Kuchyně
Kuchyně snů voní po dřevě
Kombinace kuchyně a dřeva, tedy kuchyně vyrobené z kvalitního dřeva, získává v poslední době čím dál více na oblibě. A to nejen kvůli tomu, jak vypadá. Patříte-li mezi ty, kteří preferují vzhled a blízkost přírody, pak se s námi podívejte, z jakých dřevin můžete sestavu mít.
Nejdříve o dřevě
Dřevo je úžasný a ušlechtilý materiál, který je používán už několik staletí. Má přirozenou krásu, kresbu, vůni i barvu. V současné době je častěji oceňováno i z pohledu ekologie. Jedná se totiž o obnovitelnou surovinu, která zároveň není ani nijak náročná na energetické vstupy. Plusem dřeva je i umění stárnout. Časem si tak získává svoji nenahraditelnou zralost a patinu. Za důležitou vlastnost je považována také reakce na světlo, tedy na sluneční záření, které může proměnit jeho barevnost. Dřevěný nábytek lze umístit snad do každého interiéru, podmínkou je pouze, aby vzdušná vlhkost dlouhodobě nepřesáhla přibližně 60 %, čehož se asi v klasických bytech či domech nemusíme obávat.
Moderní je kombinovat tmavé dřevo s matně černým lakem
Proč kuchyň ze dřeva?
Kuchyně z masivního dřeva jsou nestárnoucí klasikou, která asi nikdy neomrzí. Jsou nadčasové a přírodní. Mají dlouhou životnost, takže vydrží hned několik generací, snadno se renovují a nabízejí i určitou proměnlivost v čase. Vybrat se dá z různých materiálů. Dřevo je teplé, útulné i elegantní a reguluje dokonce vlhkost v místnosti, čistí vzduch a neutralizuje pachy. Je ideální k výrobě různých typů kuchyní, ať už rustikálních, klasických, moderních nebo atypických. Atypické ocení zejména ti s náročným prostorem,šikovný s tělesným postižením, kteří mají specifické nároky a potřebují kuchyň přizpůsobit svým potřebám. Dřevěné kuchyně se dají kombinovat i s dalšími materiály, jako je například sklo, kov, umělý kámen, je zde možnost výběru i různého kování, pojezdů, závěsů či výklopů. Zkrátka nejsou žádné limity. Základním požadavkem je v tomto případě šikovný truhlář nebo truhlářská firma a kvalitní dřevo jako stěžejní materiál.
Na co myslet
Pokud se ptáte, na co myslet a nezapomenout při plánování kuchyně ze dřeva, je tady hned několik důležitých bodů, bez jejichž promyšlení by mohlo později dojít k částečnému omezení její plné funkčnosti.
Vědět, jak často vaříte
Jinak bude zařizovat a plánovat kuchyň člověk, který je kuchař nebo má vaření jako svou velkou zálibu, a člověk, mezi jehož top 10 hobby v žádném případě vaření nepatří.
Kolik členů je v domácnosti
Od toho se pak odvíjí celková velikost, řešení prostoru a prostupnosti v kuchyni, nebo volba domácích spotřebičů, například lednice a myčky.
Kolik a jaké potraviny nejčastěji kupujete
To je důležité vědět zejména kvůli řešení velikosti a druhu úložných prostorů.
Mít všechno po ruce
Protože není nic horšího, než v kuchyni nesmyslně přeskakovat, a zbytečně si tak práci ztěžovat. Platí pravidlo, že pracovní plocha, varné centrum a mycí centrum by měly být v návaznosti a měly by tvořit pracovní trojúhelník jehož obvod by neměl být větší něž osm metrů.
Vše volit dle preferencí
Tady jde zejména o velikost, výšku a šířku kuchyně i pracovní plochy nebo skříněk, tak aby nám práce i pohyb v kuchyni byl příjemný a co nejvíce přirozený.
Něco o materiálech
Mezi nejčastěji používané materiály patří hlavně dub, buk, třešeň, olše, ořech, javor. Z exotických je to pak třeba iroko, wengé nebo teak. Méně častěji se používá i jilm, smrk, jasan, bříza či borovice. Všechny druhy používaných materiálů se od sebe liší zejména vzhledem, pevností, tvrdostí a trvanlivostí. Všeobecně je ale kvalita dřeva dána pevností, vlhkostí, počtem suků a množstvím smůly. Materiál by měl být hlavně přednostně kvalitně vysušený, protože jen tak nám zaručí tvarovou stálost. Proto výběr dřeva nepodceňujte a požadujte i jeho garanci.
Jak správně vybrat
Otázkou je, co očekáváme. Pevnost vyrobeného nábytku určuje zejména samotná tvrdost dřeva. To se potom rozděluje na velmi měkké, měkké, tvrdé, velmi tvrdé a podobně. Mezi dřevo, které je velmi měkké, se řadí například dřevo jehličnatých stromů – smrku a borovice. Středně tvrdé dřevo má jilm a tvrdé až velmi tvrdé třeba dub, buk či ořešák. Často se pro výrobu kuchyně využívá právě bukové a dubové dřevo, které je dostatečně houževnaté, trvanlivé a zvládá střídání vlhka, sucha a odolává nežádoucím vlivům. Kvůli specifickému vybarvení se používá dřevo z ovocných stromů, pro kuchyně pak hlavně z třešně. Další otázkou je cena materiálu, zde platí, čím měkčí dřevo, tím je levnější a naopak. Kompromisem mezi cenou materiálu a kvalitou je smrkové dřevo.
Jak se starat
Údržba kuchyní ze dřeva není nic složitého. Často jsou totiž ošetřeny až několika vrstvami polyueratanového laku, tudíž nám zpravidla postačí navlhčený hadřík a pohyb po směru struktury dřeva, nebo speciální vosky. Vynechat bychom měli agresivní prostředky – čisticí prostředky s rozpouštědly nebo pomůcky s abrazivním účinkem, mohlo by pak dojít k nežádoucímu poškození povrchu. Pokud dojde k silnému znečištění, je vhodné jej odstraňovat co nejdříve a nenechat zaschnout.
A co cena?
Samotná a výsledná cena za kuchyň z masivního dřeva se odvíjí hlavně od vybraného materiálu a její velikosti. Realizaci předchází i zpracování 3D vizualizace jejíž cena se pohybuje kolem 1 500 Kč. Cena kuchyně pak záleží od běžných metrů, zpravidla je cena za 1 bm asi kolem 15 – 20 000 Kč. Průměrně veliká kuchyň pak vychází přibližně na něco mezi 80 – 130 000 Kč. K tomu ale musíme připočíst vnitřní vybavení skříněk, pracovní desku a materiál, který použijeme na zádech kuchyně.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login