Kuchyně
Nerezový dřez je odolný a univerzální
Nerezové dřezy jsou velice rozšířené a oblíbené pro své dobré vlastnosti, dobrou cenu, trvanlivost i naprostou univerzálnost. I při jejich výběru se ale vyplatí znát jejich různé vlastnosti, úpravy a druhy.
Jaké jsou hlavní výhody nerezových dřezů? Jsou vysoce odolné proti skvrnám, nárazům i rzi. Nejdou také poškodit horkou tekutinou či hrncem, teplotní odolnost mají mezi 350°C a 450°C . Jejich vzhled je neutrální a dají se sehnat v mnoha různých tvarech a provedeních.
Jaké existují nerezové dřezy?
První zásadní vlastností, která vám u nerezového dřezu padne do oka, je pochopitelně vzhled, čili povrchová úprava. Nejrozšířenější, ale také nejchoulostivější, je lesk. Ne snad, že by se v nerezu snadno udělal skutečný hluboký škrábanec; jedná se opravdu o materiál mimořádně odolný, ale některé mycí písky a podobné prostředky by přílišným drhnutím mohly způsobit zmatnění. Na lesklé nerezové dřezy proto používáme zásadně přípravky na ně určené. Pokud si zvolíme povrch jinak zpracovaný, například kartáčovaný, docílíme menší viditelnosti kapek vody a větší odolnosti proti škrábancům, nikdy však nedokážeme dřez před návštěvou tchyně tolik „nablýskat“. Nicméně i lesklá úprava dřezu ztrácí po čase i při šetrném čištění poněkud na svém lesku, stává se tím však proti škrábancům odolnější.
Podle čeho vybrat?
Ale i nerezové dřezy se pochopitelně kvalitativně liší. Velice důležitým parametrem, na který byste měli dbát, je tloušťka nerezu. Tenký si nepořizujte, prohýbá se, je hlučný a málo trvanlivý. Vodovodní baterie v tenkých dřezech špatně drží. Pevnost dřezu si můžete vyzkoušet sami; při tlaku rukou by se nemělo dno dřezu prohýbat. Přemýšlet byste měli i nad tím, jak budete potřebovat dřez hluboký. Zvažte také, zdali používáte na všechno nádobí myčku, nebo zda myjete v ruce všechno nebo některé choulostivější nádobí. V prvním případě nebudete u dřezu potřebovat odkapávač, v druhém případě se ale hodí. Dvojdřez je praktický pro větší kuchyně i pro pravidelné ruční mytí. Zajímavou alternativou může být dřez rohový, který výrazně ušetří místo.
Levné nerezové dřezy reznou
Levnější dřezy mívají také někdy problémy s tím, „dělat čest svému jménu“. Tedy, překvapivě, reznou. Dochází k tomu tehdy, když nejsou vyrobeny z čisté potravinářské nerezové oceli, ale je voleno jiné, levnější složení materiálu. Kvalitní potravinářská nerezová ocel nepřitahuje magnet. Složení si také můžete přečíst na obalu výrobku, chromu by mělo být 18%, niklu 10%.Pokud si chcete vybrat dřez skutečně nejvyšší možné kvality, volte ručně vyráběný, silnostěnný a kartáčovaný.
Údržba je snadná
Jak se o nerezový dřez starat? Dejte pozor na ostré předměty, jako nože, střepy atd. Nikdy nedrhněte dřez drátěnkou. Nepoužívejte přípravky obsahující chlor, nebo kyselinu solnou. Nepokládejte do dřezu ani na odkapávač nic rezivého. Před prvním používáním je omyjte měkkou houbičkou a běžným saponátem. Ten poslouží i na dlouhodobou údržbu, použitím specializovaných přípravků však prodloužíte dobu, po kterou bude dřez vypadat jako nový.
You must be logged in to post a comment Login