Inspirace
Nápady na jedlé dárky: Darujte k Vánocům něco dobrého
Vlastnoručně vyrobený vánoční dárek je jeden z těch, který udělá radost prakticky vždy. Nejde jen o samotný dar, ale i o čas, snahu a nápad, které jste do realizace museli vložit. A úplně nejlepší je, když si na něm vaši blízcí navíc pochutnají.
Při vyrábění se můžete odreagovat, udělat každému to, co má rád, a hodně se vyřádit. Nebojte se kombinovat kupované dobroty s vyrobenými. Udělejte hezké balíčky, které lze opět vyzdobit doma vyrobenými kartičkami apod.
Dobroty k dobrému filmu
Milovníkům slaného přijdou vhod dobře naložení utopenci z kvalitních buřtů. Ty vybírejte zvlášť pečlivě, protože ne všechny jsou opravdu dobré. Další dobroty, které můžete udělat, jsou různé nakládané sýry, sušená rajčata a zkusit můžete i naprosto jednoduché, ohromně zdravé a oblíbené kimchi. U sýrů nemusí jít jen o hermelíny. Výborně chutnají naložené syrečky, balkánský sýr nebo feta. Pro pikantní chuť je dobré k nim přihodit třeba česnek nebo chilli papričku a chybu neuděláte ani s bylinkami. Kdo chce, může se pustit klidně do domácí paštiky, zavařit maso či nějakou specialitu. Chcete i něco jiného než různá nakládaná jídla? Upečte pár zdravých krekrů, slaných tyček nebo bramborových lupínků. Domácí chutnají výborně a o kvalitě snad ani nemůže být řeč.
Snadno uděláte i různé oleje od rozmarýnového, pepřového až po limetkového i octy. Z nich je nejoblíbenější asi jablečný.
Recept na rozmarýnový olej
Snítky rozmarýnu a pár kuliček pepře přidáme do extra panenského olivového oleje a necháme 14 dnů odležet. Občas lahev protřepeme. Po uplynulé době můžeme začít používat.
Kde mají největší výběr nádherných jídelních stolů?
Recept na nakládaný hermelín
2 hermelíny
cibule
česnek
paprika (může být i pálivá)
Dospod sklenice dejte na kroužky nakrájenou cibuli a vložte hermelín. Ten předem nakrájejte na trojúhelníčky. Poté přidáme nasekaný česnek. Postup opakujeme do naplnění zavařovací sklenice. Směs zlehka osolíme a opepříme a zalijeme až po okraj olejem. Sklenici zavřeme a necháme 24 hodin při pokojové teplotě. Pak ji dáme do lednice.
K jídlu je důležité i dobré pití
Při zmínce o pití vás asi hned napadne vaječný koňak. To je každoroční vánoční stálice, kterou lidé dělají sobě na chuť i jako dárek k Vánocům. Myslete na to, že kvalita zvolených surovin je v tomto případě opravdu důležitá. Ideálně domácí vejce nebo minimálně z nějakého biochovu, kvalitní rum a dostatek lahví. Pokud chcete udělat změnu, přidejte ledové kaštany, karamelové Salko a smetanu na šlehání. Ňamka. Vyrobit můžete i různé jiné likéry, například kokosový, citrusový nebo nějaký smetanový. Ideální čas, kdy s nimi začít, je ale teď. Ať ho obdarovaní mohou ochutnat už rozležený na Štědrý den.
Abychom nehovořili jen o alkoholu, jsou tu i nealkoholické nápoje. Hodně oblíbené jsou různé ovocné sirupy, které nahradí běžně kupovanou šťávu zdravější variantou, nebo pečený čaj z různých druhů ovoce, vánočním kořením a zapečený v troubě.
Recept na vaječný likér
250ml smetany min. 31%
250ml mléka
4 žloutků
1 zahuštěné slazené mléko
tuzemský rum
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přilijeme mléko, smetanu a kondenzované mléko a za stálého míchání přivedeme do varu. Po té odstavíme, po vychladnutí přilijeme rum podle chuti.
Dobroty pro mlsné jazýčky
Obdarovat milovníka čokolády je jednoduché. Vyrobte mu pralinky nebo čokoládové lanýže. Na výrobu vždy používejte ty nejlepší ingredience. Dobrotu pak necháte ztuhnout například v nějaké silikonové formě se zajímavými tvary. Vyrobit můžete klidně i domácí marmeládu, sušenky nebo želatinové medvídky, na které se dá koupit speciální forma. Jsou úžasní a mnohem zdravější.
Zdravé dárečky
Jedlé dárečky na Vánoce mohou být zároveň i zdravé. V tomto ohledu patří k nejoblíbenějším jistě granola ze směsi ořechů, vloček, medu, kokosového oleje a jiných ingrediencí. Je jen na vás, co do ní přidáte. Směs se pak peče v troubě, nechá vychladnout a dá do skleničky. Je vynikající hlavně k snídani, například s bílým jogurtem. Ze zdravého mlsání se hodí taktéž různé sušené ovoce, müsli tyčinky a jiné.
Hezké obaly
Při výrobě jedlých dárků myslete ještě na jednu věc. Do čeho je potom dáte. Klasické zavařovačky jsou sice fajn, ale parádu moc nenadělají. Zajděte do obchodu a investujte do nějakých hezkých nádob. Není nutné vybírat ty nejdražší. Ovažte je lněnou nebo podobnou přírodní šňůrkou, dejte hezkou cedulku, případě vytiskněte etiketu s hezkým veršem, ozdobte malou snítkou jehličí a máte dokonalý dárek.
Zdroj: Tipy pro maminky na mateřské, Kuchařka pro chytré hospodyňky
You must be logged in to post a comment Login