnít a mohla by se na nich objevit plíseň. Nic nezkazíte, pokud čas od času bylinky pravidelně obrátíte. Usušené bylinky poznáte tak, že se stonky začnou lámat, jsou křehké a při tření mezi prsty šustí.
Nezámrzný ventil ocení každý zahrádkář
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Stáhnout soubor: https://www.homeincube.cz/wp-content/uploads/2021/07/schell_nezamrzny_NR.mp4?_=1Naučte se skladovat
Dříve se pro skladování bylinek používaly plátěné pytlíky. Ty ale nejsou příliš vhodné pro delší skladování stejně, jako papírové sáčky. Vzduch, který do prodyšných sáčků proudí způsobuje ztrátu účinných léčivých látek. Někdy se do těchto sáčků navíc dokážou dostat nechtění škůdci. Přednost raději dejte uzavíratelným nádobám, které do sebe nepustí vzduch, ani světlo. Každou nádobu vždy označte štítkem s konkrétním názvem bylinky a umístěte tam kde je stabilní teplota, sucho a pokud možno i šero. Ideální je například spíž s oknem.

Bylinky jsou v červenci v ideální kondici na sklizeň. Zdroj: Canstockphoto
Některé druhy se dají i zmrazit
Některé druhy bylin je možné i zmrazit a v zimě je poté přihodit například do chutné polévky. Bazalka, petržel, nebo libeček v mrazáku zčerná, a proto se ke zmražení skutečně nehodí. Zmrazit ale můžeme tvrdší bylinky, jako je tymián, rozmarýn nebo citronová tráva. Zmražení by mělo probíhat tak, jako když tvoříte led. Vezměte si proto k ruce tvořítko na led, vložte bylinky, zalijte vodou a dejte zmrazit. Když bylinku budete potřebovat například v zimě, stačí ji vyklepnout z tvořítek, případně ji nadále uskladnit v sáčku. Kromě vody zkuste do tvořítek přidat i kvalitní olivový olej. Bylinky vždy zamrazujte hned po natrhání a do jídla je přidejte až těsně před dokončení vaření.

Na bylinky si můžete pořídit speciální dózu, která je uchová déle čerstvé. Zdroj: Kuchyn-domov
Fotogalerie:
Dopřejte si stylové lampy na balkon i zahradu


Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Stáhnout soubor: https://www.homeincube.cz/wp-content/uploads/2021/02/Strihak_Masiero_NR.mp4?_=2
You must be logged in to post a comment Login