Zahrada
Nahokvětý jasmín – žlutá perla zimy
Která rostlina si libuje v mrazech a svými květy nás potěší právě nyní v prosinci a pokračovat ve kvetení bude až do ledna? Takových vskutku není mnoho. Nahokvětý jasmín, zvláště, je-li bohatý, působí jako zimní zjevení. Navíc je naprosto nenáročný.
Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) kvete od listopadu do března, v našich podmínkách nejčastěji v lednu; nicméně tento rok jsou jeho žluté záplavy k vidění už nyní. Jeho květy trochu připomínají populární zlatici a naprosto jim nevadí mráz, sníh a vítr. A co je na této neuvěřitelné rostlině nejlepší? Že přežije takřka cokoliv a vždy vás nečekaně vprostřed zimy odmění veselými květy.
Kvete, ať děláte, co děláte
Měl by mít stanoviště s plným sluncem, pak pokvete krásně a bohatě. Co se však stane, když ho umístíte do polostínu? Tvrdohlavě pokvete tak jako tak. i když slaběji. Je dobré ho po odkvětu, tedy někdy později v únoru, velmi hluboce seříznout, aby byl košatější a lépe kvetl. Když to však neuděláte? I tak se dočkáte násady květů. Nepotřebuje od vás prakticky nic. Poroste rychle ozelení vám zdi, pergoly a ploty. Růst však může i horizontálně a pokrýt plochy, kde se nedaří trávě.
Vyvažte ho
A jaká je jeho nevýhoda? Mimo dobu kvetení je poměrně nezajímavý, roste dosti neuspořádaně, zejména, pokud není veden a vyvazován na opoře. Řešení je jednoduché: nechat jeho šlahouny „zamotat“ mezi jiné rostliny, ideálně stálezelné. Dokonalá je tak například kombinace s břečťanem, který neopadá a má tmavé listy. Obě rostliny se spletou, tvoří si zároveň oporu, nijak si nepřekáží a v zimě vás odmění krásným divadlem zářivých květů na tmavězeleném pozadí.
Krasavec z Tibetu
A odkud že má tento opadavý keř svou otužilost? Pochází původně z Tibetu a Číny, kde roste až do výšky 4500 metrů na neúrodných, větrem ošlehaných svazích. Od poloviny 19. století se se rozšířil do mnoha zemí světa, někde už dokonce roste jako planý, například ve Francii nebo na některých místech USA. např. ve Francii, na jihovýchodě USA).
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login