Inspirace
Jak naplánovat pečení vánočního cukroví a jak ho uchovávat?
Vánočním pečením už začíná ta pravá vánoční nálada. Je jedno, jestli pečete tři druhy, nebo deset. Důležité je si tento čas užít, a to jde jen tehdy, když se dobře připravíte. Víte, jak si vánoční pečení naplánovat? Zajímají vás zdravější varianty? Kde cukroví uchovávat, aby vydrželo až do Vánoc?
Správné plánování vám ledaco usnadní
Jelikož je letos advent kratší, určitě byste měli začít prakticky ihned. Minimálně perníčky potřebují dostatek času k tomu, aby zkřehly a nebyly jako beton. Když si navíc některé druhy uděláte hned pěkně na začátku, můžete si zbytek krásně rozplánovat a nehonit všechno na poslední chvíli. Znáte to. Pořád je dost času, přece budete dělat jen pár druhů a nakonec máte plné bedny a stojíte u trouby celé noci. Takže letos pořádně plánujte, kdy a co chcete péct, a snažte se svého plánu držet. Klidně si ho vytiskněte na papír a připněte na lednici. A jak plánovat?
- Napište na papír všechny druhy, které letos chcete péct.
- Udělejte nákupní seznam a všechno si nakupte dopředu, abyste pak při zadělávání s hrůzou nezjišťovali, co všechno vám chybí.
- Před zaděláváním a pečením mějte vždy všechno připraveno.
- Zadělejte si více těst najednou. Klidně mohou být pár dnů v lednici.
- Při pečení střídejte cukroví na plechu s cukrovím ve formičkách. Využijete místo v troubě.
Mimo perníčků pečte dříve linecké a další druhy suchého cukroví. Prozatím uchovávejte bez krémů a jiných náplní. Hlavně máslové by vám do Vánoc nevydrželo. Pokračujte například pracnami, vanilkovými rohlíčky, kokoskami, ořechy a různými druhy kakaového a kokosového těsta. V posledním týdnu si udělejte čas na veškeré plnění a máčení v polevách. Udělejte nepečené cukroví jako oblíbená vosí hnízda, různé kuličky, roládky apod. A nebojte se ani sněhových pusinek nebo kokosek. Před Štědrým dnem se většina lidí pouští do vánoček, někdo tvoří také trdelníky.
Odsavač par, který vzduch v prostoru zároveň i dezinfikuje
Myslete na výběr kvalitních surovin
Cukroví výrazně ovlivňuje kvalita použitých surovin. Vzhledem k tomu, že Vánoce slavíme jen jednou za rok, neměly by se nijak šidit. Raději upečte méně druhů, ale dobře. Dobré je i nakupovat věci, které mají dlouhé datum spotřeby během roku, když jsou zrovna v akci (například máslo můžete dát klidně i do mrazáku).
Platí také několik zásad, které zajistí, že vaše cukroví bude letos jednoznačně nejlepší:
- Dávejte plech s cukrovím do trouby jen tehdy, když je vyhřátá.
- Rozinky mají lepší chuť po namočení do rumu.
- Nenahrazujte kvalitní máslo Herou. Vybírejte to, které má minimálně 82 % tuku.
- Žloutek namísto celého vejce zajistí lepší chuť.
- Opražte na pánvi nebo v troubě oříšky, než je dáte do těsta.
- Všechny suroviny mají mít pokojovou teplotu, než z nich začnete zpracovávat těsto.
- Co jde, to prosejte přes síto. Vznikne vzdušnější těsto a lépe se zpracovává.
- Používejte kvalitní čokoládu na polevy a stejně tak i dobré kakao, které nebude rafinované.
- Lesklý povrch perníčků zajistí po upečení oslazené mléko a v něm vymíchaná škrobová moučka. Potřít je můžete i vejcem. Na vánočku lze použít vajíčko s trochou mléka.
Zkuste letos péct zdravěji
Vzdávat se cukroví, protože nechcete o Vánocích nabrat deset kilo nebo si kazit zdraví, rozhodně nemusíte. Můžete udělat zdravější varianty. To je rozumné pro dospělé i pro děti. Už jen proto, jak moc se o svátcích jí. Jak na to?
- Není nutné používat pšeničnou mouku. Vyměňte ji za celozrnnou či špaldovou. Dobrá je i kokosová či rýžová mouka. Myslete na to, že nepotřebujete takové množství jako u běžné bílé. Výborně chutná také mandlová či kešu mouka, ale cenově už si stojí celkem vysoko.
- Použijte med namísto cukru. Samozřejmě je také sladký, ale má zároveň v sobě i živiny, což rafinovaný cukr už nemá. Rozhodně nepoužívejte umělá sladidla. Když už, tak zdravější varianty jsou čekankový, datlový či agávový sirup. Úplně to nejmenší, co můžete udělat, je použít cukr třtinový.
- Přidávat dokonce nemusíte ani vejce či běžné mléko. Jako pojivo lze využít chia semínka či lněná semínka. Ta namočte do vody a rozmixujte. Jedno vejce zvládne nahradit i lžička solamylu rozmíchaná v deci vody. Kravské mléko snadno nahradíte sójovým, rýžovým, mandlovým nebo ovesným.
- Máslo nic moc nenahradí. Pokud byste nemohli mléčné výrobky, existují rostlinné varianty, které nechutnají špatně. Máslo to ale není.
Bez čeho se u pečení neobejdete?
K pečení si připravte také pomůcky, ať vám později nic nechybí. Rozhodně nesmí chybět vál, váleček, formičky, plechy alespoň dva. Oblíbené jsou silikonové formy na různé druhy cukroví, které dost usnadní práci. K nezbytnostem patří různá vykrajovátka na linecké, perníčky apod. Potřebujete také formičky na košíčky, trubičky, ořechy a další cukroví podle toho, co chcete tvořit. Nezapomínejte také na zdobící sáčky či tužky, vyzkoušejte různé zdobící válečky či razítka na sušenky, se kterými uděláte krásné perníčky. Všechno se odvíjí od toho, co byste chtěli vytvořit a jak moc vám záleží na vzhledu cukroví.
Pečete rádi s dětmi? Trpělivost je na místě
Každý rok se mnoho rodičů těší na společné pečení s dětmi, aby se pak vztekali a nervovali z toho, že je všude nepořádek, cukroví neodpovídá představám a jde to pomalu. Není to jednoduché, ale když se oprostíte od všech zbytečných představ, zjistíte, jak moc hezké to vlastně je. Vyberte takové cukroví, které nenadělá moc nepořádku a bez problému je s dětmi zvládnete. Není nutné péct úplně všechno, ale stačí jen jeden nebo dva druhy. Pomáhat pak mohou i se zdobením a plněním. Pamatujte! Jsou to vaše Vánoce a ne nikoho jiného. Takto vám zůstanou krásné vzpomínky na společně strávený čas a zároveň se děti učí práci v kuchyni, trpělivosti a pečlivosti. Takže jak na to, abyste to všichni ve zdraví přežili?
- Rozdělte činnosti. Každý by měl mít svůj úkol, aby nedocházelo k hádkám a bojům.
- Úkoly rozdělte tak, aby je dítě dokázalo zvládnout vzhledem ke svému věku a schopnostem.
- Pečte s dětmi zdravěji.
- Dětské ručičky nejlépe zvládnou vykrajování, vyklepávání formiček, dělání rohlíčků apod.
- Pozor na roboty, ať nikam nikdo nestrčí ruku. Stejně tak nenechávejte v blízkosti žádné nože nebo horké plechy.
- Všechno si připravte předem. Děti moc dlouho nevydrží čekat.
- S dětmi si během pečení vyprávějte. Mluvte o jednotlivých krocích a surovinách.
- Mějte po ruce zástěru. Dětem je možné koupit i hezké zástěrky a kuchařské čepičky.
- Ke kuchyňské lince přistavte učicí věž nebo židli.
- Nikdy nenechávejte děti bez dozoru.
Uchovávejte cukroví správně
Jak budete péct, musíte cukroví také někde bezpečně ukládat. Do vhodných nádob i vhodného prostředí. Myslete hlavně na sucho, chlad a temno. Potřebujete teplotu kolem 5°C. Některé druhy lze dát krátkodobě do lednice či na balkon (ne do mrazu). Krabice a nádoby vystelte ubrouskem, pečicím papírem či alobalem. Přikryjte také poslední vrstvu cukroví, aby se vám neomačkalo o stěny krabice a nevlhlo. Jednotlivé druhy skladujte odděleně, ať od sebe nenačichne a nevlhne. A kam jednotlivé druhy dávat?
- Perníčky patří do plechových či keramických dóz s pečicím papírem nebo ubrousky.
- Linecké a jiné křehké cukroví (bez náplně) dejte do vystlaných plechových krabic.
- Slepené linecké může být v papírové krabici s ubrouskem. Papír je propustnější a linecké krásně zvláční.
- Cukroví s čokoládovou polevou nebo náplní se dodělává až těsně před Vánoci. Můžete ho tedy dát bez obav do lednice v plastových dózách. Jestli máte možnost, uložte je ale raději někam do chladného sklípku apod.
- Křehké cukroví, kokosky a sněhové pusinky nechte v papírových sáčcích, aby nebylo vlhké.
- Nepečené cukroví může zůstat v plastové nádobě vyložené například alobalem. Klidně je položte i do lednice.
Zdroje info: Vánoční tradinář, Cukroví od A do Z, Lidl.cz
You must be logged in to post a comment Login