Kuchyně
Rozměry kuchyňských ostrůvků a faktory, které ovlivňují výběr
Kuchyňský ostrůvek, když je vhodně navržen, je úžasně praktická součást kuchyně a zároveň vypadá dobře. Aby skutečně plnil svou funkci tak jak má, dobře do místnosti zapadl a nebyl nakonec víc ke škodě než k užitku, musíte si předem ujasnit několik věcí, a hlavně zvolit správné rozměry.
Jaké funkce má váš ostrůvek plnit?
Než proběhne realizace čehokoliv, je důležité mít plán a promyšlené detaily. Co od kuchyňského ostrůvku chcete a požadujete? Bude maličký jen k odkládání nádobí? Chcete na něm vařit a péct? Umývat nádobí? Sedět u něj namísto jídelního stolu nebo má plnit funkci domácího baru? Varianty jsou různé. Vše samozřejmě ovlivňují i rozměry vaší kuchyně, ale dnes se dá často doslova i čarovat. Pokud má ostrůvek plnit jen jednu funkci, může být i menší. Multifunkční pult už potřebuje větší rozměry, a tedy více místa.
Hledáte opravdu černý dřez?
Budou tam spotřebiče?
Ostrůvek může sloužit jako varné i mycí centrum. Pokud je to i váš případ, myslete na to, že rozhodně musí být větších rozměrů. Dřez potřebuje přivedený odpad, myčka taktéž. Samozřejmě nesmí chybět přívod vody. K varné desce potřebujete vyřešit vhodné odvětrávání, tedy kvalitní digestoř a když nebude daleko lednice, máte svůj kout naprosto ideální. Můžete mít i malou vestavěnou ledničku přímo v ostrůvku a hlavní ingredience neustále po ruce. Úložných prostor není nikdy dost, proto je jistě oceníte i v ostrůvku. Moderní a dobře vypadají jsou otevřené police. Pár šuplíků a zavíracích skříněk se také neztratí. Hodně záleží na celkovém vzhledu kuchyně a finančních možnostech. Myslete také na prostor kolem.
Správné rozměry
Prostor mezi kuchyňskou linkou a ostrůvkem musí mít minimálně 110 cm. To je důležité hlavně v případě výsuvů. Hloubka je nejčastěji 60 až 90 cm. Pokud je na něm varná deska, je nutné, aby měl alespoň 80 cm a naopak, jestliže má sloužit jen jako bar a odkládací prostor, stačí hloubka pouze 600 mm a u barové desky 30 cm. Výška se pohybuje od 80 do 110 cm. Měla by korespondovat s výškou kuchyně. Jestliže se rozhodnete pro zabudování mycího a varného centra, musí mezi nimi zůstat alespoň 60 až 70 cm volného místa na odkládání. Digestoř by měla být nad varnou deskou ve výšce minimálně 70 cm od ostrůvku, pokud nezvolíte zabudovanou přímo ve varné desce.
Chcete-li používat ostrůvek také jako barový pult, potřebujete asi 60 až 70 cm místa pro sedícího člověka a 80 až 90 cm pro odsunutí židle. Pult určený k posezení a k jídlu má výšku minimálně 70 cm až 750 cm a šířku čtvercový pro čtyři lidi minimálně 85 cm x 85 cm, obdélníkový pro čtyři osoby alespoň 80 cm x 120 cm, obdélníkový pro šest lidí, kteří sedí proti sobě 85 cm x 180 cm, 85 x 150 cm, když sedí dokola a kruhový pro 4 až 6 lidí 85 (90) cm x 110 (120) cm.
Důležitou roli při výběru hraje velikost ostrůvku, umístění spotřebičů, důraz na úložné prostory nebo jeho funkce coby jídelního stolu. Co je důležité pro vás?
Myslete na detaily
Až už zvolíte jakoukoliv variantu, řešte detaily. Později se chyby špatně napravují. Nezapomeňte, že k ostrůvku mí být navedená voda, elektřina a odpad, když ho chcete využívat jako varné, mycí nebo pracovní centrum a musíte k němu mít pohodlný přístup.
Trendy je senzorová kuchyňská baterie
Fotogalerie
Na čem dělat a naopak na čem nedělat kompromisy při zařizování kuchyně?
You must be logged in to post a comment Login