Kuchyně
Pravidla pro kuchyňský ostrůvek: Kdy se hodí a kdy je lepší od něj upustit?
Přestože kuchyňský ostrůvek patří do moderních sestav, ve kterých rozšiřuje pracovní i úložný prostor, ne vždy je jeho volba správným řešením. Kdy ho využijeme na maximum a kdy už bude spíš překážet?
Zaměřte se tvar a velikost
Důležité je si ujasnit, jestli je kuchyně natolik velká, abychom do ní ostrůvek vměstnali. Přestože odborníci doporučují zvolit ostrůvek do prostorné kuchyně, často je vídáme i v malých prostorech. Minimální rozměr kuchyňského ostrůvku je 120 x 80 cm. Nutné je však kolem něj ponechat volný prostor, a to alespoň 120 – 125 cm pro volný a bezproblémový pohyb. Tento prostor může být i menší, ale je důležité, aby se při otevírání skříněk naproti sobě o sebe dvířka nebouchala. Stěžejní je také výška ostrůvku. Na trhu se nejčastěji pohybuje okolo 80 – 110 centimetry a platí pravidlo, budeme-li na ostrůvku i vařit, je nutné zvolit nižší provedení. V úvahu bychom měli vzít i tvar ostrůvku. V kuchyňských studiích nejčastěji objevujeme tvary obdélníkové, nebo čtvercové. Výjimkou však není ani provedení do písmene „U“. Elegantní vzhled do kuchyně vneseme díky oválnému ostrůvku, kde nebudeme narážet o ostré rohy.
Kdy už je na pováženou ostrůvek vybudovat
- pokud by výsledný ostrůvek byl velmi malý
- nemáte-li dostatečný průchozí prostor kolem něj
- pokud by v konečném důsledku překážel
Vhod přijde stmívatelný pásek
Chcete na ostrůvku i stolovat?
Ostrůvek může skvěle suplovat klasický jídelní stůl, nebo může sloužit jako barové posezení během příjemného večera s přáteli. Abychom seděli pohodlně, je ideální nechat pro nohy volný prostor pod pracovní deskou okolo 20 – 30 cm.
Zavařte si na kuchyňském ostrůvku
Před výběrem je velmi podstatné si ujasnit, jestli budete ostrůvek využívat pouze jako odkládací plochu, a nebo jestli na něm bude dominovat také varné a mycí centrum. Už během plánování bude nutné promyslet přívod vody a elektřiny, která se ve většině případů přivádí v zemi. Pokud však ostrůvek navazuje na kuchyni u stěny, můžeme rozvody vést klasicky v ní. Pro umístění varného centra, mycího centra nebo rovnou obojího je potřeba mít okolo dostatek prostoru pro odkládání nádobí. Varné centrum na ostrůvku potřebuje také kvalitní digestoř, kterou je možné umístit do stropu, anebo zvolit provedení, kdy je odsavač par integrovaný s varnou deskou, nebo se v případě potřeby vysune.
Úložný prostor navíc
Další bezespornou výhodou ostrůvku je možnost rozšíření úložného prostoru. Kromě přípravy jídla, mytí nádobí nebo hodování totiž ostrůvek může disponovat nejrůznějším úložným prostorem, kterého není nikdy dost. Kombinace skříněk, otevřených polic nebo praktických zásuvek ocení každá hospodyňka. Otevřené police lze ozdobit romantickými dózami s bylinkami, kuchařkami, kuchyňskou dekorací, nebo v ostrůvku vytvořit malou vinotéku.
Rozměry dodržte
- Výška ostrůvku by měla korespondovat s výškou pracovního prostoru linky. Obvykle se pohybuje okolo 85 – 90 cm.
- Nejmenší ostrůvek, který do kuchyně vměstnáte měří 120 x 80 cm.
- Digestoř by měla být nad ostrůvkem umístěna alespoň 75 cm.
- Pokud chceme otevřít dvířka skříněk naproti sobě, je nutné ponechat volný prostor pro průchod okolo 100 – 120 cm.
- Odborníci okolo ostrůvku doporučují nechat volný prostor minimálně 90 cm. Ideálně však okolo 120 cm.
- Pokud na ostrůvek umístíte varné i mycí centrum, mělo by být od sebe rozmístěno minimálně 60 cm, ale platí čím více, tím lépe.
- Pro stolování u ostrůvku je důležité pohodlné sezení. Sedící strávník potřebuje alespoň 65 – 70 cm. Pokud chce židli odsunout, pak alespoň 90 cm.
Fotogalerie:
Podívejte se, jak dveřím sluší černé kliky
You must be logged in to post a comment Login