Inspirace
Jak naplánovat štědrovečerní menu, abyste vše zvládli uvařit včas
Štědrovečerní večeře patří k nejkrásnějším tradicím vánočního času, ale zároveň umí přinést i pořádnou dávku stresu. Aby se z příprav nestala hektická honička a vy jste si mohli svátky užít v klidu a pohodě, vyplatí se vsadit na pečlivé plánování. Vytvořte si harmonogram, sestavte nákupní seznam a postupujte tak, aby na Štědrý den vše vonělo z vaší kuchyně přesně v pravý čas.
Ujasněte si menu a porce
Než vyrazíte na nákup potravin, sedněte si s rodinou a promyslete, co se bude na štědrovečerním stole podávat. Na žádné tradiční štědrovečerní večeři nesmí chybět rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Zpravidla se na stole objevuje i řízek pro ty, kteří rybu nejedí, a samozřejmě vánoční cukroví či domácí vánočka. Jakmile se shodnete na sestavě pokrmů, odhadněte množství porcí. Ať už připravujete rodinnou večeři pro pár osob nebo hostinu pro širší příbuzenstvo, vyplatí se mít v tom jasno předem.
Nákupní seznam
Jakmile znáte menu, sepište si nákupní seznam. Dejte si záležet, aby byl co nejpřesnější. U každé suroviny si vyznačte přibližné množství. Díky tomu v obchodě nebudete tápat, co ještě chybí, a snížíte pravděpodobnost, že na poslední chvíli poběžíte pro zapomenutou surovinu. V případě trvanlivých potravin klidně nakupte o něco dříve, ať se vyhnete velkým nákupům v předvánoční tlačenici u pokladen.
Foto: Některé pokrmy si připravte v předstihu. Bramborový salát stejné chutná nejlépe odleželý.
Harmonogram vaření
Sestavte si časový plán. Přesně si určete, kdy začnete s rybí polévkou, kdy obalíte kapra a kdy uděláte bramborový salát, aby byl krásně uleželý. Sepište si jednotlivé kroky na papír nebo do telefonu a jednoduše je postupně odškrtávejte. Mějte na paměti, že některé pokrmy chutnají lépe, když je necháte trochu odležet.
Praktické tipy pro samotný Štědrý den
V den večeře začněte přípravou těch pokrmů, které potřebují nejvíce času – často jde o polévku či rozehřátí trouby na přípravu kapra. Sledujte postup podle harmonogramu a nedělejte víc věcí najednou, než je nutné. Pokud vám někdo může pomoci, nebojte se úkoly rozdělit. Rodina či hosté vám rádi pomohou s prostíráním nebo mícháním polévky, zatímco vy se budete věnovat finálnímu smažení.
Proměňte přípravu v rodinnou tradici
Jídlo na Štědrý den nemusí vznikat za zavřenými dveřmi kuchyně a v hektickém shonu. Zapojte do příprav celou rodinu. Každý člen si může vzít na starost menší úkol, který zvládne s radostí a bez stresu. Zatímco děti pomohou s prostíráním stolu a výběrem ubrousků či svíček, partner může dohlížet na správné dochucení polévky či obalování. Mezitím pusťte koledy nebo oblíbenou vánoční hudbu, nalijte si šálek voňavého punče a užívejte si společnou atmosféru. Příprava večeře se tak stane příjemným zážitkem. Nejen, že se práce rozdělí, ale získáte i novou rodinnou tradici, na kterou se budete těšit rok co rok.
Zdroj info: Lepší domov, Vaříme doma, Craving Home
You must be logged in to post a comment Login