Kuchyně
Je lepší umístit varnou desku vedle dřezu nebo naproti?
Varné a mycí centrum patří k nejfrekventovanějším částem každé kuchyně. Proto je důležité, aby obě zóny na sebe navazovaly. A i když se řídíme určitými pravidly, musíme se rozhodnout, zda budou vedle sebe, nebo naproti sobě. A co je lepší?
Existuje správné řešení?
Obecně lze říct, že obě řešení jsou správná. Řídit bychom se měli zejména dispozicí kuchyně. Půdorys, tvar kuchyně, velikost, ale i rozvody vody a elektřiny, od toho všeho se odvíjí umístění varné desky a dřezu. Základem správného uspořádání kuchyně je pověstný trojúhelník, který obsahuje mycí zónu, zónu přípravy jídla a varnou zónu.
Ergonomická pravidla doporučují, aby tento trojúhelník nepřesahoval více než 6 metrů. Jen tak se v kuchyni tolik nenachodíte. Jste-li majitelé kuchyně ve tvaru písmene U, máte vyhráno, nachodíte se v ní nejméně. To stejné platí i u kuchyně s ostrůvkem. Jestliže ale disponujete kuchyní v jedné řadě, nebo do tvaru písmene L, je to maličko náročnější.
V okolí varné desky je potřeba ponechat volné místo na odkládání nádobí, hrnců a pánví, a měla by být umístěna alespoň 30 cm od stěny. Podobné to je s dřezem. Je-li uspořádán v jedné linii společně s varnou deskou, pak se doporučuje instalovat dvou dřez. Tehdy odkapávající nádobí nepřekáží na kuchyňské lince, ale může schnout v druhé části dřezu.
Dodržujte správné rozměry!
Začněme variantou, kdy je varná deska s dřezem v jedné rovině, tedy vedle sebe. Mezi varnou deskou a dřezem by měl být prostor minimálně 90 cm, abychom sem během vaření mohli odkládat nádobí a připravovat pokrmy.
Pokud jste se rozhodli pro uspořádání proti sobě, měl by být prostor mezi oběma částmi minimálně 120 cm. Nezapomeňte, že se při práci budete stále točit a zároveň nezabráníte ušpinění podlahy. Ať už vodou, potravinami, které umyté přenášíte na pánev nebo do hrnce a tu a tam se neubráníte jejich pádu na zem apod. V tomto uspořádání také uvažujte, která z částí bude na ostrůvku a která v kuchyňské lince. S tím souvisí nejen přívody vody a elektřiny, ale další umístění spotřebičů (například myčky nádobí) a kuchyňských pomocníků.
A výsledek?
Přestože jsou obě řešení možná, z praktického hlediska je ideální volit varnou desku v jedné rovině s dřezem. Jednoduše se vždy přesunete z jedné zóny ke druhé. Umístíte-li dřez nebo varnou desku proti sobě, musíte se otáčet přes „uličku“ a při pravidelném vaření vás to začne dřív nebo později unavovat. Nehledě na to, že během přenášení občas něco upadne nebo ukápne na zem.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login