Rady a tipy
Méně známé tipy, jak využít alobal, pečicí papír a potravinovou fólii
Alobal, pečicí papír i potravinovou fólii máme doma každý a usnadňují nám nejen pečení či vaření, ale i skladování pokrmů a potravin. Věděli jste, že se ale dají využít i jinak?
Alobal
Do alobalu balíme potraviny, ale často ho využíváme také při vaření. V kuchyni se poprvé objevil v roce 1900 a od té doby se těší hojnému využití. Neškodí zdraví, ale přesto by se do něj neměly balit takové potraviny, které umí nasávat hliník – například šunka, sýry, čerstvá zelenina a ovoce. Uchovávat bychom v něm neměli ani kyselé, slané nebo grilované pokrmy. Pokud je to nutné, je ideální alobalem přikrýt pouze nádobu tak, aby se jídla nedotýkal. A jaké je jeho další využití?
- Pokud budete stříhat nůžkami alobal, jednoduše je naostříte.
- Vyrobit si z alobalu můžete i drátěnku, a to tak, že si nastříháte kusy alobalu a vytvoříte z nich kouli.
Kam pro nástěnná svítidla?
Pečicí papír
Bez pečicího papíru si už ani nedokážeme představit pečení v troubě. Přesto by teplota neměla přesáhnout více jak 250 stupňů – při velmi vysokých teplotách se z pečicího papíru mohou začít uvolňovat škodliviny. Zároveň by neměl přijít do kontaktu s přímým zdrojem tepla. Přestože nezačne hořet, může opět uvolnit škodliviny do potravin. Důležité je před použitím plech lehce namočit a teprve poté na něj umístit pečicí papír. Ten na nádobu přilne a navíc vede mnohem lépe teplo – čímž je pokrm rychleji hotový. Mimo to je ale i skvělým pomocníkem v domácnosti.
- Jestliže máte v koupelně sprchový závěs, který špatně pojíždí, stačí tyč přejet navoskovanou stranou papíru. Díky němu tak budou kroužky po tyči lépe klouzat a manipulace bude jednodušší.
- Stejného efektu docílíte, pokud navoskovanou stranou přejedete háčky, na které si věšíte třeba bundy.
- Milovníci vína možná ocení tento tip – pokud chcete nedopitou láhev znovu zazátkovat, stačí hrdlo přejet navoskovanou stranou pečicího papíru a zátku zasunete mnohem jednodušeji.
- Pečicí papír usnadní i žehlení. Stačí ho položit na prádlo a hladkou stranu přejíždíme žehličkou, která tak po papíru lépe klouže a navíc i lépe žehlí.
Kam pro stolní lampy?
Potravinová fólie
Potravinovou fólii používáme pro skladování potravin či zabalení pokrmů. Kromě toho může být užitečná i jinak.
- Pokud kupujete řezanou květinu a potřebujete, aby vydržela do večera, stačí ji zabalit do mokré utěrky a omotat potravinářskou fólií. Ta totiž skvěle udrží vlhkost.
- Do potravinové fólie můžete zabalit hned po nákupu avokáda nebo banány, které tak vydrží mnohem déle čerstvé.
- Skvělá je také při chytání octomilek – stačí nalít do mističky ocet, přikrýt potravinovou fólii a udělat pár dírek. Octomilky se nachytají, ale už nevyletí.
- Pokud například malujete a víte, že budete pokračovat i další den, nemusíte nutně štětce a válečky důkladně vymývat. Pokud je zabalíte do potravinové folie, vydrží bez zaschnutí do dalšího dne.
- Další možností je potravinovou fólii rozložit na horní skříňky, kam není vidět. Místo zbytečného úklidu folii sundáte i s prachem a celý proces opakujete.
- Potravinová fólie také lépe vstřebává léčivé mastičky. Pokud vás trápí třeba bolest kolene, namažte si ho na noc a omotejte potravinovou fólií.
- Také při cestování potravinovou folii využijete, a to nejen pro zabalení tekuté kosmetiky, kterou sebou vezete a bojíte se jejího poškození a následného vylití, ale také pokud si chcete ochránit kufr a nechcete platit nesmyslné částky na letišti za zabalení. Lze ho omotat taktéž potravinovou fólií.
Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Rady pro chytrou hospodyňku
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login