Rady a tipy
Kompostovat můžete i v bytě. Je to jednoduché a zápachu se bát nemusíte
Domácí kompostování je výzvou pro každého, kdo chce minimalizovat vyprodukovaný odpad a ten organický nějak smysluplně využít. Jak na to?
Mít kompost v uzavřeném prostoru domova se může zdát nemožné a také nehygienické. Vůbec to tak ale není. Naopak. Vyrobíte nebo koupíte si designový domácí kompostér, pořídíte žížaly a kompostujete – bez práce a zápachu.
Bioodpad nepatří do popelnice
Drtivá většina lidí už dnes třídí plasty, sklo, papír nebo kovy a nemají s tím žádný problém. Kontejnery stojí doslova za každým rohem. Jen málokdo přemýšlí ale nad tím, jak správně recyklovat bioodpad, který přitom tvoří až 40 % odpadu v domácnostech. Lidé vlastnící zahradu to mají snadné, protože si obvykle venku založí kompost. Už ale ani lidé z bytů nepřijdou zkrátka. Dnes mohou totiž kompostovat i doma a vytvořit si vlastní kvalitní hnojivo pro rostliny. Stačí si pořídit vermikompostér, který obývají kalifornské žížaly. Dobře se jím daří všude tam, kde se teplota pohybuje od 15 do 20 °C. Kompostér se vejde do chodby, sklepa i bytu. Přes léto ho klidně můžete dát na balkón.
Jak probíhá kompostování?
Kalifornské žížaly se, oproti těm našim, rychleji množí a mnohem více sní, tudíž tvoří kompost rychleji. Samotný vermikompostér se skládá ze tří částí. První je spodní nádoba, kde zůstává tekutina vznikající kompostováním – warm tea. Tuto tekutinu můžete využít jako skvělý hnojící prostředek. Druhá nádoba je určena na bioodpad. Když se naplní, jednoduše přidáte další. Nádoby jsou děrované a žížaly mohou prolézat z nádoby do nádoby, jak potřebují.
Vermikompost má oproti klasickému kompostu mnohem více živin a enzymů.
Vermikompostér vás nezruinuje
Žížalové kompostéry seženete od asi tisíce korun, ale mohou se vyšplhat i na několik tisíc. Záleží na materiálu, vzhledu a počtu pater. Nemusíte se ale děsit. Za mnohem méně je koupíte na bazarech a s návodem z internetu si nějaký klidně vyrobíte i sami. Stačí vám třeba jen staré kýble po malování.
Alternativou za klasický vermikompostér se žížalami jsou japonské bakterie Bokashi, kdy se nádoba naplní odpadem, přidají bakterie Bokashi a celé se vzduchotěsně uzavře. V kompostéru nesmí zůstat žádný vzduch. Kdo se nechce o nic starat, pořídí automatický kompostér na elektřinu, který postupně míchá, provzdušňuje a zahřívá organickou hmotu po dva týdny.
Kompost a zápach
Když se řekne kompost, mnoho lidí si to automaticky spojí se zápachem. Je to častý omyl. Pokud vám ovšem skutečně páchne, děláte něco špatně. Bioodpad přidáváte postupně a žížaly ho zpracovávají, jestliže toto dodržujete, nestane se, že žížaly nestíhají bioodpad zpracovat a ten nezačne intenzivně hnít a plesnivět.
Základem každého dobrého kompostu je různorodá skladba materiálu, optimální vlhkost a dostatek vzduchu.
Kde koupit žížaly?
Žížaly dodávají někteří prodejci vermikompostérů, ale mnohem lepší je požádat o násadu v některé z komunitních zahrad, jejichž přehled najdete na mapě komunitních zahrad a kompostérů. Lidé jsou často velmi ochotní nejen ohledně násady, ale rádi vám poradí a pomohou, pokud si nebudete něčím jistí.
Jak začít kompostovat?
Důležité je nic neuspěchat a naučit se postupně pracovat s kompostérem. Není úplně reálné začít okamžitě likvidovat všechen biodopad z domácnosti. Začněte postupně v malém množství, žížaly si zvyknou na nové prostředí a pak přidávejte. Nejdříve potřebují podestýlku, ideálně z kokosových vláken nebo trhaného papíru. Do toho přijdete násadu, asi hrst odpadu jednou za den. Jakmile se vám kompostér rozjede, můžete přidávat neomezené množství zbytků. Nezapomeňte, že čím pestřejší je skladba materiálu, tím lépe. Vše dobře promíchejte a pravidelně kontrolujte vlhkost kompostu.
You must be logged in to post a comment Login