Zahrada

Řez ovocných keřů na jaře je klíčem k bohaté úrodě: Zajistěte si šťavnaté plody

Od   | 

Na začátku jara nastává skvělá příležitost dopřát ovocným keřům ozdravnou kúru a postarat se o jejich kondici po zimním spánku. Ve správnou chvíli provedený řez totiž ovlivňuje nejen kvalitu a množství budoucích plodů, ale také celkovou vitalitu rostlin. Pokud pěstujete maliník, ostružiny, rybíz či angrešt a rádi byste se dočkali šťavnaté a bohaté úrody, určitě oceníte několik následujících rad, jak keře na jaře ošetřit.

Kdy se pustit do jarního řezu

Obecně se doporučuje počkat, až odezní riziko silnějších mrazů a teploty se ustálí na příjemnějších hodnotách. Obvykle to vychází někdy od druhé poloviny března do začátku dubna. Než vezmete do ruky nůžky, vyplatí se zkontrolovat, jestli keře již neraší a netvoří drobné výhonky. Pokud už spatříte mladé listy, měli byste být při řezu opatrní, abyste rostlině neubírali na síle a nepřipravili ji o šanci na plnohodnotný růst.

 

Jak si zpříjemnit pobyt na zahradě?

 

Jak postupovat při řezu maliníku

U maliníku najdeme výhony dvou typů – loňské a ty, které vyrostly v předchozím roce a na jaře následujícího roku odumírají. Ty staré, dřevnaté, se odstraňují vždy, aby nepřekážely mladým výhonům. U maliníků s jednorázovou úrodou se po sklizni staré výhony uříznou těsně nad zemí. Pokud jste to nestihli na podzim, můžete to dohnat na jaře, zavčas, než se objeví nové listy.

Jestliže pěstujete stáleplodící (remontantní) maliníky, je možné nechat část starých výhonů, která ještě může přinést menší ranou úrodu. Nicméně ani tady nesmíte opomenout odstranit polámané a napadené šlahouny. Při řezu dbejte na to, aby keř nezůstal příliš zahuštěný. Mladé výhony pak budou mít dostatek prostoru, světla a vláhy k růstu.

Ostružiník dokáže být pořádně vitální a během sezóny narůstá obdivuhodnou rychlostí. Většina odrůd plodí na dvouletém dřevě, takže je vhodné nechat loňské výhony, kde se letos objeví květy i plody. Zdroj: Pixabay

Ostružiník: Péče o bujné šlahouny

Ostružiník je mohutný keř s dlouhými, šlahounovitými výhony, které se v létě obsypou tmavými plody. Bývá zpravidla nutné vyvazování, aby nedošlo k deformacím a také k šíření nemocí v hustě prorostlém porostu. Z hlediska řezu je klíčové odstranit dvouleté výhony, jež po plodnosti postupně zasychají. Pokud jste to neudělali v pozdním létě nebo na podzim, můžete je odříznout u země nyní, než začnou vyrůstat nové šlahouny.

Stejně jako u malin se vyplatí zachovat několik nejsilnějších výhonů z loňského roku a přebytečné nebo poškozené šlahouny odstranit. Každý zdravý výhon pak vyvažte na oporu tak, aby kolem cirkuloval vzduch. Předejdete tím plísním i lámání větví při silném větru.

 

Kam pro zahradní osvětlení?

 

Rybíz: Omlazení a prosvětlení

Rybízy se dělí na červené, bílé a černé. Všechny druhy vyžadují občasné zmlazení a prosvětlení. Ideálním obdobím je závěr zimy, kdy ještě rostlina nemá plně narašené pupeny, zároveň však již nehrozí mrazy. Pokud máte keřový tvar, směřujte řez k odstranění nejstarších větví u země. Červený a bílý rybíz nejlépe plodí na mladším dřevě, proto se snažte, aby v keři převládaly výhony do čtyř let stáří. Ty nejstarší a nezdravé větve je dobré odříznout celé, zejména pokud nesou stopy chorob nebo škůdců.

U černého rybízu, jenž často plodí na mladém dřevě, je vhodné ponechat pět až sedm silných a dobře vyzrálých výhonů, které v nadcházející sezóně zajistí spolehlivou úrodu. Naopak suché, slabé a staré větve bez milosti vyřežte až u země. Pokud keř vypadá přehuštěně, uvolněte místo světlu a vzduchu odstraněním nepotřebných, vzájemně se křížících výhonků.

Při řezu věnujte pozornost i větvím, které se vzájemně kříží či dotýkají. Pokud je v keři necháte, mohou se navzájem poškozovat. Tento typ poškrábání pak slouží jako vstupní brána pro choroby. Zdroj: Pixabay

Angrešt: Pozor na ostré trny a hygienu řezných ran

Angrešt patří mezi keře, které mohou při zanedbání pravidelného řezu rychle zhoustnout. Náprava pak bývá složitá a časově náročná. Ideální postup spočívá v průběžném zmlazování a zkracování nejdelších výhonů. Pokud se chystáte na řez angreštu, nezapomeňte na pořádně pevné rukavice – ostré trny dokážou nepříjemně potrápit.

Dejte si záležet na odstranění všech větví, které keř příliš zahušťují, vzájemně se o sebe otírají nebo míří do jeho středu. Takto „odlehčená“ rostlina se pak lépe provzdušní, což přirozeně omezuje vznik a šíření plísňových chorob. Stejně jako u rybízu se snažte zachovat jen několik silných, mladých hlavních větví, které v sezóně ponesou nejkvalitnější plody. Staré a slabé výhony raději zcela vyřízněte. Nezapomeňte rovněž dezinfikovat nářadí před každým řezem, aby se choroby a škůdci nepřenášeli z jedné rostliny na druhou.

Angrešt má sklon k plísňovým chorobám především tehdy, když je příliš hustě narostlý. Dobrým řešením je keř prosvětlit a dopřát mu dostatek proudícího vzduchu, což znamená odstranit nadbytečné větve a nechat volný prostor uvnitř rostliny. Zdroj: Pixabay

Zdroj info: Zahradnický kalendář, Přírodní zahrady

 

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Home In Cube (@homeincube_cz)


You must be logged in to post a comment Login