Kuchyně
Proč slzíme při krájení cibule a jak tomu zamezit?
Také nemáte rádi krájení cibule, protože u toho brečíte? Víte, proč tomu tak je a jak slzení alespoň trochu zabránit?
Proč slzíme?
Během krájení cibule dojde k porušování buněk, ze kterých začne vytékat šťáva, která se v kombinaci s vlhkostí a vzduchem začne měnit na sirné plynné složky, které dráždí oko, a my tak během chviličky slzíme a smrkáme. Intenzita pálení a štípání však záleží na tom, kde cibule roste. Pokud je to v půdě s větším množstvím sirných složek, pak je i látek v cibuli mnohem více. Kromě toho ale intenzitu ovlivňuje také čerstvost cibule.
Sprchový panel v trendy černé barvě: Kam pro něj?
Jak slzení zabránit?
Teorií a rad, jak neslzet, je spoustu. My vám přinášíme nejen ty nejúčinnější, ale i ty, které by vás rozhodně nenapadly.
- Potápěčské brýle – může to sice znít vtipně, ale pokud si při krájení nasadíte potápěčské brýle, zabráníte vdechování plynů a látek z cibule a vy tak nakrájíte bez jediné uroněné slzy.
- Žvýkejte chleba – tato metoda sice nemá žádný vliv na uvolňující se látky z cibule, ale během žvýkaní chleba alespoň částečně nevnímáte výpary z cibule.
- Loupejte pod vodou – krájet pod vodou asi nedokážeme, ale alespoň utrpení při samotném loupání můžete předejít, pokud cibuli loupete pod tekoucí vodou. Pokud navíc cibule bude mokrá, zmírníte pálení i během krájení.
- Svíčka – zapálením svíčky se snižuje proudění vzduchu, a tak se nedostanou výpary z cibule okamžitě do nosu. Svíčku tak umístěte co nejblíže k místu, kde krájíte – ideálně na prkénko. Řešením může být i vaření vody poblíž místa krájení.
- Vychlazená cibule – pokud cibuli před krájením necháte chvílí v mrazáku nebo lednici, zamezíte rychlému uvolňování silic do vzduchu. Ještě lepšího výsledku dosáhnete, pokud použijete studený nůž, aby třením vznikalo co nejmenší teplo.
- Pískání – u loupání a krájení cibule si pískejte oblíbenou melodii. Efektivně tak odeženete výpary z cibule a nebudete je vdechovat.
- Ocet – dalším řešením je namočení prkénka, na kterém budeme cibuli krájet, do octa. Štiplavé látky se neutralizují a při krájení nebudete tolik trpět.
Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Rady pro chytrou hospodyňku, lidovky.cz
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login