Kuchyně

Jaké nádobí a potraviny můžete dát bez obav do mikrovlnné trouby a co tam překvapivě nepatří?

Od   | 

Mikrovlnná trouba je součástí většiny domácností. Zvykli jsme si na ni. Ne v každé nádobě ale můžeme v mikrovlnce ohřívat a tabu by měla být i příprava či ohřev některých jídel.

Mikrovlnnou troubu umísťujte do výšky očí. Zdroj: Deho

Jelikož může zbytečná chyba způsobit zničení celé mikrovlnky nebo minimálně nádoby a znehodnocení jídla, připravili jsme seznam věcí a potravin, které do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří a které tam naopak můžete bez obav dát.

1. Plastové nádoby

Pozor na některé plastové obaly. Mohly by vylučovat škodlivé chemikálie, které rozhodně v jídle mít nechcete. Některé se mohou začít tavit a být potenciálně rizikové. Dejte si jídlo na talíř, který je do mikrovlnky vhodný. Žaludek a zdraví vám za to poděkuje. Bezpečné jsou sklo i keramika. Ani jedno neabsorbuje mikrovlny. Na každé nádobě by zároveň měla být značka, zda je vhodné do mikrovlnky nebo ne.

Nevyužívejte ani porcelánové nebo keramické nádobí, které má praskliny. Stejně tak není vhodné cokoliv dřevěného.

2. Kovové nádoby a alobal

Alobal do mikrovlnky rozhodně nepatří ani většina kovových nádob. Určitě se vám to někdy také stalo. Dali jste něco takového ohřívat a za chvíli lítaly jiskry. A nejde jen o ně. Může dojít k poškození spotřebiče. Pokud už musíte použít hliníkovou folii, držte ji dál od stěn trouby. Spousta talířů, misek a hrnků má na sobě vzory a zdobení, na kterých jsou použity kovové materiály. Vypadají krásně, ale do mikrovlnky se moc nehodí. V krajních případech by mohly způsobit i požár.

Trendy jsou senzorové baterie do kuchyně

 

3. Na ohřívání rýže opatrně

Rýže je oblíbené jídlo snad v každé domácnosti. Není ovšem úplně vhodné k ohřívání v mikrovlnné troubě. Jde především o jídla z dovozu, kde nemáte jistotu, jak dlouho bylo někde uskladněno nebo kde všude se jídlo toulalo, než doputovalo až k vám. Někdy ovšem stačí málo a začnou se tvořit bakterie, které mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Chcete-li rýži správně ohřát, ujistěte se, že ji vaříte při vysoké teplotě a že vám úplně nevychladne. Na rýži je ideální rýžovar, který poskytne dokonale nadýchanou dobrotu kdykoliv potřebujete.

Rýže se pro ohřev v mikrovlnné troubě moc nehodí. Zdroj: Pixabay

4. Uvařená káva

Komu se někdy nestalo, že si uvařil čerstvou vroucí kávu a než si ji stačil vypít, vychladla mu. Co teď s tím? Vylít nebo ohřát? Do mikrovlnky jí dát můžete, nijak vám to neuškodí, ale dobrá jako předtím už určitě nebude. Jestli toužíte po skvěle chutnající kávě, je lepší začít znovu a uvařit si novou a čerstvou. Jak káva chladne, je stále kyselejší a více hořká. Ohříváním se změní její chemické složení a ničí se chuť, protože dochází k rozkladu aromatických látek. Příprava nové kávy trvá jen chvíli. Pokud máte automatický kávovar, stačí jen zmáčknout tlačítko.

Jak správně čistit nerezový dřez?

 

5. Mražené maso

Maso by se nemělo rozmrazovat v mikrovlnce. A to i když v ní máte rozmrazovací funkci. Myslete na to včas a nechte ho povolit přes noc v lednici. Rozmrazování masa v mikrovlnné troubě může způsobit, že v některých částech bude působit příliš teplo a usazovat se bakterie. Na chladnějších částech budou vlákna stále tvrdá a zmrzlá. Nekonzistence teploty znamená, že až dojde na vaření masa, bakterie získají dostatek času na rozmnožování. V lepším případě vám bude jen lehce nevolno, v tom horším si způsobíte otravu.

Mražené maso nechte rozmrznout raději pozvolně a přirozeně. Zdroj: Pixabay

6. Vejce natvrdo

Vejce jsou skvělé, plné bílkovin a doslova zázračnou potravinou. Vejce ke svačině patří rozhodně k těm hodnotnějším, i když kolegové v práci asi příliš potěšeni nebudou. Pokud už si je tam přinesete, zapomeňte na ohřívání v mikrovlnce jen tak samostatně. Místo toho zvolte speciální nádobu na vejce nebo sáčky, kam můžete vajíčko rozklepnout a uvařit v sáčku s olejem. I když to málokdo dělá, přesto je vhodné na to upozornit. Celé vejce může při vaření v mikrovlnce klidně vybuchnout, protože uvnitř skořápky dochází k vytvoření tlaku, až to celé bouchne. Vejce natvrdo uvařte raději klasicky v hrnci.

Kam pro světla nad jídelní stůl?

 

7. Chilli papričky

Chilli papričky do mikrovlnky nepatří. Při ohřívání se začne uvolňovat kapsaicin do vzduchu a může vám způsobit podráždění očí, krku, kašle a klidně i problémy s dýcháním. Tato látka dodává papričkám jejich štiplavou chuť. Zkuste si přestavit, že se takto nadechnete pepřového spreje. Není to lákavá představa.

Chilli papričky nikdy v mikrovlnce neohřívejte. Zažili byste jejich pálivost mnohem více, než toužíte. Zdroj: Pixabay

8. Houby a zbytky jídla

Ne všechny zbytky jídla jsou vhodné k tomuto způsobu ohřívání. Rozhodně se vyhněte bramborám a houbám, pokud již byly tepelně upravené. U brambor může dojít k rozvoji botulismu a vlny v mikrovlnce jej nedokážou odstranit a pro člověka mohou být nesmírně jedovaté. Také houby se dokážou stát semeništěm mikroorganismů. Proto je raději znovu už neohřívejte. I když se vám většinou nic nestane, riziko existuje.

Překvapivé věci, které do mikrovlnné trouby můžou

1. Křupavá slanina

Když nemůžete nebo nechcete připravovat slaninu na pánvi, využijte svou mikrovlnku. Třeba si je uvařte i s vejci zmíněným způsobem výše. Můžete si takto připravit dokonale křupavou dobrotu. Nejdříve najděte velkou mísu. Vložte do ní plátky slaniny a ujistěte se, že jsou rozmístěny rovnoměrně. Poté vezměte menší mísu a položte ji dnem na plátky slaniny. Takto dejte do trouby a nechte asi dvě minuty, nebo dokud nebude akorát křupavá. Jelikož existuje pár názorů na to, že vysoké teploty mohou u slaniny spustit tvorbu škodlivých chemikálií, nedělejte tuto akci příliš často.

Lahodnou křupavou slaninu připravíte v mikrovlnce snadno. Zdroj: Pixabay

2. Sladké brambory

Sladké brambory neboli batáty si pomalu nacházejí cestu do našich kuchyní. Oproti běžným bramborám mají velkou výhodu, můžete je ohřát v mikrovlnce. Kořenová zelenina se řadí mezi nejtvrdší, což v konečném důsledku znamená delší dobu vaření. Proto toto řešení může být skvělý způsob, jak je připravit. Jednoduše je párkrát propíchněte nožem či vidličkou, aby se umožnilo odvětrávání a důkladné provaření. Pokud je chcete podávat celé, je ideální je ještě před napíchnutím a vařením pořádně umýt. Lepší chuť získáte, když je potřete oblíbeným olejem a trochu osolíte. Jeden střední sladký brambor potřebuje asi pět minut v mikrovlnné troubě, aby byl dokonale u vařen. U větších kousků pokračujte ještě asi v minutových intervalech, než dojde k řádnému dovaření. Tento způsob výrazně nesnižuje obsah živin, ovšem ohřívání zbytků zeleniny může způsobit jejich pokles až o 30 %.

Zdroj info: Tipy pro chytrou kuchařku, Vaříme v mikrovlnné troubě, Kuchařka pro mikrovlnku, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login