Kuchyně
Je jídlo z mikrovlnky závadné? A jak ho správně připravit, aby bylo skutečně chutné?
Mikrovlnná trouba je nedílnou součástí mnohých domácností. Nejčastěji se používá k rychlému ohřevu jídla, ale také k rozmrazování, když nemůžete čekat, až potravina povolí sama. Některé mikrovlny jsou schopné navíc i grilovat či péct. Stále se však najde spousta těch, kteří mají obavy ze závadnosti takto připravených potravin. Tato nejistota však často pramení z neznalosti – víte, jak mikrovlnku správně používat? A jak je to s její údajnou zdravotní závadností?
Máte před sebou oběd ze včerejška a potřebujete jej ohřát? V tom případě jej s velkou pravděpodobností dáte do mikrovlnky, kterou zapnete na tak vysoký výkon, že byste měli z jídla během pár minut uhlí, ale v normálním případě budete mít za třicet vteřin horký, ale už méně chutný oběd. Protože jídlo, které jste si uvařili včera na sporáku, chutnalo jinak než to, co máte na talíři nyní. Čím to ale je? Spěchem. Mikrovlnka sice urychlí přípravu jakéhokoliv vašeho pokrmu, ale znehodnotí jej. Nemluvě o situaci, kdy vytáhnete jídlo, které bude na povrchu rozpálené, ale uvnitř studené. Z potraviny se odpaří voda, dojde k jejímu vysušení a následné změně chuti.
Jak funguje mikrovlnná trouba?
Mikrovlnná trouba ohřívá potraviny za pomoci elektromagnetického záření. Neviditelné mikrovlny (vysokofrekvenční radiové vlny – součást elektromagnetického spektra; používané při televizním vysílání, v radarech i telefonech) proniknou dovnitř pokrmu, rozkmitají molekuly uvnitř něj a pokrm tímto způsobem zahřejí. V porovnání s klasickou troubou, kde dochází k zahřátí prostoru celé trouby, se v mikrovlnce zahřeje jen potravina. Pokud používáte mikrovlnku často, hlídejte si, které nádobí do ní patří a které ne. Mikrovlnné záření je do prostoru mikrovlnné trouby generování za pomoci magnetronu. Při ohřevu potravin je používání záření o frekvenci 2,45 GHz. Jde o vlnovou délku, která se vzájemně neruší s telekomunikačními frekvencemi – a je nejlépe využitelná na ohřev vody. I proto se polévka či omáčka ohřeje rychleji než další obsah na talíři.
Dopřejte si doplňky ke dřezu. Práce s nimi jde od ruky
Jak mikrovlnku používat?
Jak jsme řekli již dříve, pokud nechcete při ohřevu v mikrovlnce změnit kompletní chuť potraviny, nedoporučujeme vám ohřívat na plný výkon. Místo toho výkon mikrovlnky stáhněte a ohřívejte delší dobu. Díky tomu se potraviny zahřejí rovnoměrně. Výkonu je třeba upravovat v závislosti na konkrétních potravinách. Navíc zde neplatí, že vložíte pokrm dovnitř, mikrovlnku zapnete a půjdete pryč. I zde ohřívaná jídla potřebují kontrolu, míchání, ale třeba zkrácení či prodloužení doby vaření.
V případě příliš vysokého výkonu mikrovlnné trouby může dojít k vysušení potraviny – konkrétně okraje masa budou tvrdé, suché a bez chuti, naopak u zeleniny dojde k jejímu scvrknutí, bramborová kaše se promění v hmotu plnou bublin. Proto používejte raději nižší výkon. U polévky pak klidně použijte výkon vyšší. Pokud mikrovlnku používáte k rozmrazování, volte automatický režim, případně teplotu měňte v závislosti na množství, hmotnosti a druhu rozmrazované potraviny. Mikrovlnku zapněte raději na kratší dobu, kterou prodloužíte, než abyste jídlo nechali uvnitř zbytečně dlouho.
Pračka Fagor s horním plněním s šíří jen 40 cm
Je opravdu mikrovlnka škodlivá pro naše zdraví?
Patříte k těm, kteří mají strach ze škodlivosti mikrovlnky? Žádný strach. Takto ohřáté jídlo se opravdu nestává radioaktivním, ani nezmění svoji strukturu. Ano, rentgenové záření má ionizující účinek, ale to mikrovlnné nikoliv. Proto mikrovlnka nijak nerozbije chemické vazby v potravinách. Mikrovlnné záření je ve spotřebiči jen do doby, dokud je zapnutý, poté zmizí.
Kde v kuchyni použít betonovou stěrku?
Na co byste si měli dát pozor
Při používání mikrovlnky si dávejte pozor na to, že i když není mikrovlnka jako taková horká, tak talíř s jídlem ano. Před tím, než začnete spotřebič používat, přečtěte si návod. Každá mikrovlnná trouba má trochu jinou konstrukci, ale také jiné pokyny od výrobce. Do mikrovlnky nikdy neumisťujte kovové předměty – a už vůbec ne do blízkosti kovových stěn, které tvoří obloukový výboj, který tyto stěny poškodí. Spotřebič nikdy nezapínejte prázdný – mikrovlny by se odrážely od stěn a vracely se zpět k magnetronu, který by se mohl poškodit.
Zdroj info: Kapitoly o bydlení, Moderní domácnost, Vše co byste měli vědět, než půjdete vařit
Podívejte se s námi na novou úžasnou chladničku se třemi zásuvkami
You must be logged in to post a comment Login