Rady a tipy

Myčka není pro každého: Jak správně mýt nádobí v ruce?

Od   | 

Někdo myje nádobí v ruce a někdo dává naopak přednost myčce. Je jedno do které skupiny patříte, protože ručnímu mytí se stejně nikdy úplně nevyhnete. Zejména pokud jde o cenné nádobí.

Nádobí nechte dostatečně odmočit. Zdroj: Pixabay

Čím rychleji, tím lépe

První a asi nejzásadnější radou je umýt nádobí co nejdříve a nenechat na něm zbytky zaschnout. Pokud nádobí umyjete ihned, nebudete s ním mít totiž příliš práce. Pokud ale přece jen zapomenete, nebo nemáte okamžitě čas vrhnout se na mytí, nechte nádobí předem nějakou dobu odmočit. A to můžete buď přímo ve dřezu nebo v lavoru, pokud potřebujete mít dřez volný. Pokud si ale chcete ušetřit práci, alespoň zbytky opláchněte hned po jídle. 

Myjte efektivně

Někdo dává přednost mytí nádobí pod tekoucí variantou a někdo v napuštěném dřezu. První variantu lidé volí zejména proto, že jim mytí v napuštěném dřezu přijde nehygienické. Nicméně v tomto případě spotřebují opravdu spoustu vody. Zlatá střední cesta je buď pořízení dvou dřezů a v jednom napuštěném nádobí mýt a ve druhém jen opláchnout, nebo si pomoct lavorem, ve kterém nádobí budete mýt a ve dřezu už ho poté jen jednoduše opláchnete. 

 

Houbičku na nádobí bychom měli měnit každý týden a pokud ji chceme používat déle, je potřeba ji vydezinfikovat buď v octové lázni nebo ve zředěném bělícím roztoku.

 

Pro efektivní mytí by voda měla mít teplotu kolem 38 – 40 stupňů a k opláchnutí postačí již studená nebo vlažná voda. Samozřejmě nezapomeňte přidat mycí prostředek na nádobí a nepřehnat to s ním. Některé přípravky na mytí jsou sice dražší, ale na druhou stranu při mytí stačí mnohem menší množství a vydrží déle. Pokud trpíte na suché, popraskané ruce, či máte jiné kožní problémy, vezměte si během mytí gumové rukavice.

Nádobí myjte houbičkami, které mají hrubou i měkkou vrstvu. Houbičky měňte často. Zdroj: Vileda

I mytí má své pořadí

Mytí různých druhů nádobí je potřeba si dobře naplánovat. Jako první byste totiž měli umýt křehké nádobí, které není příliš znečištěné – příkladem mohou být skleničky a hrníčky. Jedině tak voda vydrží delší dobu čistá. Až ke konci umyjte mastné nádobí, jako jsou hrnce a pánve. Ideální pořadí je následující: skleněné nádobí, porcelánové hrnky, talíře a misky, dřevěné nádobí, následně příbory a až nakonec pánve a hrnce. 

I velmi znečištěné nádobí alespoň trochu před mytím očistěte. Zbytky utřete kuchyňskou papírovou utěrkou, nebo je seškrábněte do odpadu a tekuté zbytky raději vylijte přímo do toalety. Pokud myjete více špinavého nádobí, bude potřeba si v průběhu mytí vodu vyměnit. 

Jak správně a jednoduše vyčistit nerezový dřez?

Nezapomínejte správné sušení

Součástí správného mytí je také efektivní sušení. Nádobí můžete nechat okapat na nerezových, či plastových odkapávačích, kde ale často hrozí zaschnuté kapky vody. Nejlepším řešením je nádobí během mytí umísťovat na odkapávač a po umytí okamžitě osušit utěrkou.

Nádobí pokud možno ihned utřete. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Rady pro chytrou hospodyňku, Franke

 


You must be logged in to post a comment Login