Kuchyně

8 tipů jak efektivně zorganizovat spíž a spížní skříň: Konec zbytečného nakupování a vyhazování potravin

Od   | 

Zaneste do spíže pořádek a systém. Využijte pravidla a získejte uspořádaný a krásně přehledný prostor.

Základem pro uspořádanou spíž je vymezení zón pro skladování potravin. To vám pomůže získat přehled o tom, jaké potraviny máte, které už dochází a kam patří. Používejte pro třídění přihrádky, bedýnky, průhledné nádoby apod. Myslete na správné osvětlení. S dobrou organizací méně vyhodíte, méně utratíte a nebudete se stresovat, až zas budete něco hledat.

Na čem dělat a naopak na čem nedělat kompromisy při plánování kuchyně?

1. Efektivní uložení potravin

Mezi doporučeními pro správně organizovanou spíš jsou často ta, že máte seskupit podobné položky – oleje vedle sebe, koření, těstoviny na jednom místě apod. Pohodlnější způsob může být, když rozdělíte potraviny, které často používáte, a ty, které využíváte sporadicky. Ty frekventované dejte blíž k ruce. Přemýšlejte o svých rutinách a vyhraďte jim samostatné úložné prostory. Jak na to? Udělejte koutek na kávu, koutek s potravinami oblíbenými k snídani, část na sladkosti, pečení apod. Znáte toto pravidlo? Potraviny, které jste koupili a uložili do spíže první, musí také první jít na spotřebu. To platí zejména u těch, které mají kratší dobu trvanlivosti, ale obecně je lepší toto pravidlo dodržovat. Myslete na to, až budete uklízet potraviny po nákupu. Ty starší vytáhněte dopředu a nové uložte dozadu.

Nemáte samostatnou spíž? Chytré uspořádání vám umožní elegantní řešení. Zdroj: Ikea

2. Některá jídla nemohou být vedle sebe

Ve spíži má většina lidí uloženou cibuli, česnek nebo brambory. Pokud to tak máte i vy, ujistěte se, že správně. Cibule a česnek mohou být uloženy společně. Brambory dejte zvlášť, protože se jinak rychleji kazí. Mouka by zase měla být dál od aromatických věcí, například kmín, kari apod. Je totiž schopná absorbovat jejich chuť a vůni. Totéž platí pro chléb, který je lepší uchovávat v chlebníku.

Pamatujte, že ne všechny potraviny mohou být umístěny vedle sebe. Zdroj: Blum

Skvělé tipy, jak uspořádat malou kuchyni

 

3. Braňte se proti molům

Spíž lemovaná policemi, na kterých září dózy plné potravin, jistě lahodí oku. Není tedy divu, že se po každém nákupu nemůžete dočkat, až si vše přesypete a doplníte. Ovšem význam má tato část ještě jeden a mnohem důležitější. Potraviny uzavřené v dózách chrání před nájezdy nepříjemných návštěvníků, tedy molů. Proto doporučujeme vše, co jde, přesít přes síto nebo dát přemrznout do mrazáku.

Dobře utěsněné dózy jsou dobrou ochranou proti nájezdům molů. Zdroj: Pixabay

4. Party potřeby nemusíte mít po ruce

Potřeby určené na pořádání party a oslav není nutné mít hned po ruce, jelikož je nepotřebujete každý den. Skladujte je v koších a dózách v horních policích, aby vám nezabíraly místo určené každodenním produktům. Když hosté dorazí, jednoduše sáhnete pro koš a party může začít.

 

Trendy jsou svítidla z přírodních materiálů

 

5. Vybírejte nádoby podle druhu potravin

Než koupíte jakoukoliv nádobu na potraviny, zamyslete se, na co jí vlastně potřebujete. Vybírejte takové, které budou efektivní v dané zóně spíže, kterou zrovna vytváříte. Suché potraviny uchovávejte v čistých, vzduchotěsných nádobách, které úhledně poskládáte, klidně i na sebe a vidíte, zda už vám dochází. Směsi, polevy a další věci umístěte na nástavce polic nebo do krabiček a košíčků. Mouka a cukr patří do skleněných nebo jiných nádob s širokým hrdlem pro snadnější nabírání, pokud nabíráte odměrkou. Všichni vždy vychvalují označování nádob s potravinami štítky s jejich názvy. A ano, je to skvělé a krásné. Na druhou stranu je dost pravděpodobné, že v průhledné nádobě uvidíte, zda tam máte špagety nebo rýži. Mnohem důležitější než označení obsahu je označení data zakoupení a data spotřeby. A víte co? Nemusíte ani nutně něco tisknout nebo kupovat. Klidně vám stačí nestíratelný fix.

Na nádoby nezapomínejte uvádět datum koupě a datum spotřeby. Zdroj: Pexels

6. Najděte místo pro spotřebiče

Máte spotřebiče, které příliš často nepoužíváte a nechcete nebo nemůžete je mít v kuchyni? Šup s nimi do spíže. V poslední době jde o velký trend, jak udržet rýžovary, mixéry, roboty apod. mimo pracovní desku. To nejpoužívanější by mělo zůstat v kuchyni. Zřídka používané náčiní můžete zavěsit na háčky namontované na stěně nebo zadní stranu dveří.

7. Dobře uspořádaná spíž znamená méně práce pro rodiče

Máte malé děti? Ukládejte jejich dobroty a zdravé svačinky na místo, ke kterému mají dobrý přístup a mohou si pro něco dojít bez vaší asistence. Nezdravé svačinky ale dávejte do vyšších polic. Ty dávejte dítěti jen, když to uznáte za vhodné.

Zajistěte, aby děti dosáhly ve spíži, kam potřebují. Ušetříte si mnoho cest. Zdroj: Ikea

8. Nikdy nebude hotovo

Až uspořádáte spíž podle svých představ, udělejte si chvilku a obdivujte výsledky. Klidně si ji vyfoťte na památku. Věřte, že nic netrvá věčně a vždy najdete něco, co by se dalo zlepšit. Klíčem k udržení organizace spíže je pravidelná kontrola obsahu. Staré suroviny vyhoďte, utřete prach, omyjte povrchy. Pravidelná péče znamená, že si ušetříte spoustu práce a času.

Dobře uspořádaná spíž lahodí oku.
Zdroj: Blum

Bezkonkurenční chladnička s mrazničkou

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login