Inspirace

Jak vybrat vánoční stromeček a udržet jej svěží po celé svátky

Od   | 

Hledání vánočního stromku se koná jen jednou za rok, ale o to důležitější činnost to je. Výběr je obrovský, takřka u každého obchodního centra, v zahradnictvím, na plantážích nebo ho můžete koupit i na internetu. Jak vybrat takový, který bude nejen krásný, ale vydrží přes celé svátky.

Stromek nechte co nejdéle venku, tehdy brzy neopadá. Zdroj: Canstockphoto

Ideální situace je taková, kdy si dojdete vybrat stromeček na plantáž pár týdnů před Vánoci a před Štědrým dnem si ho vyzvednete. Uříznou vám jej čerstvý a je jen malá pravděpodobnost, že by nevydržel dostatečně dlouho v perfektním stavu. Skvělou možností je i pronájem stromku. Přivezou vám ho až domů v květináči a po svátcích zase odvezou. Toto ale nejsou varianty, které má k dispozici každý. Proto se určitě hodí pár tipů, jak poznat, zda je stromek čerstvý, neuschne a nepokazí Vánoce.

1. Před nákupem nejdříve měřte

Pravděpodobně máte pro stromek každý rok stejné stanoviště. Jenže je to skutečně ideální prostor? Váš stromeček má být středobodem místnosti, kde se všichni scházíte, ale co když existuje příliš vysoké riziko požáru, blokuje dveře nebo příliš překáží? Pokud ano, je načase hledat jiné místo. Vhodný prostor si dobře změřte. Důležitá je výška, šířka a hloubka prostoru. Váš strom by měl být alespoň o 20 až 30 cm nižší než strop. Na špičku se musí vejít hvězda nebo jiná ozdoba. Počítejte také s prostorem kolem stromku, aby nebyl namačkaný na stěnách a nábytku. Štíhlejší a méně košatý stromeček je vhodný do úzkých místností. Jen pozor, aby nebyl až příliš hubený a nepřipomínal spíš koště.

Nezapomeňte. Do celkové výšky zahrňte také výšku stojanu.

2. Vyberte správný druh vánočního stromku

Různé tvary, odstíny zelené, vzhled jehličí a další vlastnosti. Různé druhy stromů mají odlišné vlastnosti. Který vás zaujme?

Dánská jedle

Dánská jedle je skvělým vánočním stromkem. Pyšní se krásně měkkým jehličím, citrusovou vůní a spolehlivě trojúhelníkovým tvarem. Je více otevřená a méně hustá než smrk ztepilý, takže je ideální pro ty, kdo chtějí hodně zdobit. Má tmavě zelené jehličí. Investice do něj je poměrně vysoká, protože dlouho roste a není jich tolik.

Smrk ztepilý

Trojúhelníkový tvar, tmavě zelené jehličí, jemně svěšené větve a výrazná vůně smrku ztepilého jsou klasickou esencí Vánoc. Patří k nejoblíbenějším stromkům a jeho hustý tvar se skvěle hodí k dekoraci. Oproti jiným možnostem je také cenově dostupný. Mezi jeho nevýhody řadíme hlavně poměrně brzké opadávání. Proto ho dovnitř přineste až těsně před zdobením, zalévejte a držte mimo přímé zdroje tepla.

Smrk pichlavý

Dalším atraktivním stromkem je smrk pichlavý nebo také stříbrný. Vyznačuje se nápadným modrozeleným až stříbřitě bělavým jehličím. Pozor na manipulaci s ním. Jehličky dost bodají. Není úplně vhodný pro malé děti. Opadává trochu pomaleji, ale stále po něm budete dost uklízet. Krásně voní a vypadá krásně i bez ozdob nebo jen s lehkým zdobením.  Oproti smrku ztepilému stojí více peněz, ale stále se finančně vyplatí.

Jedle kavkazká

Jedle obecně jsou hodně oblíbené vánoční stromky a u nás řadíme k nejznámějším asi jedli Kavkazskou. Vyznačuje se tím, že dlouho vydrží krásná i v teple, hned neopadá a příjemně voní. Cenově se pohybuje kolem několika stovek až po pár tisíc. Záleží na velikosti, hustotě větví i místě, kde ji kupujete.

Jedle Fraserová

Tato jedlička u nás není tak známá a častá. Oblíbená je hlavně v Severní Americe a každý rok zdobí Bílý dům ve Washingtonu. Vydává intenzivní vůni a dlouhou dobu po uříznutí zůstává vzhled měkkého jehličí. Užší tvar ji předurčuje do menších prostor. Má hodně husté větve, takže není vhodná k přílišnému zdobení, ale hodí se spíš do minimalistických domácností. I tato jedle stojí poměrně hodně peněz a dát za ní můžete klidně několik tisíc.

Některé stromečky jsou samy o sobě tak hezké, že nepotřebují speciální výzdobu. Zdroj: Pexels

Borovice

Borovičky jedni milují a jiní ji okamžitě odmítají. Má specifické větve směrem vzhůru a dlouhé jehličí. Může se někdy zdát méně bohatá a zdobná, ale když najdete pravidelně rostlý a hustý stromek, máte vyhráno. Vydrží dlouho zelená a jehličí jen tak neopadá. Je cenové dostupná, ale počítejte s tím, že potřebuje více prostoru.

Nejdéle čerstvé a krásné vydrží jedle Dánské. Mají dlouhou životnost a zůstanou krásné přibližně šest týdnů, než začnou schnout. Také jedle kavkavzká zůstane hezká několik týdnů a ani s borovicí neuděláte chybu. Vše samozřejmě hodně záleží na tom, jak dobře se o stromek staráte. Čím chladnější místnost, tím pomalejší schnutí.

 

Ať už vyberete jakýkoliv strom, vždy si jej řádně prohlédněte a zkontrolujte, že není uschlý. Zdroj: Canstockphoto

3. Je váš stromeček opravdu čerstvý?

Stromeček musí mít zdravý vzhled a být lesklý. Vyhýbejte se všemu, co připomíná splihlé koště. Jehličí má být pružné a rozhodně by už při koupi nemělo opadávat v chuchvalcích. Porovnejte také hmotnost. Kvalitní a zdravé stromy jsou těžší než jejich uschlé protějšky, na kterých to ale ještě nejde úplně znát. Těžší strom znamená, že je dostatečně mokrý. Stromeček vybírejte a nakupujte maximálně čtyři týdne před Štědrým dnem, aby vydržel čerstvý. Když si pro něj ale dojdete až pár dnů před Vánoci, bude to ještě lepší. Prodejci pravidelně přiváží nové a čerstvé stromky.

4. Jak stromek udržet svěží po celé svátky?

Jakmile přivezete stromek domů, odřízněte kousek z kmene pomocí pily, než ho dáte do kyblíku s vodou. Patří na chladné a stinné místo. Až ho dáte dovnitř, upevněte ho do stojanu, do kterého lze nalít vodu. Stromeček by neměl stát blízko zdroje tepla. Než začnete zdobit, nechte ho chvíli rozbalený stát, aby se větve hezky usadily. Strom toho hodně vypije, proto vodu pravidelně dolívejte. To pomůže udržet lesk, neuschne vám tak rychle a jehličí vydrží tam, kde potřebujete, tedy na větvičkách.

5. Zlikvidujte stromek správně

Většinou stačí stromek prostře postavit k popelnici a popeláři se už o něj postarají. Dřevo lze použít i na topení, naštípat na kousíčky do zahrady a někdy jej ocení i v zoologických zahradách nebo i myslivci v lese.

Stromek stačí zpravidla odnést k popelnicím. Zdroj: Canstockphoto

6. Chcete sázet?

Chcete-li si stromeček zasadit k sobě do zahrady, vyberte variantu pěstovanou v květináči. Na konci zimy strom přesaďte do většího květináče pomocí vhodného kompostu. To můžete provádět nějakou dobu, než stromek doroste do dobré velikosti a bude jej možné pohodlně přesadit. Pokud chcete sázet do země, nejprve musíte dřevinu aklimatizovat na chráněném místě a dobře zalévat. Většina druhů vánočních stromků vyroste do velkých exemplářů a během let mohou dosáhnout třeba 20 metrů výšky.

Jsou vánoční stromky udržitelné?

Toto je důležitá otázka a není na ní jednoduchá odpověď. Odpovědně získaný strom je uhlíkové neutrální, protože si vezme z prostředí tolik oxidu uhličitého, kolik vytvoří jeho produkce a přeprava. Pěstitelé také za každý uříznutý stromek sází jiný a nezapomeňte, že použitý lze recyklovat. Nejlepší varianta koupě jsou samozřejmě přímo samotní pěstitelé, kde odpadne ten mezičlánek v podobě prodejce a samozřejmě i dopravce. Plantáže hledejte co nejblíže k vašemu domovu. Každý dovoz znamená určitý dopad na životní prostředí. Ekologický vánoční stromeček by měl být pěstován tak, aby měl pozitivní dopad na okolní prostředí. V tomto ohledu je skvělá i varianta pronájmu vánočního stromku. Ten vám dovezou, vy si ho přes svátky užijete a po nich jej zase odvezou a nechají do příštího roku, případně vysadí.

Stromeček kupte ideální na plantáži přímo od pěstitele. Zdroj: Mountfield

Zdroj: Ekologické Vánoce, Dekorace a výzdoba, Všechno o jehličnanech

Fotogalerie:

 

 


You must be logged in to post a comment Login