Kuchyně

Přestaňte jednou provždy vyhazovat zkažené potraviny z lednice. Přinášíme několik tipů, jak ji přehledně zorganizovat

Od   | 

Přehledně zorganizovaná lednice lahodí oku, zamezuje plýtvání jídlem a šetří i vaši peněženku. Tím, že mnohem méně vyhodíte (ideálně vůbec nic), šetříte také planetu, která si to rozhodně zaslouží. Jak si dát do pořádku lednici, abyste měli vše přehledně na očích a po ruce?

V chladničce udržujte vždy čistotu a pravidelně ji umývejte. Zdroj: Haier

 

Šperk kuchyně? Retro chladnička firmy Amica

 

Je vaše lednice totální katastrofa? Možná to znáte také. Do každé štěrbiny a kousku místa se snažíte rychle nacpat nákup a pak snadno zapomenete na to či ono. Využijte prostor skutečně naplno a najděte svůj ideální systém. Možná vám pomohou následující jednoduché kroky.

Zorganizujte si potraviny především tak, jak to vyhovuje vám. Zdroj: Candy

Lednici nejdříve pořádně vyčistěte

Než začnete cokoliv organizovat a měnit, vyčistěte pořádně lednici. Do zářivě čistého a voňavého se vždy uklízí lépe. Lednici umývejte pravidelně. Doporučujeme utřít před každým velkým nákupem alespoň jednou týdně a jedenkrát za čtvrt roku udělejte hloubkový úklid. Všechny potraviny z lednice si vyskládejte na stůl. Prohlédněte je, jestli některé nejsou zkažené, nebudou brzy procházet a zda vůbec do lednice patří. Pak promyslete, jak byste chtěli do lednice jednotlivé věci ukládat a můžete se pustit do práce.

 

Tip: Nechte si jeden menší box speciálně na potraviny, které je potřeba co nejdříve sníst. Načali jste smetanu, protlak nebo třeba rozkrojili citron? Všechno patří právě sem.

 

Vyberte si systém, který snadno udržíte

Samozřejmě existují určitá pravidla, kam co v lednici dávat a víceméně se jich většina lidí drží tak nějak instinktivně. Nejlepší skladovací systém je ale ten, který skutečně zvládnete dodržovat. Zvažte, na co jste jako rodina zvyklí, které potraviny musíte mít k ruce nejvíce a jiné používáte méně často. Ty, které potřebujete denně, mají být v úrovni očí. Ostatní mohou být dál na policích. Také je dobré myslet na datum spotřeby a jídlo, které už bude brzy procházet dávejte vždy do popředí. Můžete si končící trvanlivost psát na obaly fixou. Nebojte se upravit si lednici tak, aby vyhovovala vašim potřebám. Tolik problémů lze často vyřešit pouhým posunutím výšky police o kousek nahoru nebo dolu.

 

Tip: Otevřeli jste něco, co má jen omezenou životnost? Napište si na obal datum otevření, ať víte, kolik máte času.

 

Jak na přehlednou organizaci lednice?

Bez ohledu na to, jak se rozhodnete potraviny uspořádat, nějaká určitá pravidla je vhodné dodržovat. Například maso skladujte s dalším masem, mléčné výrobky opět jen spolu apod. Abyste si skutečně udrželi přehled a měli jistotu, že každá věc zůstane na svém místě, pořiďte si plastové nebo jiné boxy. Jsou dostupné přímo boxy do lednice, ale v podstatě můžete koupit cokoliv, co vám bude vyhovovat. S organizací začneme klasicky u ovoce a zeleniny. Ty mívají své místo v dolním šuplíku. Modernější lednice mají přihrádku přímo speciálně určenou pro tyto potraviny, kde lze navodit vhodné klima, aby zelenina a ovoce vydržely déle čerstvé. Některé mají taktéž šuplík na maso s nulovou zónou, kde se vám jen tak něco nezkazí.

Moderní lednice mají různé speciální přihrádky. Tato je určena pro mléčné výrobky, maso nebo ryby. Zdroj: Haier

Další rozdělení do boxů by mělo být na mastné výrobky a mléčné. Je jedno, jak si to rozdělíte, ale ideální je, aby na jedné polici zůstaly mléčné výrobky v jednom boxu a na další polici zase mastné výrobky. Jednoduše vždy vyndáte boxík, naskládáte potraviny a dáte zase nazpět. Nemusíte stát delší dobu u otevřené lednice. Pokud vám často zůstávají zbytky, nemusíte je vyhazovat. Přendejte je do uzavíratelných krabiček a uchovejte v lednici. Ideální je, když jim věnujete jednu celou polici, většinou dole, protože horní nemusí mít takovou nosnost. Když je budete mít na očích, máte jistotu, že jídlo jen tak nevyhodíte. Jíte často čerstvé potraviny, jako ovoce a zeleninu? Můžete si je nakrájet, dát do misek a uložit do lednice. Pomůžete tak svému budoucímu já a udržíte si přehled. A co víc, budete mít mnohem častěji chuť na něco zdravého, když to nebudete muset omývat a krájet.

 

Chladnička s mnoha vymoženostmi

 

Používejte správně dveře v lednici

Dveře patří k nejteplejším místům chladničky a zároveň tam hodně kolísá teplota. Hodí se pro skladování věcí s přírodními konzervačními látkami (džemy, džusy), dále kořenící směsi, dresinky, omáčky či pomazánky. Rozhodně tam nemá místo mléko, i když ho tam má drtivá většina lidí.

Pro ovoce a zeleninu jsou určené spodní šuplíky. Můžete je uložit volně, nebo nakrájet a vložit do uzavíratelných krabiček. Zdroj: Haier

Neplýtvejte zbytečně

Celosvětově se vyhodí obrovské množství vyprodukovaných potravin, a pokud chcete omezit plýtvání, měli byste mít přehled, co a kde v lednici skladujete. Stojí vás to jen pár minut času a výsledek je skutečně vidět. Ušetříte peníze, přestanete vyhazovat jídlo a celá vaše lednice prokoukne, protože bude zorganizovaná a přehledná.

Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Kapitoly o bydlení

 

 


You must be logged in to post a comment Login