Kuchyně
Pořádek v kuchyni – vždy a za každé situace. Víme, jak na to
Také patříte k těm, kteří v kuchyni neustále uklízejí, přesto je pořád plná věcí? Nevíte, kde co hledat a vaše příprava nedělního oběda se neobejde bez psychického vypětí a občas i pár nadávek? Pak pro vás máme pár tipů, jak si udržet pořádek v kuchyni. Vždy a za každé situace.
Jak si udržet pořádek v kuchyni? I když se nepoužívá, ale zejména, když se v ní opravdu vaří? Často se stačí zaměřit jen na pár maličkostí, jako je omezené množství nádobí, vhodné uskladnění potravin a průběžný úklid.
Zaměřeno na nádobí
Možná vaše kuchyň vypadá jako neuklizená, i když v ní ve skutečnosti pořádek máte – jen se do ní snažíte uskladnit příliš mnoho věcí. Je zbytečné neustále dokupovat nové a nové nádoby na vaření. Současně je zbytečné nechávat si zrezlé a připálené hrnce či pánve. Nejen, že to nevypadá vůbec hezky, ale také to kazí dojem uklizenosti. Investujte proto peníze od kvalitních a nepřilnavých hrnců a pánví. Vydrží vám mnoho let a bude vám jich stačit jen pár. Nemluvě o tom, že se takové nádobí velmi snadno myje.
Zapomeňte na pytlíčky
Pokud je pečení a vaření vaší každodenní rutinou, jistě nechcete, aby se ve vaší kuchyni vznášela oblaka mouky – a na podlaze se válel vysypaný cukr se solí. Vyvarujte se tedy skladování sypkých potravin v původních pytlících. Nejen, že se často sypou všude, jen ne tam, kam potřebujete, ale navíc vám hrozí, že se do nich dostanou moli. Zatímco některé potraviny můžete mít ve skleničce, jiným prospívá tma – a té v pytlíku nedosáhnete. Koření můžete mít v hezkém otočném stojanu, případně je můžete zavěsit nad kuchyňskou linku.
Vše musí mít své místo
Ve chvíli, kdy budete dělat ve své kuchyni větší úklid, určete každé věci její místo. Pak budete s jistotou vědět, kam při vaření sáhnout. Váš systém v uklízení, který si nastavíte, vám ušetří spoustu času. Nebudete muset nic hledat. Ideální je vše uklízet po skupinách. Například jedna horní skříňka bude jen na hrníčky a sklenice, druhá zase na talíře. Třetí pak na dózy s luštěninami.
Zásuvky? Jedině uklizené
Rozházené příbory, naběračky, a dokonce i nože jsou pohromou každé jinak hezké kuchyně. Přitom je na trhu pestrá nabídka různých rozdělovačů do zásuvek. Ty se hodí zejména ve chvíli, kdy máte více zásuvek než skříněk. Ve vaší kuchyni by vám neměl chybět minimálně příborník, nože zase ocení vertikální držák – u něj nehrozí, že byste se omylem pořezali při přehrabování zásuvky.
Uklízejte průběžně
Nejvíc špinavého nádobí se vytvoří při vaření. Zamezte tomu a umývejte (nebo jej skládejte do myčky) ho postupně. Nejen, že se vám nádobí nebude kupit, ale navíc budete mít stále čistou pracovní plochu. Skvrny, které vzniknou na sporáku při vaření, můžete také rychle setřít dříve, než zaschnou. Současně nezapomínejte na časté vynášení odpadkového koše, který může být zdrojem nelibého zápachu.
Proč si pořídit toaletu s integrovanou bidetovou sprškou?
Nezapomínejte ani na spotřebiče
Aby bylo vaše nádobí neustále čisté, nezapomínejte ani na pravidelnou péči o myčku. Ta se postupně zanáší mastnotou a zbytky. Pak není divu, že nádobí, které z ní vytáhnete, nebude čisté, ba naopak. Nezapomínejte používat ani sítka, která zamezí zanášení odpadů ve dřezu. Kromě myčky čistěte pravidelně i troubu – čím častěji, tím lépe. Pokud ji zlehka otřete po pečení, nebude její důkladnější čištění tak náročné. Mikrovlnnou troubu používejte s poklopem, nezapomínejte ani na váš kávovar. O tom, jak se starat o svoji myčku na nádobí, jsme vám již psali.
A co potraviny ve spíži?
Ve spíži i lednici dodržujte pravidlo, že nové potraviny dáte dozadu, starší dopředu. Zamezíte tak tomu, že budete vyhazovat velké množství jídla, které jste nestihli spotřebovat. Stejně jako kuchyňské skříňky i spižírnu si rozdělte na několik oblastí a každý druh potravin dávejte na své místo.
You must be logged in to post a comment Login