Inspirace
Máte prázdný mrazák? Nechte zmrazit ovoce a zeleninu. V zimě se budou hodit
Mražení potravin je skvělý způsob, jak je dlouhodobě uchovávat čerstvé a později použít. Jak správně mrazit, aby si ovoce a zelenina uchovaly své vlastnosti, když nechcete přijít o výživové hodnoty? A které druhy se do mrazáku vůbec nehodí?
Získali jste ovoce a zeleninu za výhodnou cenu? Nebo máte různé přebytky, které byste rádi zužitkovali? Výborně. Dejte se do mražení. Ovšem nestačí jen naházet kousky do pytlíku a dát do mrazáku. Všechno má svůj postup a pravidla. Přečtěte si pár tipů, jak správně mrazit, proč je důležité blanšírování a kdy dávat nakrájené ovoce a zeleninu na plech.
Která zelenina a ovoce nepatří do mrazáku?
Na úvod je nutné zmínit plodiny, které do mrazáku nepatří. Je to zejména proto, že obsahují hodně vody a zamražení zničí jejich kvalitu. Vynechte proto raději okurky, rajčata, melouny a samozřejmě brambory. Zmiňují se také cukety, ale mnoho lidí je přesto mrazí a chutnají dobře. Řešením může být blanšírování. Tomu se budeme věnovat ještě později. Maliny i jahody mrazit lze, ale pozor na to, v jakém stavu jsou plody.
Která pračka ve SLIM verzi vypere 10 kg prádla?
Příprava před mražením
Vyberte vždy produkty, které jsou zralé ale nikterak poškozené. Vhodné je nakrájet je na kousky a rozložit na větší plech. Pak je nechte zmrazit. Tak totiž zajistíte, že jednotlivé kusy nezatuhnou do nevzhledné hromady. výsledek posléze nasypete do uzavíratelného sáčku a kdykoliv vyjmete jen tolik, kolik momentálně potřebujete.
Jak mrazit zeleninu?
U zeleniny je nesmírně užitečné blanšírování před mrazením. Opláchněte a připravte produkty tak, jako obvykle. Odřízněte stonky, kořeny a veškeré poškozené části. Snažte se nakrájet vše na stejné nebo podobné kusy. Blanšírujte dvě až tři minuty a každý druh zeleniny zvlášť. Některé druhy se upravují déle než jiné. Postupujte tak, že přiveďte k varu vodu v hrnci. Zeleninu ponořte do této doby na doporučenou dobu. Zelenina by měla být po blanšírování stále docela tuhá. Jen má mírně zavadnout, případně zezelenat. Pomocí děrované lžíce či něčeho jiného naberte zeleninu z hrnce a ihned jí zchlaďte. Jde o tzv. šokové chlazení, kdy se zastaví proces vaření. Po vychladnutí osušte papírovou utěrkou všechny suroviny, aby se natáhla přebytečná voda a nedojde zároveň k popálení mrazem. V případě papriky, celeru, cibule není blanšírování nutné. Blanšírovanou listovou zeleninu lze ihned přemístit do připravených nádob.
Název | Minuty pro blanšírování |
Artyčok | 3-5 |
Chřest Malý stonek Střední stonek Velký stonek |
2 3 4 |
Fazole | 3 |
Řepa | Vařit |
Růžičková kapusta Malá hlava Střední hlava Velká hlava |
3 4 5 |
Mrkev Klasická Nakrájená |
5 2 |
Květák | 3 |
Celer | 3 |
Kukuřice
Malá |
7 9 11 |
Lilek | 4 |
Kedlubna Celá Nakrájená |
3 1 |
Dýně | Vařit |
Bylinky zamrazujte trochu jinak
S bylinkami zacházejte trochu jinak. Čerstvé rostliny jsou jemnější než vydatná zelenina a snadno se spálí mrazem. Pro ně jsou ideální zásobníky na led. Nasekejte je co nejjemněji a naplňte zásobníky asi do ¾. Doplňte vodou nebo olivovým olejem. Ten dobře zachová chuť. Zmrazte do ztuhnutí a jednotlivé kostky pak přesuňte do sáčku nebo jiné skladovací nádoby. Nyní máte dokonale naporcované byliny, které můžete dle libosti přidat do svých oblíbených receptu. Často je není potřeba rozmrazovat, ale rovnou je můžete dát na pánev nebo do hrnce.
Postup při mražení ovoce
Ovoce omyjte, poškozené kousky dejte stranou. V závislosti na poškození je buď vyhoďte nebo použijte k rychlé konzumaci. Některé druhy lze mrazit s pomocí cukru či sirupu (bobulovité mimo borůvek, rybízu a brusinek), lze pro lepší čerstvost také nakapat citronovou šťávu. Jde hlavně o ovoce, které může hnědnout, například jablka, broskve, nektarinky a meruňky. Můžete je také nakrájet a před sušením a mražením ponořit plátky do okyselené vodní lázně (asi jeden litr vody a lžíce citronové šťávy).
V čem ukládat potraviny do mrazničky?
Vše zabalte do vzduchotěsných nádob nebo odolných mrazících sáčků, které odolávají vlhkosti. Nezapomeňte z nich vytlačit co nejvíce vzduchu. Mrazící sáčky můžete ještě zabalit do fólie a utěsnit mrazicí páskou. Klasické pytlíčky nejsou příliš odolné a potraviny by se mohly mrazem spálit či nasát různé pachy okolí. Všechny zmrazené produkty čitelně označte. Napište na ně obsah, datum a množství. Využít můžete také etiketovací mrazicí pásku. Spotřebovat byste je měli asi do osmi až deseti měsíců, ale vydržet v mrazáku dokáží klidně i rok a půl. Jestliže mrazíte často a ve velkém, zvažte investici do vakuovačky. Ta je skvělá i například na maso a jiné produkty. Vytlačíte z balení všechen vzduch a ušetříte mnoho místa. Zároveň jde o pevný plast, takže se skrze něj nedostane nic dovnitř.
Stolky s důvtipem
Uspořádání mrazáku
Mrazák může být tak trochu černá díra a často je dost nepřehledný. Jenže není vhodné v něm dlouze hledat a nechávat jej otevřený. Pokud ho dobře uspořádáte, označíte, co je uvnitř a klidně napíšete seznam na přihrádky, můžete se nepořádku vyhnout. Zároveň také zajistíte, že vám tam nezůstanou potraviny třeba i několik let, zatímco ty čerstvé spotřebujete zbytečně rychle. Pokud zůstane jídlo pevně zmrazené, nepracují tam žádné bakterie a ani plísně. Ovšem kvalita potravin se přesto zhoršuje. Každý má jiné chutě a někomu nevadí jíst ovoce a zeleninu z mrazáku po několika měsících, zatímco jinému už nechutná, když je zmražené jen chvíli. Celou mrazničku pravidelně umývejte, procházejte a přeorganizovávejte, ať máte stále přehled.
Rozmrazování mraženého ovoce a zeleniny
Většina zeleniny může jít klidně hned z mrazáku do horké vody. I když kukuřici se daří mnohem lépe, když ji necháte nejdříve trochu povolit. Ovoce by se mělo nechat rozmrazit při pokojové teplotě. Jemné bobule se dokážou úplným povoleným dostat do kašovitého stavu, proto je vhodné je použít ještě předtím, než úplně rozmrznou. Chcete-li tomuto předcházet, musíte tyto druhy ovoce co nejrychleji zmrazit. Při nižších teplotách vznikají menší ledové krystalky, které méně poškozují buněčné stěny.
Zdroj info: Autorčina vlastní zkušenost, Chytrá hospodyňka
You must be logged in to post a comment Login