Kuchyně
Na kuchyňskou pracovní desku patří ten nejlepší materiál. Který to je?
Kuchyňská pracovní deska musí být především odolná proti opotřebení a každá hospodyňka bezesporu ocení i snadnou údržbu. Zpravidla se nejedná o úplně lacinou záležitost, kterou navíc vybíráme na řadu let. Deska totiž podtrhuje vzhled celé sestavy. Jak se tedy ve velkém množství materiálů zorientovat?
Laminátové pracovní desky
Laminát patří stále k nejpoužívanějším materiálům pro výrobu pracovních desek. Odolává běžně používaným chemikáliím, má vysokou tepelnou odolnost a je cenově dostupný. Obvykle se vyrábí v tloušťce 38 mm v nejrůznějších dekorech dřeva, kamene a dalších. Snadno se udržuje a lze jej použít i jako obkladovou desku do kuchyně. Nevýhodou je snadné poškození nožem. Při špatné montáži dřezu mohou vzniknout mezery, kam pak proniká voda a deska nabobtná. Proto musí být dřez vždy umístěn s horní montáží. Nevydrží vysoké teploty, proto na desku nepokládejte rozpálené hrnce, pánvičky nebo jiné rozpálené nádobí.
Desky z masivního dřeva
Milovníci dřeva pravděpodobně nesáhnou po ničem jiném. Desky se vyrábí z lamel slepených do desky. Většinou se využívá tvrdé dřevo, buk nebo dub. Masivní desky se musí udržovat, a proto je potřeba je jednou za čas natřít olejem proti vlhkosti. Olej chrání dřevo před skvrnami a zabraňuje vodě, aby se do povrchu vsakovala. Také je možné provést úpravu pomocí epoxidových pryskyřic. Tam už se pak opakovat aplikace nemusí. I tady je nevýhoda ve snadném poškrábání či vniknutí vlhkosti. Právě dlouhodobé působení vody dokáže dřevu hodně ublížit. Po čase změní materiál svou barevnost, a proto by se měl přebrousit a znovu nalakovat.
Žulové desky
Žula je opravdu ideální materiál pro použití na kuchyňskou desku. Představuje vrchol odolnosti a je k dostání s ostrými i zaoblenými rohy. Protože má nízkou nasákavost, odolává kyselinám, teplu i otiskům. Žulové desky patří k těm nejhezčím a snadno se udržují. Velkou výhodou je jejich vysoká životnost. Působí velmi luxusně. Nepotěší jejich vysoká pořizovací cena a v případě leštěného povrchu zanechávání otisků prstů. Vzhledem k tomu, že tento materiál je vysoce odolný, kompenzuje jeho cenu životnost.
Mramor
Mramor je velmi tvrdý přírodní kámen. Studený, ale ne tak trvanlivý jako žula. Má více pórů, a proto se musí ošetřit penetračním nátěrem. Objevuje se v celé řadě barev a působí velmi elegantním dojmem.
Umělý kámen
Umělý kámen tvoří směs přírodních minerálů, pigmentů a akrylového polymeru. Z přírodnin se přidává bauxit či hliníková hornina. Pojivem je pryskyřice, která navíc dává kameni schopnost tvarování teplem. Z hlediska životnosti se desky z umělého kamene vyrovnají tomu přírodnímu. Mají dokonce vyšší odolnost proti mechanickému poškození, takřka žádnou nasákavost a jsou odolné vůči pronikání vody nebo některým chemikáliím. Do desky lze instalovat dřez zespodu. Může je poškodit příliš vysoká teplota, proto se nedoporučuje pokládat na desku vařící hrnce nebo jiné nádoby.
Kuchyňské desky z nerezu
V moderních interiérech můžeme občas vidět i nerezové pracovní desky, které byly typické spíše pro restaurační nebo jiná stravovací zařízení. Vyznačují se velkou odolností proti mastnotě i vysokým teplotám. Snadno se udržují a stačí je lehce otřít hadříkem. Tento materiál je téměř nezničitelný.
Musíte ovšem počítat s tím, že se nerez časem poškrábe. Ale u nerezu to není tak hrozné. Také otisky prstů jsou všudypřítomné, i když stačí jen přetřít a jsou pryč. Jeho kvalita a odolnost je kompenzována velmi vysokou pořizovací cenou. Klidně se může vyšplhat až na 20 000 korun za běžný metr.
Pracovní desky z keramiky
Velkým hitem se v posledních letech staly pracovní desky z keramiky, o jejíchž skvělých vlastnostech jsme se mohli přesvědčit na dlažbách, které jsou z tohoto odolného materiálu. Keramika se mohla začít užívat v momentě, kdy výrobci byli schopni vyrobit velkou desku, ze které se pracovní plocha vyřízla. V současné době jsou na trhu desky s rozměrem až 300 cm, síla pak musí být ideálně alespoň 8 mm. Keramika je pevná, vysoce odolná a nabízena je v široké škále barev a dezénů. Nutné je hlídat hrany, které je snadné odštípnout, proto musí být zpracovány dokonale.
Ideální rozměry
- Standardní výška kuchyňského pracovního stolu je 90 cm a šířka 60 cm, v ideálním případě by ale výška pracovní plochy měla odpovídat vaší výšce.
- Pracovní deska pro přípravu pokrmů má sahat 5 až 10 cm pod váš ohnutý loket a hrana dřezu ještě o 5 cm níž.
- Plocha pro spotřebiče se volí o 17 až 25 cm nižší, než kam dosáhne váš ohnutý loket.
You must be logged in to post a comment Login