Kuchyně
Nerez, titan nebo měď? V jakém nádobí si nejlépe uvaříte?
Nové nádobí udělá radost každé hospodyňce. Jen někdy může být docela oříšek vybrat to správné. Nabídka je široká a každý materiál má svá pro a proti. Po čem sáhnout a jak se nakonec rozhodnout? Má to být měď, litina, keramika nebo nerez? Pojďte společně s námi projít labyrintem materiálů a hned vaše představy získají konkrétnější podobu.
Nádobí z nerezu
Nerezové nádobí patří asi stále k nejoblíbenějším v českých domácnostech, i když už má poměrně slušnou konkurenci. Oblíbený je především pro svou naprostou univerzálnost, nízkými požadavky na údržbu, životností i svůj vzhled. Při nákupu si dejte pozor především na levné a nekvalitní nádobí. Takové se zkroutí při každém nárazu a pak už správně nepřiléhá na plotýnku. Na výrobu se nejlépe hodí takzvaná chirurgická ocel, kdy 18 procent jejího složení tvoří chrom a 10 procent nikl. Dno pak bývá třívrstvé a mělo by mít asi 8 mm. Nádoby z nerezu jsou náchylné na připálení a je občas potřeba jim věnovat trochu té pozornosti a přeleštit je. Dnes už naštěstí existují takové technologie, kdy to není žádný problém a nerez odolá i poškrábání, poradí si s různými potravinovými kyselinami a jeho barva zůstane konzistentní i u vysokých teplot.
Litina
Litina naše domácnosti provází napříč časem. Zkuste se podívat do kuchyně vaší babičky. Určitě tam ještě nějaký kousek najdete. Tento materiál sice patří k dražším, a když není smaltovaný, tak se i hůře udržuje, ovšem je opravdu mimořádně odolný a při správném zacházení vydrží desetiletí. Odolává vysokým i nízkým teplotám a je přirozeně nepřilnavý.
Litina se velmi osvědčuje na pomalé vaření či dušení a při častém vaření vytváří tuky z jídel jemný film na povrchu nádobí a vy ho pak nemusíte používat tolik nebo dokonce vůbec. Jemný film na povrchu smyje myčka, proto tam nádoby nedávejte, pokud ho chcete zachovat. Litině dávají přednost ti, kteří preferují ekologičtější formu vaření. Ale pozor. Je docela těžká.
Hliník
Možná jste si mysleli, že hliník patří do doby dávno minulé. Nenechte se ale mýlit. Tento materiál byl, je a bude. Jeho velmi dobrou vlastností je to, že pro dosažení vhodné teploty nepotřebuje ani zdaleka tolik energie jako nerez. Velmi rychle se zahřeje a teplo rozvádí. Dnes už nenajdete holý a surový hliník jako dřív. Vrátil se schovaný pod nepřilnavými povrchy. Moderní hliník díky tomu vůbec nepřijde s potravinou do kontaktu. Pokud si pořídíte hliníkové nádobí, informujte se, zda je vhodné i do myčky.
Měď
Měděné nádobí je bezesporu krásné a vypadá velmi luxusně. Profesionálové dobře ví, že měď je skvělým vodičem teplot, a tak patří toto nádobí mezi špičku. Barvu mědi v kuchyni nic nepřekoná. Je krásná a k tomu ještě dobře hospodaří s teplem. Vaření je rychlé, úsporné a výborně reaguje na změny výkonu sporáku. Velkým bonusem je i to, že se díky kratší přípravě jídel neztratí tolik zdravých látek. Aby vám ovšem dobře sloužilo, musí být kvalitní. Důležitá je síla mědi. Některé nádobí se jako měděné jen tváří, přitom se jedná o takový potěr a tělo je z hliníku. A ještě upozornění na závěr. Tento materiál je trošku citlivější, proto je potřeba citlivější péče a ideálně si pořídit nějaký přípravek určený přímo na měděné nádobí.
Titan
Titan se do našich kuchyní hrne ze všech stran. Je moderní, lehký a odolný. I zde ovšem musíte vybírat mezi tím, co se jako titan jen tváří a tím, co jím opravdu je. Vyrábí se ze speciální slitiny a povrch je ještě dále upraven speciálními vrstvami. Výhodou je, že takřka nejde poškrábat a umožňuje vaření bez tuku a oleje. Má silné stěny, které zaručují lepší rozložení tepla a rychlejší dokončení pokrmů. Jídlo v nádobách vydrží dlouho teplé a nemusí se stále ohřívat.
Předností je také silné dno, které může mít až jeden centimetr. I to dělá z titanového nádobí velmi odolné pomocníky. Nezničí je opotřebení, a dokonce ani hrubší zacházení. Vhodný je pro vysoké teploty až 260 °C. Snadno se myje, hodí se na indukci a když náhodou něco připálíte, odstraníte to jednoduše, klidně i papírovou utěrkou. Možnou nevýhodou je pouze vysoká cena, ta je ale vykoupena jeho nezničitelností. Musíte ale vybrat opravdovou kvalitu.
Keramika
Kdo miluje tradiční a přírodní materiály, rozhodně by měl vyzkoušet keramiku. Skvěle se hodí na pečení masa, zapékání brambor a podobně. Samotná keramika umí do sebe výborně nasát teplo a dlouho je rozvádět. Je skvělá i na pomalé vaření. Dnes už se vyrábí kousky, které dokážou odolat nárazu a poškrábání. Protože odolává teplotním šokům, můžete keramický pekáč nebo zapékací mísu klidně z mrazáku přenést rovnou do trouby.
You must be logged in to post a comment Login