Zahrada

Nastal ideální čas pro zimní řez bobulovin. Zvládnete ho hravě

Od   | 

Bobuloviny, především rybíz, angrešt, maliník a ostružiník, mají trochu odlišný rytmus růstu. Začínají totiž, na rozdíl například od peckovin, rašit mnohem dříve. A právě proto je únor vhodným měsícem k jejich zimnímu prořezu, takzvanému prosvětlení. Jste připraveni?

Odlišný růstový rytmus je u bobulovin dán zejména jejich reakcí na větší množství světla, čímž je druhý měsíc v roce tak typický. Dny se začínají znatelně prodlužovat, a to až o dvě a půl hodiny, což se u ostružiníku, maliníku, angreštu a rybízu projeví právě brzkým vývinem pupenů. Takže pokud byste nechali jejich řez až na následující měsíc březen, nemuselo by se vám to ve smyslu menší sklizně vyplatit.

Řez rybízu

Snadněji se prořezává i všeobecně pěstuje rybíz bílý a červený. V tomto případě výrazně zkracujeme jednoleté postranní výhony, a to až o polovinu – ideálně na dva nebo tři pupeny. Slabší větve se vyplatí zkrátit pouze na jeden pupen. Ty starší a méně plodící můžeme odstranit úplně, zůstat by nám tak měli tři nebo čtyři silnější výhony u keřové formy, u stromkového rybízu jich ponecháváme sedm až devět. Černý rybíz je zase typický mnoha mladými výhony, proto odstraňte co nejvíce těch starších.

Při prořezávání rybízu výrazně zkracujeme jednoleté postranní výhony, a to až o polovinu – ideálně na dva nebo tři pupeny

Řez angreštu

Angrešt je poměrně dost trnitá rostlina, která plodí na jednoletých, ale i starších výhonech a jeho řez se zpravidla provádí přednostně. První rok po výsadbě se doporučuje všechny větévky zkrátit o tři čtvrtě jejich délky. Následující rok nás tak odmění hned několika výhony postranními, ze kterých vybereme sedm až deset budoucích kosterních větví.

Rok po výsadbě angreštu zkracujeme větvě až o 3/4 jejich délky

Odrostlé keře angreštů můžeme udržovat dvěma způsoby. Jestliže chceme docílit menší úrody, ale zato větších plodů, pak budeme každoročně zkracovat všechny nové výhony vyrostlé na kosterních větví. Naopak při jednodušším regulačním řezu odstraňujeme celé starší větve. Docílíme větší úrody, ale menších plodů. Jejich probírka na konci jarního období však velikost plodů následně zvětší.

Řez maliníku

Existují maliníky, které nás obdaří svými plody jednou do roka, ale i takové, jež plodí i dvakrát v jedné vegetační sezoně. Jejich řez se však zásadně neliší. U maliníků vždy odstraňujeme především takzvané odplozené výhony, jejichž plody jsme si už stihli užít. Dát pryč můžete také mladé přehoustlé větévky a ty nevyzrále silné výhony se oplatí seříznout o čtvrtinu.

U maliníků odstraňujeme zejména odplozené výhony

Řez ostružiníku

Asi vás nepřekvapí, že podobně tomu s prořezáním bude i u ostružiníku. Ten plodí na mladých postranních výhonech, proto odstraňte všechny výhony plodící minulý rok i ty usychající. Zbylé větévky zkraťte až o 15 cm, a jestliže je v zimním období poškodil mráz, pak je seřežte až na jejich zdravou část.

U ostružiníku odstraňujeme výhony, které plodily minulý rok

Fotogalerie:

 

Skvělý systém zahradního osvětlení


You must be logged in to post a comment Login