Zahrada

Jaké dřeviny prořezat nyní a které naopak mají čas?

Od   | 

Nastává ideální doba pro řez některých stromů a keřů. Díky tomu stromy udržujeme zdravé a během roku bohaté. Správným prořezáváním odstraníme suché a poškozené větve, tvarujeme korunu a zároveň poskytujete prostor pro nové přírůstky. Poradíme, které dřeviny prořezat teď a na které je ještě čas.

Únor je pro některé druhy stromů a dřevin ideálním časem pro řez. Zdroj: Pixabay

Vrhněte se na bobuloviny

Jako první začněte s bobulovinami. Ty na zahradě začínají rašit nejdříve a řez musí být proveden v tu chvíli, než do větviček začne naplno proudit míza. V potaz ale vezměte venkovní teplotu a do práce se nepouštějte, pokud je venku silnější mráz, než – 5 °C. Ideální doba je ale při teplotě okolo 0 °C a pokud není deštivo. U angreštu a rybízu prořežte veškeré dřevo starší 3 let. Úroda se plodí zejména na dvouletých větvích – ty proto ponechte. Ostružiníku a maliníku naopak prospěje odstranit větší množství mladých výhonů. 

Bobuloviny prořezejte jako první. Zdroj: Canstockphoto

Jabloně a hrušně

Jakmile máte prořezané bobuloviny, vrhněte se na jádroviny. Snažte se odstranit všechny suché či jinak poškozené větve a důkladně tvarujte korunu stromů. Jabloně i hrušně musejí mít po řezu korunu otevřenou a prosvětlenou. Zároveň byste neměli prořezat více než 20% větví.

Nastal čas pro zimní řez jabloní a hrušní. Zdroj: Canstockphoto

Okrasné dřeviny

Pokud jste řez okrasných dřevin neprovedli již před zimou, máte šanci právě v únoru. Řez proveďte u stálezelených dřevin a u takových keřů, které byly vysazeny na podzim. Pro únorový řez je ideální například bříza, javor, zlatice, ptačí zob nebo přírodní ploty. 

Které tepelné čerpadlo vybrat a proč?

Nezapomeňte na vinnou révu

Prořezat bychom měli i vinnou révu, ale maximálně opatrně. Vždy dbejte na to, aby na výhonu zůstaly 1 – 2 očka a za nimi ještě alespoň malý kousek dřeva. U vinné révy odstraňujeme mladé a slabé výhonky a naopak necháváme silné dřevo. Správně provedený řez ovlivní kvalitu i množství hroznů. 

Díky prořezání vinné révy se dočkáte bohaté úrody.
Zdroj: Canstockphoto

A co neřezat?

Naopak se v únoru vyhněte řezu peckovin, u kterých se provádí až po sklizni. Pokud byste peckoviny prořezali nyní, hrozilo by nakažení houbovým onemocněním, a tím pádem by nebyla ani žádná úroda. Zároveň se vyvarujte řezu u teplomilných dřevin a stromů. 

Řez peckovin proveďte až po sklizni. Zdroj: Pixabay

Zdroj info: Naše zahrada, Rady pro chytrého zahradníka, Řez ovocných stromů

Fotogalerie:

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login