Kuchyně
Potřebujete pomoc v kuchyni?
Kuchyňský robot nejen pro přípravu ingrediencí
Díky rostoucí dostupnosti online vyhledávání receptů, tipů a rad pro obzvláště propracované přípravy jídel, stále roste poptávka po nejrůznější pomocnících. Díky všestrannosti, kterou kuchyňští roboti v dnešní době nabízejí a času, který ušetří mají pověst zařízení, které je efektivní a šetří čas. Kuchyňské roboty jsou jistě velmi užitečné spotřebiče, které Vám mohou usnadnit práci a pomoci při přípravě vašich receptů. Jak ale kuchyňský robot funguje? A jaké aspekty byste měli zvážit, než se pustíte do nákupu?
Funkce kuchyňských robotů
Kuchyňský robot není nic jiného než domácí spotřebič, který v sobě spojuje několik dalších spotřebičů s různými funkcemi- například mixér, kuchyňský robot, šlehač a váha. Vařit zdravě, úsporně, bez ztráty času a s rychlým úklidem je snem každého z nás a s kuchyňským robotem si ho můžete splnit. Obsluha je jednoduchá a intuitivní. K dispozici je pracovní základna s různými provozními režimy, programy a rychlostmi, doplněná jednou nebo více nádobami o objemu několika litrů, v nichž lze zpracovávat všechny ingredience. Na trhu je několik modelů robotů, ke kterým lze připojit další prvky a v závislosti na nastavení vysněný přístroj vykonává svou práci. Nastaví časovač, mixuje, a dokonce přizpůsobuje provozní rychlost podle vložených potravin.
Faktory, které je třeba zvážit při nákupu kuchyňského robota
Jakmile pochopíte, jak kuchyňský robot funguje a co umí, je dobré zvážit řadu prvků a kritérií, kterými se můžete při nákupu řídit. Podívejme se na ty hlavní.
Výkon
Velmi důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je výkon, protože významně ovlivňuje používání kuchyňského robota. Koupě kuchyňského robota s dostatečně výkonným motorem je zásadní pro životnost i funkčnost spotřebiče. Ale jak je hodnocen výkon? Maximální výkon je na spotřebiči uveden výrobcem ve wattech. Modely s příkonem kolem 600 W zaručují základní funkce robota: krájení, sekání a dokonce i hnětení malého množství výrobku. Náročnější uživatelé by naopak měli volit modely s příkonem 800/1000 W.
Rychlost
Rychlost je stejně jako výkon jednou ze základních vlastností, které je třeba před koupí kuchyňského robota zvážit, protože ovlivňuje kvalitu činností, které spotřebič provádí. Různé typy rychlostí umožňují lepší práci, optimální využití příslušenství a zjednodušení používání robota. Volba rychlosti umožňuje robotu přizpůsobit se přísadám, které má zpracovat, a tvrdosti těsta, které se chystá vyrobit. Potřebujete alespoň 3, nízký, střední a vysoký. Pokud jich má stroj více, může být univerzálnější.
Velikost a design
Důležitá je také velikost a design. Pokud jde o velikost robota zohledníme při posuzování, kam spotřebič umístit, abychom vypočítali potřebný prostor, design se počítá z čistě estetického důvodu, protože robot bude součástí výzdoby naší kuchyně. Je také dobré zkontrolovat délku kabelu k nejbližší elektrické zásuvce, abyste jej nemuseli přemisťovat z místa, kde se nachází, a mohli jej pohodlně ovládat.
Příslušenství
Dalším prvkem, který by neměl být opomenut, je příslušenství. Skuteční pomocníci při přípravě pokrmů v kuchyňském robotu. Výběr kvalitního příslušenství je velmi důležitý, protože kuchyňský robot je víceúčelový spotřebič, který by toho měl nabídnout co nejvíce.
Funkce vaření
Mezi různými funkcemi kuchyňského robotu, jako je hnětení, krájení, sekání, strouhání, šlehání nebo emulgace, je také v některých případech možnost přímo vařit předem připravené potraviny. Některé roboty, umožňují vařit těstoviny, rýži, polévky přímo v nádobě. Funkce vaření má samozřejmě značný vliv na cenu. Nezapomeňte však, že kuchyňské roboty, které umí také vařit, nenahradí zcela sporák nebo troubu.
Na vaření i jinak
Pokud chcete ale pomoci hlavně se samotným vařením, měli byste mimo kuchyňského robota zvážit také možnost nákupu multifunkčního hrnce.
V praktické a dobře vybavené kuchyni by rozhodně neměl chybět multifunkční hrnec, který umožňuje asistované a inteligentní vaření pomocí pomalého vaření a vaření pod tlakem. Tyto techniky umožňují vařit jakýkoli druh jídla při zachování jeho živin a chuti mnohem lépe než jiné nádobí a techniky. Existuje řada typů multifunkčních hrnců, které se od sebe liší svými přesnými funkcemi. V zásadě rozlišujeme dva typy multifunkčních hrnců- tlakové hrnce a parní hrnce bez tlaku. Oba typy patří do kategorie pomalých hrnců.
I multifunkční hrnce mají svá kritéria
Nejlepším způsobem, jak vybrat elektrický hrnec, je uvědomit si jeho zamýšlené použití, četnost a kapacitu. Použití se může zdát zřejmé, protože hrnec se používá k vaření, ale toto je obecné použití. Zatímco pochopení konkrétního častého použití nám pomáhá vybrat nejvhodnější model pro vaření s jednou technikou místo jiné. Například pokud potřebujeme vařit velké množství rýže nebo luštěnin obecně 2-3krát týdně, určitě potřebujeme elektrický tlakový hrnec o objemu alespoň 5 litrů. Pro přípravu masa technikou pomalého vaření je ideální hrnec, který umožňuje vaření při nízkých teplotách s využitím tvorby páry.
You must be logged in to post a comment Login