Rady a tipy

Nejlepší a nejbezpečnější způsoby, jak správně rozmrazit maso a zachovat jeho chuť

Od   | 

Asi každý v životě zažil situaci, kdy potřeboval rychle rozmrazit maso a nějakým způsobem toho docílil. A právě to slůvko „nějak“ je trochu ošemetné. Sice existuje celá řada možností, ale je právě ta vaše správná? Volíte bezpečný proces a má maso stále dobrou chuť?

Mražené maso nechte rozmrznout raději pozvolně a přirozeně. Zdroj: Pixabay

Proč je pomalé rozmrazování nejlepší volbou?

Maso je poměrně citlivá potravina, která by ideálně měla být rozmrazována postupně a pomalu v lednici. Přece jen si špatným masem můžeme přivodit nepěkné zdravotní problémy, o které nikdo nestojí. Jakmile se maso rozmrazuje a povoluje, začíná z něj vytékat jeho šťáva, ve které se poměrně rychle začnou tvořit bakterie. V této šťávě by tak maso mělo ležet pouze nezbytně dlouhou dobu. Pokud nikam nespěcháte, maso si z mrazáku vyndejte ideálně den předem, umístěte ho na podklad s dírami (například mřížku) a následně položte na hlubokou misku. Maso tak nebude ve šťávě ležet a tekutina bude odkapávat do misky. Maso umístěte do lednice vždy zakryté, aby nepohltilo pachy ostatních potravin a jídla. Pamatujte také na to, že čím pomaleji maso rozmrzává, tím méně tekutin z něj vytéká. Tím pádem pak pokrm zůstane jemný a šťavnatý. 

 

Varná deska s integrovanou digestoří: Kterou vybrat a kam pro ni?

 

Když ale potřebujeme maso rychle…

Pokud nás přece jen tlačí čas a maso potřebujeme co nejdříve, vyzkoušejte následující metody. První z nich je rozmrazování v mikrovlnné troubě, které potrvá pouhých 10 – 15 minut. Mikrovlnku ale volte v případě, že máte maso připravené na menší kousky. Většina mikrovlnek má na rozmrazování masa konkrétní funkci, proto si důkladně přečtěte návod. Maso v mikrovlnce rozmrazujeme na nízký výkon, protože při vyšším výkonu hrozí uvaření masa.

 

Které funkce v lednici využijete a které už ne? To se dozvíte tady

 

Další metodou je rozmrazování ve vodní lázni. Maso jednoduše umístěte do uzavíratelného sáčku a vložte do hrnce s vodou ohřátou na maximálně 55 – 60 stupňů. Při této teplotě bude maso rozmrazeno do 15 minut. Pokud není, celý proces opakujte se stejnou teplotou. 

Pokud máte maso na tenké kusy, můžete vyzkoušet ještě třetí metodu. Maso umístěte na dno otočeného hrnce a na něj následně položte druhý hrnec, který bude naplněný teplou vodou. Pokud je maso nakrájené na plátky, je tato varianta nejefektivnější. 

Maso nenechávejte venku a vždy ho ukliďte do lednice.
Zdroj: Haier

Pokud jste v nouzi

Pokud nemáte na rozmrazování žádný čas, lze mražené maso vařit přímo z mrazáku. Masu to nijak neuškodí, pouze počítejte s tím, že se bude vařit jednou tak dlouho a že nikdy nedosáhnete dokonalého propečení jako od profesionálního kuchaře. V případě nouze lze ale celou situaci vyřešit takto.

Kdy je rozmrazené maso nebezpečné?

Rozmrazené maso bychom už neměli znovu vracet do mrazáku, protože by nemuselo zůstat chutné, ani kvalitní. Maso nekonzumujte, ani pokud dlouho leželo ve vlastní šťávě, kde se mohly vytvořit zdraví škodlivé bakterie. Důraz klaďte zejména na kuřecí a vepřové maso, které je náchylnější na salmonelu než hovězí. Nezapomínejte také, že maso by nemělo rozmrzat na lince. Venku může zůstat maximálně 2 hodiny a poté je nutné ho umístit do lednice. 

Zdroj: iprima.cz, Rady pro chytré hospodyňky

 

Jak umně schovat kuchyni?

 

 


You must be logged in to post a comment Login