Inspirace

Jak umístit dřez v kuchyni? 7 pravidel, která se vyplatí dodržet

Od   | 

Kuchyňský dřez je mnohem víc než jen designový prvek. Jde také o nepostradatelnou součást kuchyňské linky a jeho správné umístění by mělo být prioritou při jakékoliv realizaci kuchyně.

Bude-li dřez v kuchyňském ostrůvku, počítejte s bouráním v podlaze pro přívod vody a odpadu. Zdroj: Franke

Dnes se vyrábí tolik různých tvarů, materiálů a vzhledů, že i ten nejnáročnější zákazník si musí vybrat. Na druhou stranu je důležité nevybírat jen podle vzhledu, ale zaměřit se hlavně na to, kde budete mít tento nezbytný prvek v kuchyni umístěn. Pokud navrhujete úplně novou místnost od úplného začátku, máte nespočet možností dobrého uspořádání. U stávající kuchyně s omezeným prostorem pro velké přestavby jsou možnosti omezené. Už jen proto, že například předělání vodovodního potrubí není úplně levná záležitost.

Jak správně čistit nerezový dřez?

Kam patří dřez v kuchyni?

Zamyslete se nad tím, jak chcete dřez hlavně používat. Budete v něm kompletně mýt nádobí, nebo poslouží spíš jako odkladiště a lehký oplach, než se talíře, hrnky a další potřeby přesunou do myčky? Vaříte často pro velký počet lidí, nebo jen pro pár členů domácnosti? Dřez musí vyhovovat každodenním potřebám, odrážet tvar a velikost kuchyně, stejně jako estetiku a životní styl.

 

Trendy jsou barevné dřezové baterie

 

1. Krásný výhled

Vytvoření klidné a příjemné atmosféry je skvělé. Máte to štěstí, že máte v kuchyni okno nebo pěkný výhled do vašeho vysněného obývacího pokoje? Zamyslete se nad orientací dřezu tak, abyste si příjemný pohled užili naplno. Máte v tomto ohledu smůlu? I oblíbený obraz nebo květina postačí. Neexistují žádná pravidla, která říkají, že kuchyňský dřez by měl nebo neměl být pod oknem. Jediné, co musíte vzít v úvahu, je otevírání okna. Pokud s ním počítáte, dejte pozor, aby nepřekážela baterie. Je-li součástí vašich plánů přestavby kuchyně snídaňový bar, hodí se pod okno raději on, abyste si při jídle mohli vychutnat krásný výhled.

Kouzelný výhled z okna zpříjemní i mytí nádobí. Zdroj: Franke

2. Osvětlení

Nejlépe se v kuchyní daří, když je dostatek přirozeného světla. A platí to i při mytí nádobí a dalších podobných činnostech. Přirozené světlo z oken nebo světlíků nad umyvadlem je během dne úplně fantastické. Jakmile je ho nedostatek, nastupuje světlo umělé. V kuchyni potřebujete osvětlení náladové a funkční. Pracovní je praktické a hodí se na přípravný prostor, prostor pro vaření a dřez. Náladové vytváří různé atmosféry, hlavní dokáže upoutat a vnáší do místnosti trochu jinakosti.

Správné osvětlení potřebujete i dřez. Zdroj: Aulix lighting

Jak správně osvětlit pracovní desku?

 

3. Vedle myčky nádobí

Zdá se to možná jako samozřejmost, ale byli byste překvapeni, že často to tak není a myčka stojí na jiné straně linky než dřez. Přitom to tolik usnadní a zefektivní práci. Lépe se skládá nádobí do myčky, usazenou špínu máte možnost trochu spláchnout, než začnete se skládáním do spotřebiče. Také můžete rovnou umývat nože, vařečky a další potřeby, které do myčky nepatří.

Dřez a myčka k sobě neodmyslitelně patří. Zdroj: Schüller kuchyně

4. K hostům zády ne

Kdo rád často hostí přátele a rodinu, měl by s tím počítat už při zařizování kuchyně. Zařiďte si ji tak, abyste mohli připravovat občerstvení, vařit a pokračovat v konverzaci dlouho po večeři. Nebo také můžete dávat pozor na děti během dělání domácích úkolů. Pro ty, kdo chtějí mít hosty stále na očích i při mytí nádobí, ale zároveň netouží po tom, aby oni viděli nepořádek po oslavě, můžete navrhnout nad dřez vyvýšenou desku, která funguje jako vizuální bariéra a zamaskuje případný nepořádek. Také poskytne hezký předěl. V jedné části si hosté užívají, popíjejí a konverzují, v té druhé vy můžete vařit a neztrácet kontakt s okolím.

Barový pult zamezuje přímému pohledu do kuchyně. Zdroj: Decoland

5. Více dřezů

Máte dostatečně velikou kuchyň a jste vášniví kuchaři? Možná by stálo za to pořídit si dvojitý kuchyňský dřez. Je oblíbený, a to zejména ve větším prostoru díky možnosti oddělení, ať už jde o čisté a špinavé nádobí, těžké a křehké předměty nebo přípravu jídel. Tento krok musíte mít promyšlený hned zpočátku, protože je nutné počítat s většími rozměry v kuchyňské desce, vodovodními trubkami a odpadem.

Dvojitý kuchyňský dřez potřebuje mnohem více místa. Zdroj: Redakce

6. Efektivní pracovní zóny

Hlavní věc, kterou musíte mít na paměti během plánování rozvržení, je praktičnost. Pečlivě si rozmyslete, které části kuchyně budete z hlediska vaření nejvíc využívat a jak snadno se mezi nimi můžete pohybovat. Myslete na kuchyňský trojúhelník jako vodítko a zaměřte se na lednici, dřez a sporák jako základní prvky.

Uspořádejte jednotlivé zóny tak, abyste mohli pohodlně pracovat. Zdroj: Franke

7. Kam umístit dřez v kuchyňském ostrůvku?

Zahrnuje plán vaší kuchyně i kuchyňský ostrůvek? Pak můžete dřez zakomponovat do něj. Přemýšlejte při tom, do jaké části pracovní desky ho zabudujete, ne vždy totiž může být praktické umístění do středu. Budete-li na ostrůvku vařit, pak vytvořte co největší pracovní plochu, nezapomeňte, že mezi varnou deskou a dřezem by mělo být minimálně 80 cm volného místa. Zvažte zároveň umístění zásuvek (vhodné je, abyste při vaření měli po ruce kuchyňské nářadí a příbory) a samozřejmě myčky nádobí.

Zdroj info: Kapitoly o bydlení, Moderní kuchyně, Decoland, Franke

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login