Kuchyně

Od nákupního seznamu až po mrazák: Jak na chytré hospodaření s jídlem

Od   | 

Znáte ten pocit, kdy jdete do obchodu jen pro pár věcí a nakonec odcházíte s taškou plnou zbytečností? Nebo když v lednici objevíte prošlé jogurty a zvadlou zeleninu, kterou jste nestihli sníst? Možná by vás překvapilo, kolik jídla a peněz končí zbytečně v koši. Bohužel si to často ani neuvědomujeme. Přitom stačí trochu přemýšlet dopředu a dá se tomu snadno zabránit. S pár jednoduchými triky můžete nejen ušetřit, ale taky si ulehčit život a zbavit se každodenního dilema, co vlastně uvařit. Tak jak na to?

Při plánování jídel se vyplatí myslet i na to, jak dlouho které potraviny vydrží. Čerstvé pečivo, saláty nebo mléčné výrobky, které mají kratší trvanlivost, byste měli spotřebovat v prvních dnech po nákupu, aby zbytečně neskončily v koši. Zdroj: Pexels

Plánujte jídelníček podle sebe, ne podle ideálů

Možná už jste si několikrát říkali, že začnete plánovat týdenní jídelníček. A možná vás ta představa zároveň děsí. Nemusíte si nutně plánovat každé jídlo od snídaně po večeři. Stačí mít základní představu, co budete vařit, a ušetříte si tak spoustu starostí i zbytečných nákupů. Když víte, co budete jíst, snadněji se vyhnete situacím, kdy stojíte bezradně před lednicí a přemýšlíte, co rychle připravit.

A hlavně – buďte realističtí. Pokud víte, že několikrát v týdnu přijdete domů pozdě a unavení, není reálné plánovat složité recepty. Raději si předem připravte něco jednoduchého, co jen ohřejete, nebo si nechte v záloze rychlá jídla, která zvládnete za pár minut. V takových dnech se hodí jednoduché pokrmy jako polévky, sendviče nebo předem připravené porce z mrazáku či lednice. Plánování nemusí být takzvaně otročina, stačí mít přehled o tom, co budete jíst, a nebát se některé recepty opakovat.

 

Jak s ruční sprchou od Hansgrohe ušetřit za vodu?

 

Nákupní seznam: Osvědčený způsob, jak neutratit víc, než je potřeba

Znáte ten pocit, kdy přijdete domů z obchodu a zjistíte, že jste zase koupili něco, co už máte, ale naopak zapomněli na to nejdůležitější? Právě proto je nákupní seznam neocenitelným pomocníkem. Nejlepší je sepsat ho v klidu doma – stačí otevřít lednici, podívat se do spíže a ověřit, co chybí. Vyhnete se tak zbytečným nákupům a budete přesně vědět, co potřebujete.

Pomáhá také seřadit si položky podle toho, jak jsou rozmístěné v obchodě – díky tomu nebudete bloudit mezi regály a snížíte riziko, že sáhnete po něčem, co vůbec nebylo v plánu. Pokud nakupujete online, seznam vás udrží na uzdě a pomůže odolat lákavým doporučeným produktům, které se na vás z každé strany valí. Stačí se ho držet a váš nákup bude rychlý, efektivní a bez zbytečného utrácení.

Dnes už naštěstí nemusíte všechno plánovat jen v hlavě nebo na papíře – existuje spousta chytrých aplikací, které vám mohou ulehčit organizaci jídelníčku i nákupů. Zdroj: Pexels

Jak se vyhnout impulzivním nákupům

Obchody jsou navržené tak, aby nás přiměly utrácet. Akční nabídky na konci uliček, pečlivě umístěné sladkosti u pokladen, slevy typu „kup tři, zaplať dva“ – to vše nás svádí k nákupům, které jsme neměli v plánu. Jak se tomu bránit?

Nikdy nechoďte nakupovat hladoví. Hlad způsobí, že budete sahat po rychlých (a často drahých) potravinách. Držte se svého seznamu – pokud něco není na seznamu, pravděpodobně to nepotřebujete. Než dáte něco do košíku, zamyslete se. Opravdu to využijete? Pokud odpověď zní možná, raději to nekupujte. Jestliže chcete udržet své výdaje pod kontrolou, zkuste si stanovit maximální částku, kterou na nákup utratíte.

 

Kam pro látky, které nepustí teplo ven a a zimu dovnitř?

 

Další chytré tipy, které vám pomohou šetřit a neplýtvat

Naučte se využívat zbytky. Přebytečná vařená rýže? Udělejte smaženou rýži s vejcem. Zelenina, která už není úplně čerstvá? Skvěle se hodí do polévek nebo omáček. Pečivo nevyhazujte, ale zamrazte. Pokud nestihnete sníst celý bochník chleba, nakrájejte ho na plátky a dejte do mrazáku – pak si ho můžete kdykoliv vyndat po jednotlivých kusech. Pokud si ho navíc rozpečete v troubě, budete mít lahodný čerstvý toust. Nezapomeňte při nákupu upřednostňovat sezónní potraviny. Jsou levnější, chutnější a čerstvější než dovážené produkty. Dejte si taktéž pozor na „výhodná“ balení. Někdy je větší balení skutečně výhodnější, ale často je to jen trik. Srovnejte cenu za jednotku (například za 100 g) a hned budete mít jasno.

Stává se vám, že jdete do obchodu a nejste si jistí, jestli máte doma rýži, nebo jestli už jste ji minule spotřebovali? Pomůže jednoduchý seznam trvanlivých potravin, které by ve spíži neměly chybět. Těstoviny, rýže, luštěniny, konzervovaná zelenina nebo třeba trvanlivé mléko – přesně tyhle věci vám mohou zachránit večeři ve dnech, kdy nemáte čas nebo energii na velký nákup.

Trvanlivější potraviny si klidně nechte na druhou půlku týdne. Díky tomu lépe využijete všechny suroviny a nebudete muset před dalším velkým nákupem vyhazovat zkažené jídlo. Zdroj: Pexels

Zdroj info: Zero Waste, Komunální ekologie, Good Home

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login