Zahrada

Skryté poklady pod zemí: Objevte kouzlo kořenových bylinek plných chuti a energie

Od   | 

Listy nad zemí někdy působily docela nenápadně, a přesto se pod zemí skrýval neuvěřitelně vyvinutý, rozvětvený a často i vonný svět. Rostliny si v kořenech uchovávají všechnu důležitou energii, aby přežily zimu nebo sucho. Proč tedy nevyužít právě tu část, jež je plná cenných látek a osobité chuti?

Křen

Nejvýraznější podzemní rostlinou je křen. Zpravidla se pěstuje v samostatném koutu zahrady, protože křen má sklon táhnout se do všech stran a zabírat čím dál víc místa. Ostrá vůně a silná chuť dodají jídlu jedinečný říz. A nejen to – babička tvrdila, že lžička strouhaného křenu s medem zažene nejeden kašel. Možná je na tom kus pravdy, protože křen je v lidovém léčitelství považován za přírodní antibiotikum (zdroj: lekarna.cz).

Pěstovat křen není složité. Stačí mu propustná půda a trochu slunce. Opatrnost je však na místě, abyste nechtěně nedali křenu šanci protkat celou zahradu. Nezapomeňte každé jaro zkontrolovat a popřípadě vyrýt křenové odnože, které se mohou objevit i tam, kde by je člověk vůbec nečekal. Pokud ale máte chuť experimentovat a nechybí vám v zahradě trocha prostoru, křen určitě stojí za pozornost.

Zásobu těchto životabudičů oceníte především v chřipkové sezoně. Zdroj: Pixabay

Zázvorová dobrodružství v květináči

Zatímco křen si člověk spojí spíš s českou kuchyní, zázvor působí exotickým dojmem. Pro mnoho lidí se stále jedná spíše o přísadu, kterou si kupujeme v supermarketu, když nás začne škrábat v krku. K vypěstování vlastního zázvoru vám stačí málo. Kupte jeden oddenek z obchodu, pár dní ho nechejte „nasucho“, aby se na něm vytvořily malé pupínky, a poté jej zasaďte do hlubokého květináče (zdroj: lekarna.cz).

Zázvor vyžaduje vlhkou, ale ne úplně promáčenou půdu, a má rád světlo. V létě si ho můžete dát na balkón, v zimě mu bude líp za oknem v teple bytu. Jakmile se objeví nové oddenky, můžete část sklidit a zbytek nechat v květináči. Nezapomenutelné je, jak moc se čerstvý zázvor chuťově liší od toho kupovaného. Je ještě šťavnatější a intenzivnější. Vyplatí se vyzkoušet třeba domácí zázvorovo-citronový čaj, nebo přidat najemno nakrájený kousek do zeleninového asijského pokrmu.

 

Mechové obrazy jsou trend: Který mech vybrat a kam pro něj?

 

Kurkuma: Zlato v kuchyni

Kurkuma, blízká příbuzná zázvoru, působí jako zlatý poklad. Její žlutá barva dokáže rozsvítit jakýkoli pokrm, ale hlavně se jí připisují blahodárné účinky. Kurkumin, obsažený v kurkumě, se zkoumá pro možné protizánětlivé nebo antioxidační vlastnosti (zdroj: lekarna.cz). K pěstování platí v zásadě totéž co pro zázvor – začínáme oddenkem, který potřebuje teplo, vlhkost a trochu prostoru. Za odměnu získáte nejen nápadnou rostlinu s krásnými listy, ale především vlastní zdroj kurkumy, takže si můžete vyzkoušet třeba legendární „zlaté mléko“, nebo si připravit domácí kari pastu.

Kurkuma vyžaduje teplejší podmínky, proto je vhodné ji pěstovat jen v květináči a přemisťovat dle potřeby. Její květy vás však okouzlí. Zdroj: Pixabay

Pampeliška: Královna plevelů

Přesuňme se ale zase k něčemu naprosto obyčejnému. Kolik z nás se v dětství snažilo z pampelišek umotat věnec? Ty slunečné hlavičky vypadají mile, dokud nezjistíme, jak rychle se dokážou rozšířit po celém trávníku. Většina zahrádkářů pampelišky bez milosti vytrhává, jenže kořen pampelišky je v lidové medicíně skutečným hitem. Tušili jste, že kořen pampelišky se dá pražit a pak použít jako alternativní káva? Je to tak – z praženého pampeliškového kořene vzniká hořkosladký nápoj (zdroj: pilulka.cz).

Pampeliška je obyčejná rostlina, jež skvěle prospívá našemu trávení a obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Samozřejmě nic se nemá přehánět, ale pokud ji nenecháte kompletně vysemenit, nemusíte se bát, že vám zahradu zcela ovládne. A i když se pampelišky v záhoně úplně nezbavíte, můžete se aspoň radovat, že ji využijete. Vždyť i lupínky květů jsou výborné do salátu nebo na ozdobu dezertů.

Doporučujeme si na zahradě vyhradit jeden menší záhon jen pro zkoušení s kořenovými bylinkami. Zdroj: Pixabay

Lékořice a trpělivost

Zatímco pampelišku sklidíte prakticky kdykoli, lékořice vyžaduje dostatek času a péče. Lékořice, známá hlavně díky černým pendrekům, má hezké fialově modré květy. Jakmile poprvé ochutnáte čerstvý kousek lékořice, zaskočí vás její lehce sladká chuť. Rostlina bývá po generace doporučována jako šetrná podpora při nejrůznějších dýchacích i zažívacích nesnázích. Pokud byste se rozhodli tuhle bylinu pěstovat na vlastní zahradě, vyzbrojte se trpělivostí: kořeny dozrávají až po dvou či třech letech, než naberou tu správnou sílu. Je to dlouhá doba, ale jestli máte rádi netradiční chutě, nakonec vás odmění jedinečným zážitkem. Kromě toho vám v zahradě vyroste atraktivní rostlina, kterou moc lidí na vlastní oči nevidělo. A až se konečně dočkáte a vykopete si svůj vlastní kořen lékořice, nejspíš ho budete chtít ochutnat hned začerstva (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9ko%C5%99ice_lys%C3%A1)

Zdroj info: Sazenička, Zahrádkářská poradna, lekarna.cz, wikipedia, pilulka.cz

 

Jak na romantickou ložnici?

 

 


You must be logged in to post a comment Login