Kuchyně

Plyn, elektřina nebo indukce? Poradíme vám, na čem vařit nejúsporněji

Od   | 

Ačkoliv většině kuchyní v restauracích dominují plynové sporáky a kuchaři na ně nedají dopustit, vy vaříte jen pro sebe a svoji rodinu – a tak je jasné, že budete rádi, když budete moct vařit co nejúsporněji. Jakou variantu sporáku však vybrat? Když vám indukce uvaří vodu nejrychleji, ale plynový sporák zase umožňuje nejrychlejší regulaci teploty?

Pokud se chystáte koupit nový sporák do kuchyně, stojíte před otázkou, kterou variantu si vybrat? Vybírat si můžete mezi plynovým, elektrickým a indukčním sporákem – každý z nich funguje na jiném principu, má jinou pořizovací cenu, ale také odlišné provozní náklady. A my jsme se dnes rozhodli tyto tři typy sporáků porovnat a říct vám, která varianta je nejúspornější.

Vaření na plynu považují profesionální kuchaři za nejlepší. Zdroj: Candy

Většina z vás se při výběru nového sporáku řídí svými předchozími zkušenostmi, dále pak pořizovací cenou. Cena plynového sporáku začíná na podobných částkách jako u sporáku elektrického, který má litinové plotýnky. Nejobyčejnější varianty můžete sehnat již od 4 tisíc korun – což je velmi sympatická cena. Víte však, že provozní náklady jsou několikanásobně vyšší než u indukční desky, jejíž pořizovací cena je vyšší? Velmi oblíbené jsou v současnosti ještě stále plynové sporáky, u kterých není třeba čekat, než vychladnou, teplotu lze regulovat okamžitě. Na druhou stranu vám může hrozit nebezpečí úniku plynu – to se vám však u novějších a dražších typů s pojistkou stát nemůže – přívod plynu se zastaví ve chvíli, kdy se plamen uhasí.

Elektrický sporák – nejlepší je sklokeramika

Pokud si stojíte za tím, že si koupíte elektrický sporák, máte na výběr mezi dvěma variantami – mezi staršími litinovými plotýnkami nebo sklokeramickou deskou. Varianta s litinovými plotýnkami je levnější, zato je náročnější ohledně délky ohřevu, nevýhodou může být také větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost sporáku s litinovými plotýnkami je kolem 50 procent. Ačkoliv vás bude elektrický sporák se sklokeramickou deskou stát víc, elektřiny s ní spotřebujete méně. Její účinnost je až o 10 procent vyšší a požadované teploty s ní dosáhnete mnohem rychleji.

Vaření na indukci je jednou z nejúspornějších možností. Zdroj: Candy

Pokud tedy budete zohledňovat dlouhodobé hledisko, je vhodnější investovat do dražší a kvalitnější sklokeramiky, jejíž provoz vás bude stát méně. Nemluvě o faktu, že se vám taková varná deska bude mnohem lépe čistit. Sklokeramická deska má navíc světlenou indikaci zbytkového tepla, proto budete vždy vědět, zda už je plotýnka vychladlá. Jedinou nevýhodu vidíme ve vyšší náchylnosti sklokeramiky k rozbití. Při srovnání sklokeramické desky s litinovými plotýnkami ušetříte až 40 procent nákladů za energie ve prospěch sklokeramiky.

Indukční deska – rychle a levně

Velmi moderním a efektivním způsobem vaření je to na sklokeramické desce s indukčním ohřevem. Jde o velmi úsporný zdroj světla pracující na principu zákona o elektromagnetické indukci. Při položení kovové nádoby na keramickou desku dojde k vytvoření silného magnetického pole, jehož proudy procházejí skrz dno nádoby a velmi rychle jej ohřívají. K aktivaci indukční cívky dochází ve chvíli, kdy se desky dotkne dno hrnce. Velkou výhodou tohoto způsobu vaření je snížení tepelných ztrát. Neohřívá se deska samotná, ale pouze nádoba jako taková.

Úspora elektrické energie u indukčního sporáku tvoří 60 až 80 procent nároků sklokeramické desky. Také doba ohřevu je mnohem rychlejší. Nejlevnější indukční desky seženete za cenu osmi až deseti tisíc korun – avšak jde o investici, která se vám velmi rychle vrátí v podobě úspor při vaření. K vaření na tomto typu sporáku potřebujete speciální nádobí – ohřev bude fungovat pouze u hrnců s obsahem železa, proto vám nebudou nerezové či hliníkové hrnce k ničemu. Jejich materiály nejsou magneticky vodivé.

Trendem jsou varné desky s integrovaným odsavačem par

Co vás bude stát nejméně?

Pokud se budete ohlížet na spotřebu energie, mezi plynovým a elektrickým sporákem s litinovými plotýnkami příliš velký rozdíl nenajdete. Při používání sklokeramické desky se však vaše náklady na vaření mohou snížit o příjemných 800 korun ročně. Za nejúspornější způsob vaření však považujeme ten na indukčním sporáku. V současnosti se však rozdíly v energetických nárocích jednotlivých technologií sporáků od sebe příliš neliší.

Indukční varné desky mohou být i bílé. Zdroj: Franke

Fotogalerie:


You must be logged in to post a comment Login