Rady a tipy
Proč byste měli pěstovat řeřichu? Je zdravá, ale i chutná
Řeřicha patří mezi velmi nenáročné bylinky, které zvládne vypěstovat i člověk, který nikdy nic nevypěstoval. I proto není divu, že si tato bylinka s jemně štiplavou příchutí našla místo jak v našich kuchyních, tak i zahradách.
Řeřicha setá má výbornou chuť, navíc je skvělým zdrojem vitaminů – i proto na ni nezapomínejte jak při přípravě nejrůznějších zeleninových salátů, ale také polévek či masa. Její pěstování je velmi jednoduché, navíc jde o nenáročnou bylinku, která ke svému růstu nepotřebuje dokonce ani hlínu. Sklízet ji můžete po několika dnech v podobě chutných klíčků s chutí připomínající ředkvičky, po týdnu pak v podobě chutných zelených lístků.
Odkud řeřicha pochází?
Řeřicha původem pochází ze zemí Orientu, zejména tedy z Iráku, odkud se do Evropy a Asie dostala již v době antiky. V této době byla bylinka považována nejen za součást kuchyně, ale také za léčivou bylinku, jejíž konzumace byla doporučována hlavně při potížích s močovým ústrojím nebo při poruše krvetvorby.
Co všechno v řeřiše najdete?
V řeřiše najdete betakaroteny, zejména pak vitamin B1, téže zvaný jako thiamin. Nechybí v ní ani antioxidanty, které jsou velmi důležité pro podporu vašeho imunitního systému. Najdete zde však také železo, vápník a hořčík – jde tedy o ideální doplněk jídelníčku těch, kteří trpí na jejich nedostatek. I v současnosti je její konzumace vhodná u osob trpících problémy s krvetvorbou (například chudokrevností). Řeřicha tlumí kašel, pomáhá při správné funkci jater a žlučníku, navíc pomáhá tvorbě trávicích šťáv, proto ji oceníte v boji proti nechutenství.
Jak řeřichu pěstovat?
Řeřichu můžete pěstovat několika způsoby. Můžete ji zasít do záhonu a nechat ji pomalu vzejít – zde vám bude dorůstat do výšky klidně až 40 cm, poté ji můžete začít sklízet. Mnohem častější variantou je však pěstování této bylinky doma v květináčích, případně v miskách – zde dojde k jejímu urychlení a zelené lístky budete moct sbírat již po týdnu, případně po pár dnech v podobě klíčků, které můžete přidat do salátu, ale i na chleba.
Pokud se rozhodnete pro pěstování řeřichy v misce, bude vám kromě semen řeřichy stačit vata a voda. Vatu dejte na dno misky, na ni pak nasypte semena řeřichy, klidně i v hustším množství. Semena poté zalijte trochou vody – musíte je udržovat vlhká, nikdy nesmí vyschnout, jinak budou mít problémy se svojí klíčivostí. První dva dny můžete mít misky přikrytou potravinovou folií.
Tu pak můžete po dvou dnech sundat, v tuto dobu už by vám měla semena začít klíčit – se sklizní můžete začít již po týdnu, kdy stačí odstřihávat její zelené výhonky, které si můžete přidat na chleba, do polévky, salátu. Skvěle se hodí také do pomazánek.
Chcete jíst klíčky nebo zelené lístky?
V případě, že chcete řeřichu pěstovat na klíčky, je třeba koupit si speciální klíčicí misky, vata či papírová utěrka (ani substrát) by vaše semínka znečistila, a proto by se celé klíčky pro přímou konzumaci nehodily. Pro klíčení nekupujte semena v zahradnictví či hobby marketu, ta jsou ošetřena a určena ke konzumaci zelených částí. Pokud chcete jíst přímo klíčky, semena si kupte taková, která jsou ke klíčení přímo určená.
You must be logged in to post a comment Login