Kuchyně
Kuchyňský trojúhelník: Pomůcka, která usnadní práci v kuchyni
Renovujete nebo zařizujete novou kuchyň? Pak si celý prostor dobře rozvrhněte. Správné rozmístění jednotlivých spotřebičů je totiž důležitější, než si myslíte. Nevíte, jak na to? Stačí znát pravidlo kuchyňského trojúhelníku. Díky němu si ulehčíte práci a při vaření nebo úklidu nebudete muset pobíhat tam a zpět!
Co je kuchyňský trojúhelník?
Kuchyňský trojúhelník, známý také jako pracovní nebo zlatý trojúhelník, je koncept rozmístění jednotlivých pracovních zón v kuchyni. Vznikl už ve 40. letech minulého století a dodnes z něj vychází celá řada architektů a designéru. V zásadě se jedná o takové uspořádání spotřebičů, které se snaží usnadnit pohyb v prostoru a zlepšit jeho celkovou ergonomii.
Skladování – mytí – vaření
Pomyslnými vrcholy zlatého trojúhelníku jsou 3 nejdůležitější místa v kuchyni. Prvním místem je lednice, tedy prostor, kde skladujeme potraviny. Druhým místem je mycí centrum (dřez nebo myčka) a posledním varné centrum, které představuje sporák nebo varná deska. Díky správnému rozmístění těchto zón do tvaru trojúhelníku si zjednodušíte pohyb v kuchyni a ušetříte zbytečné kroky při chystání pokrmů nebo následném úklidu.
Tip, jak umně skrýt kuchyni
Proč aplikovat kuchyňský trojúhelník
Díky této ergonomické pomůcce si při přípravě pokrmů ušetříte zbytečné pobíhání a posloupnost procesů bude přirozenější. Pokud totiž máte jednotlivé zóny v kuchyni umístěny nahodile (například varná deska je k lednici blíže než dřez), znamená to, že pro omytí potraviny a její následné vložení do hrnce musíte udělat několik dalších kroků navíc. Současně zvyšujete riziko znečištění kuchyně přenášením nádobí.
Správná vzdálenost
Jednotlivá centra (skladovací, mycí, vařící) by se od sebe měla nacházet v rozmezí 1,2 – 2,7 metrů. Minimální vzdálenost počítá s uchováním potřebné pracovní plochy, ta maximální zase s tím, abyste měli vše po ruce.
Linka s ostrůvkem
V případě kuchyně s ostrůvkem je vhodné ponechat v hlavní části linky lednici a dřez (případně myčku) a do prostoru ostrůvku umístit varnou desku. Pokud byste se totiž do ostrůvkové části rozhodli situovat dřez, vznikne vám několik zbytečných kroků mezi vytažením potraviny z lednice a jejím omytím. To však nevadí, je-li ostrůvek blízko.
Linka ve tvaru L
Pokud máte nebo si plánujete pořídit kuchyňskou linku ve tvaru písmene L, do kolmě položené části umístěte lednici a případně také spižírnu. Na hlavní část pracovní desky pak umístěte dřez a varnou desku, která bude od lednice vzdálenější.
Linka ve tvaru U
U linky ve tvaru písmene U se doporučuje umístit dřez do centrální části. Skladovací a varnou zónu pak umístěte naproti sobě v protilehlých výběžcích linky.
Kam pro moderní svítidla a jaké mohou mít funkce?
Rovná kuchyňská linka
Pravidlo kuchyňského trojúhelníku se však týká i rovných kuchyňských linek. Pomyslný vrchol trojúhelníku by se zde měl nacházet ve středu linky a měl by ho představovat dřez. Po jeho stranách by se pak měla nacházet lednice a na opačné straně sporák. Tím si zajistíte, že zdroj tepla bude od lednice dostatečně vzdálen a dřez budete mít na dosah od lednice i varné desky, když budete cedit těstoviny nebo brambory. Další možností je umístit lednici ke stěně naproti kuchyňské lince.
Na co při zařizování kuchyně nezapomenout
Aby byla kuchyň praktická a příprava pokrmů, úklid i jednotlivé pohyby co nejjednodušší, je dobré přemýšlet také nad dalšími detaily. Tím se myslí především zachování optimálně velkého přípravného prostoru mezi jednotlivými zónami a dostatečné vzdálenosti pro otevírání skříněk a šuplíků. Zapomenout byste však neměli také na další detaily, jako je umístění koše v okolí dřezu, kde zpracováváte potraviny, nebo lednice v blízkosti dveří, díky čemuž nebudete muset nákup pronášet celou kuchyní.
Zdroj: Homes and Gardens, The Spruce, Kapitoly o bydlení
Kde použít stěrku v kuchyni a kam pro ni?
You must be logged in to post a comment Login