Kuchyně
Nepodceňte umístění varného centra
Plynulý a přirozený pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Ušetří nám spoustu škobrtnutí a možná i úrazů. Vyřešit bychom proto měli takzvaný pracovní trojúhelník, do kterého spadá právě i varné centrum, jehož umístění podléhá několika pravidlům.
Varné centrum je základ kuchyně
Kuchyň je srdcem domova a varné centrum zase srdcem kuchyně. Představuje ho hlavně varná deska či sporák, trouba a odsavač par, který pohlcuje vlhkost, a tím zabraňuje vzniku plísní. Jejich umístění závisí na našich zvyklostech při vaření, i tak bychom ale měli dodržovat několik zásad, které práci v kuchyni zpříjemní. Ještě než se rozhodnete, kam přesně varné centrum umístíte, zvolte vhodný typ spotřebiče. Obecně platí, že bychom měli vybírat nejnovější typy, které mají nízkou energetickou náročnost a nejmodernější funkce. Standardní nabídku znáte, a tak raději připomeneme možnosti, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Výdobytkem poslední doby je možnost zabudovat odsavač par přímo do pracovní desky, případně může být pevnou součástí varné desky. Nezapomeňte, že varné centrum můžete kombinovat, k indukčním plotýnkám přidat plynové, případně doplnit sestavu i o gril.
Na indukční varnou desku musíte koupit speciální nádobí s feromagnetickým dnem.
Umístění varného centra podle typu kuchyně
Kuchyně lineární
Tento typ kuchyně je ideálním řešením v menších bytech. Vhodné je, aby kuchyňská linka měla délku alespoň 3 m a šířka celé místnosti byla 1,5 m, totiž mezi samotnou linkou a protější stěnou by měl vzniknout prostor o šířce necelého metru. Správnou volbou tady budou vestavěné spotřebiče, které šetří místo. Co se týká varného centra, tak to můžeme umístit téměř doprostřed linky nebo blíže k kraji, ovšem nikdy ne zcela na okraj. Mezi varným a mycím centrem by měla vzniknout pracovní plocha.
Kuchyně paralelní
Paralelní uspořádání kuchyně je velmi podobné tomu lineárnímu, tudíž zde platí obdobná pravidla. Avšak mezi oběma linkami by měl vzniknout prostor o šířce asi 1,2 m tak, aby byl pohyb pohodlný. Umístění varného centra je stejné jako u lineárního typu. Nejvíce bude vyhovovat situování varného, mycího centra a přípravné plochy pouze na jedné z linek, na protistojné se uplatní zejména elektrospotřebiče – lednice, případně trouba a mikrovlnka.
Kuchyně s ostrůvkem
Ostrůvek nabízí kuchyni více úložného prostoru, představuje jakýsi předěl mezi místnostmi, a navíc jej lze využít také jako jídelní stůl nebo právě varné či mycí centrum. Myslet však musíme na instalace rozvodů a přípojek, které je dobré vést pod podlahovou krytinou. Mezi samotnou linkou a ostrůvkem by měl vzniknout prostor široký 1,2 m. Výhodou varného centra zabudovaného do ostrůvku je vyřešení přijatelné vzdálenosti k lednici, hlavně ve větších kuchyních, a možnost vaření čelem k dění v domácnosti.
Kuchyně tvaru L a U
Tvar písmene L i U zajišťuje v kuchyni ideální pracovní trojúhelník. Opět by měl být prostor od linky k lince široký alespoň 1,2 m. Situování varného centra je u obou typů velmi obdobné, pouze s tím, že u kuchyně tvaru U jde o rozšíření o jedno rameno linky, kam můžeme umístit, nejlépe od okraje, elektrospotřebiče. Varné centrum najde místo jak na delším, tak i na jednom z kratších ramen sestavy. Vhodné je ho situovat téměř doprostřed jedné z linek, u kratšího ramena linky vzniknou po obou stranách varného centra pracovní a odkládací plocha, mycí centrum své místo, v tomto případě, najde na delším rameni. U opaku, tedy umístění varného centra na delším rameni linky, můžeme na okraj umístit mycí centrum a opět nám mezi těmito dvěma centry vznikne pracovní či odkládací plocha.
Nezapomeňte, že …
- Pracovní trojúhelník by měl mít obvod maximálně 8 m.
- Odsavač par je dobré umístit do výšky aspoň 60-70 cm nad elektrickou varnou desku. U plynové varné desky jde o 70-80 cm.
- Varné centrum nikdy nedávejte úplně do rohu. Mělo by být vzdáleno 20-30 cm od zdi či konce kuchyňské linky. Také jej neumisťujte přímo ke dveřím.
- Pokud je varné a mycí centrum v jedné rovině, měl by mezi nimi vzniknout prostor o šířce asi 90 cm.
- Přípravné centrum by mělo být široké 80-120 cm.
- Varné centrum můžete i snížit, o 10-15 cm, budete lépe vidět co se děje na plotně.
- Varné centrum je obvykle lokalizováno na pravé straně, to vyhovuje zejména pravákům. Pro leváky platí opak.
- Plynové varné desky nebo sporáky nikdy neumisťujte pod okno, mohlo by dojít ke sfouknutí plamene.
- Pokud máte zvlášť troubu a varnou desku, je dobré ji situovat, i mikrovlnku, do výšky očí. Je to pohodlnější a manipulace je bezpečnější.
- Pokud v blízkosti vestavěné trouby není odkládací plocha, nainstalujte pod spotřebič výsuvnou desku.
- Při výběru odsavače par dbejte na jeho hlučnost, intenzitu odsávání a kvalitu osvětlení.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login