Zahrada

Milujete grilování? Na tohle pamatujte při návrhu venkovní kuchyně

Od   | 

Ať už si prostor na vaření pod širým nebem vymyslíte od A do Z sami nebo radši vsadíte na profesionální návrh kuchyně, přečtěte si, co vše je nutné zvážit. Nejde přitom jen o design. Mezi důležité faktory řadíme též strategickou orientaci venkovní kuchyně vůči světovým stranám a také vzhledem k oknům a dveřím vašeho domu. Hodit se vám bude i doporučení pro výběr spotřebičů a pár poznámek k zastřešení budoucí kulinářské pergoly.

Venkovní stanoviště řešte už ve fázi návrhu kuchyně

Vytipování toho nejlepšího místa na zahradní přípravu pokrmů se nebojte obětovat klidně i několik dní. Zamyslete se, odkud na váš pozemek nejčastěji fouká vítr, kde se při průtrži mračen dere voda a kam praží celý den slunce. Místo, kde si připadáte jako na větrné hůrce, nebude na vaření a pečení na otevřeném ohni příliš ideální. Ani věčně podemletá udírna vám moc dobře neposlouží.

Pokud se vám při návrhu kuchyně zkrátka nedaří objevit dokonale závětrné místo, měli byste alespoň z té nejhorší strany vyprojektovat boční krytí. Jinak bude pod pergolu při dešti zahánět.

Kromě působení živlů předejděte také problémům s kouřem. Je nepraktické, když vám kvůli grilovací párty nezbývá nic jiného, než na domě zabednit všechna okna. Buďte v tomto směru ohleduplní i k sousedům a snažte se je v rámci dobrých vztahů nevykouřit.

V neposlední řadě zkuste vyprodukovat takový návrh kuchyně, abyste to měli blízko k celoročnímu kulinářskému stanovišti uvnitř. Jde o to, abyste si mohli některé vybavení na vaření nebo třeba koření vynosit pohodlně ven.

Během návrhu zahradní kuchyně myslete na střechu

Outdoorový varný ostrůvek si většina z nás představuje jako nedílnou součást pergoly, kde je zároveň dost místa na pořádný stůl se židlemi nebo lavicemi. Kuchtit na opačném konci zahrady, než se koná oslava, potěší jen introvertní a nespolečenské jedince. Také proto byste měli už v návrhu kuchyně naplánovat zastřešení, aby vám venkovní párty pokaždé nerozehnala letní bouřka.

Slunečník nebo markýza představují jen polovičaté řešení, které vám grilování za deště neumožňuje. Jsou však dobrým připomenutím toho, že kuchař bude při opékání masa a ryb potřebovat nejen sucho, ale i stín, což mu zabezpečí jedině střecha.

Vybírejte odolné spotřebiče a materiály

Architekti používají v návrzích zahradních kuchyní takové materiály, kterým neškodí celoroční outdoorové podmínky. Linky postavené z cihel nebo z přírodního kamene s pracovní deskou ze žuly přežívají vlhko a mráz bez úhony.

Nárokům venkovního vaření musíte přizpůsobit také výběr spotřebičů a stolovacího nábytku. Je ale pochopitelné, že i ta nejodolnější lednice vydrží déle, když ji na zimu uklidíte do garáže nebo do sklepa. Bytelnému nerezovému dřezu pobyt venku na rozdíl od elektra samozřejmě nevadí.

Co se stolu a posezení týče, bude značný rozdíl mezi zátěží v kuchyni otevřené ze všech stran a v té, kde jakoby není jen jedna stěna. Téměř nesmrtelná bývá kvalitní litina. Na druhou stranu se tímto exteriérovým nábytkem velmi těžko manipuluje. Návrh kuchyně bude naštěstí vypadat skvěle i s dřevěným vybavením, které impregnujte přírodním olejem.

Závěrem přijměte ještě poslední tip a snažte se návrh vaší kuchyně přizpůsobit celkovému stylu obytné stavby a pozemku. Zdařilé venkovní posezení s vařením zapadá do svého okolí. Vzhledem k částce, kterou budete muset do výroby zahradní kuchyňské linky investovat, upřednostněte spolupráci s odborníky. Přinejmenším si u nich objednete návrh kuchyně ve 3D, který připomíná reálné fotky. Tím předejdete konstrukčně a esteticky slabším řešením. Kromě toho pak můžete architektům a designérům svěřit výrobu nábytku a potažmo celé kuchyně včetně pergoly na míru.


You must be logged in to post a comment Login